Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Drept penal, Revista revistelor juridice

Iulian Bălan. Dreptul la respectarea vieţii private şi supravegherea video, audio sau prin fotografiere – Partea I

22 februarie 2016 | Alina Maria HAȚEG

Jud. Iulian Bălan a publicat în Revista Pandectele Române nr. 7/2015 articolul intitulat Dreptul la respectarea vieţii private şi supravegherea video, audio sau prin fotografiere – Partea I.

Autorul pornește de la un exemplu pentru a ilustra modul în care funcționeză supravegherea video, audio sau prin fotografiere. Încă de la început autorul atrage atenția asupra faptului că ceva pare a fi în neregulă cu protecţia actuală a vieţii private. În scopul de a determina ce anume este în neregulă cu protecția actuală a vieții private autorul își propune să  scoată în evidenţă eventualele poziţionări nefireşti ale legiuitorului şi ale practicii judiciare în raport cu trăsăturile juridice ale dreptului la respectarea vieţii private. Potrivit opiniei autorului de esenţa supravegherii este caracterul ei potenţial nelimitat. Delimitarea cantitativă a unor segmente temporale face prea puţin, sau deloc, pentru a combate acest caracter. În scopul de a ilustra importanța dreptului la viață privată autorul delimitează și analizează mai apoi caracterele acestui drept.

Primul caracter analiat este cel funcțional. Astfel, acesta are rolul de a garanta, în procesul de socializare a individului, posibilitatea manifestării autentice a personalităţii sale, liberă de constrângeri exterioare. Conceperea funcţională a dreptului la respectarea vieţii private presupune două cerinţe. Prima este găsirea de fiecare dată a punctului de echilibru între interesul public şi interesele individului în scopul protejării celui din urmă în faţa ingerinţelor arbitrare ale autorităţii, ţinând seama în special de riscurile supravegherii secrete în condiţiile dezvoltării actuale a tehnologiei. Ce-a de-a doua presupune o substanță proprie a dreptului la respectarea vieții private, care nu poate fi afectată în nici o situaţie. Caracterul tematic-situaţional al dreptului la respectarea vieţii private presupune încearcarea de a defini situaţiile sau temele private şi procedeele prin care ele sunt expuse în mod neaşteptat sau neloial supravegherii, făcând apel la fondul de moralitate al limbajului juridic.

În ceea ce privește supravegherea în masă autorul reține că aceasta reprezintă un tip aparte de supraveghere, realizat aupra unui număr mare de persoane, fără ca să se fi comis o infracțiune. Acesta este specific supravegherii digitale, care înglobează supravegherea comunicaţiilor electronice. În sistemul nostru de drept supravegherea digitală a făcut obiectul Legilor „Big Brother” precum și a deciziilor Curții Constituționale care le-au încetat efectele. Autorul susține că simpla reținere a datelor are ca efect o neglijabilă afectare a dreptului la viață privată. Aceeași este și opinia Curții Europene a Drepturilor Omului. Cu toate acestea, reţinerea în masă de date cu privire la diverse persoane constituie o ingerinţă gravă în dreptul la respectarea vieţii private.

Utilizarea datelor reținute în masă reprezintă o altă problemă identificată de către autor. Ceea ce este important, în opininia autorului, este corelarea acestor date; spre exemplu, corelarea datelor reținute în masă de numele unui individ sau corelarea lor cu autorul altor criterii care poate conduce la identificarea persoanei fără a fi necesară numirea acesteia. Autorul consideră că corelarea datelor în funcţie de criterii care răspund nevoii de cercetare sau prevenire a unor infracţiuni trebuie permisă, iar corelarea lor în funcţie de criterii care răspund dorinţei de a profila un individ trebuie interzisă.

Alina Maria Hațeg

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial


Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories