Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Cerere de apărare a reputaţiei profesionale a judecătorului Camelia Bogdan şi a sistemului judiciar în ansamblul său


22 februarie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicate instanțe, Content, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Jud. dr. Camelia Bogdan a formulat miercuri, 17 februarie 2016, o cerere de apărare a reputației profesionale a sa și a sistemului judiciar în ansamblul său, pe care a trimis-o Consiliului Superior al Magistraturii.

Textul integral al cererii:

”Stimate Domnule Președinte,

Subsemnata Camelia Bogdan, judecător în cadrul Secției a II-a penală a Curţii de Apel Bucureşti,  vă rog respectuos să îmi admiteți cererea de apărare a reputației profesionale afectate prin emisiuni difuzate de Antena 3 și articole publicate pe portalul Lumea Justiţiei (www. luju.ro).

Pentru detalii în privința discuțiilor cu un vădit caracter denigrator la adresa mea și a sistemului de justiție din emisiunile difuzate de Antena 3, în perioada 10.02-16.02.2016, vă rog respectuos a solicita sprijinul Consiliului Național al Audiovizualului în baza Protocolului de colaborare dintre CSM și CNA[1].

Neurmărind toate aceste emisiuni, nu vă pot reda cu acuratețe toate acuzațiile aduse mie și sistemului judiciar cu încălcarea de către postul Antena 3 a obligației impuse de art. 3 (2) al Legii Audiovizualului privind „informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor” pentru a favoriza „libera formare a opiniilor”. Din contră, fără o minimă intervenție a moderatorului, impusă în asemenea situații de legislația audiovizuală, invitați permanenți ai postului Antena 3, precum Mugur Ciuvică, ori persoane invitate constant precum Lucia Hossu Longin, au proferat acuzații grave la adresa mea, calificându-mă drept „o judecătoare coruptă”.[2]

Am vizionat doar o emisiune în care, plecând de la declarația mea de avere, eram acuzată că în 2014 aș fi luat bani de la partea vătămată – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale – într-un dosar în care, de fapt, această instituție avea calitatea de parte civilă – și că aș fi fost într-o stare de incompatibilitate / conflict de interese pentru că am predat în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei și corupției funcționarilor unei instituții (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) aflate în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit Antena 3 și Lumea Justiției, remunerația pe care am primit-o ca lector în cadrul seminarului din 2014, la care se adaugă concediul de odihnă ce ar fi fost efectuat pe banii părții vătămate în Poiana Brașov, ar fi fost plăți mascate pentru decizia pronunțată în dosarul nr. 25497/3/2012** – Dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare – în care a fost condamnat și Dan Voiculescu, fondatorul Trustului Intact. Altfel spus, mi se impută săvârșirea în concurs a infracțiunilor de corupție în formă continuată și spălare de bani pentru că am predat „Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene” funcționarilor APIA (a căror listă de prezență o atașez prezentei) într-un interval de două săptămâni, în intervalul orar 9-17.00, la Poiana Brașov.

Nu mai puțin adevărat este că am luat act, ex propiis sensibus, în data de 12.02.2016, că site-ul Antenei 3 îmi aduce acuzația că am săvârșit potențiale infracțiuni și doar împrejurarea că aș fi „parteneră de execuții” cu Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție mă apără de pârnaie. Această exprimare argotică are rolul de a sublinia faptul că aș fi încălcat în mod grav legea.

Menționez că:
am predat la seminarul de la Poiana Brașov în timpul vacanței judecătorești, cu acordul Președintelui de secție, participând totodată și la ședințele de judecată la care am fost repartizată în acea perioadă,
nu am încasat drept remunerație pentru prestația mea ca lector sub nicio formă,  nicio sumă de bani de la vreo parte din dosarul ICA,
nu am fost selectată ca lector de Ministerul Agriculturii (nici de către Agenția Națională de Intervenții și Plăți în Agricultură, instituție care, potrivit art.1 din Legea nr.1/2004, are personalitate juridică și este ordonator de credite), ci de o societatea care a câștigat procesul de selecție pentru organizarea de cursuri pentru funcționari din instituții aflate în subordinea acestui minister,
în prealabil am solicitat expressis verbis Agenției Naționale de Integritate verificarea vreunei potențiale incompatibilități între calitatea de magistrat și calitatea de lector în cadrul programului „Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”, ANI comunicându-mi că această participare „nu este de natură să genereze situație de incompatibilitate”,
banii cu care am fost remunerată pentru activitatea mea de lector nu provin de la Ministerul Agriculturii, ci dintr-un împumut contractat de Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare,
colaborez de fiecare dată când se ivește ocazia la proiectele Institutului Național al Magistraturii, dar și în programe pentru prevenirea și combaterea corupției organizate de diferite alte instituții, așa cum fac și numeroși alți magistrați români,
am participat și voi mai participa la astfel de conferințe și seminare, în țară și în străinătate, orice magistrat având datoria de a se perfecționa continuu și de a împărtăși și altora – magistrați, ofițeri de poliție judiciară, funcționari – cunoștințele teoretice dobândite și practica judiciară; asemenea evenimente joacă un rol important și în prevenirea, nu doar în combaterea criminalității economice.

1) Am predat la seminarul menționat mai sus după ce am obținut, în prealabil, acordul Președintelui de secție, acord ce mi-a fost dat în perioada de vacanță judecătorească. Pe parcursul derulării seminarului de la Poiana Brașov, m-am întors în București pentru a intra în ședințele de judecată în care eram repartizată în perioada 21.07 – 02.08.2014. Am intrat, așadar, în compunerea completelor C9DL și C10DL în perioada 29 – 30.07.2014, informând organizatorii seminarului că este imperativ să-mi îndeplinesc obligațiile față de Curtea de Apel București, respectiv să intru în compunerea completurilor în care eram repartizată pe perioada vacanței judecătorești.

Așadar, eu nu mi-am efectuat concediul de odihnă aferent anului 2014 în perioada 21 iulie – 2 august 2014.

Referitor la afirmaţiile cuprinse în articolul „INDICII REZONABILE PENTRU INSPECTIA JUDICIARA – Judecatoarea Camelia Bogdan trebuie sa explice cum a reusit performanta ca in perioada 21 iulie – 2 august 2014 sa fie prezenta in acelasi timp si la instanta, si la sesiunea de training de la Poiana Brasov, unde a dat lectii despre prevenirea coruptiei. Curtea de Apel Bucuresti: «In perioada 01 iulie – 10 august 2014, doamna judecator Camelia Bogdan figureaza in pontaj ca fiind prezenta la serviciu»”, apărut la 17 februarie 2016 pe site-ul www.luju.ro, apreciez că ele nu reflectă în întregime realitatea şi sunt de natură a îmi afecta imaginea şi onoarea de magistrat.

Participarea subsemnatei, în calitate de lector, la programul „Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei si a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”, între 21 iulie 2014 şi 2 august 2014, s-a realizat cu informarea şi aprobarea prealabile a conducerii Președintelui Secției a II-a penală din cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi fără a influenţa desfăşurarea corespunzătoare a activităţii în cadrul instanţei. Inclusiv colegii de complet şi personalul auxiliar au fost înştiinţaţi anterior.

Nu a existat niciun impediment legal sau factual în privinţa participării mele la respectivul program, apreciată atât de către beneficiar, cât şi de către cursanţi. De altminteri, însuşi Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a statuat, în ședința din 16.10.2014, că judecătorii pot participa, în calitate de experţi, în cadrul programelor cu finanţare externă pentru justiţie, reţinând că „este necesară participarea unor practicieni de drept român, a căror experienţă este valoroasă pentru însuşirea atât a cunoştinţelor teoretice, cât mai ales, a celor de practică judiciară”. Pe durata programului mi-am menţinut calitatea de judecător al Curţii de Apel Bucureşti, motiv pentru care, firesc, am continuat să fiu pontată ca salariată a acestei instanţe. Activităţile de instrumentare a cauzelor, de judecată şi de pronunţare a hotărârilor s-au desfăşurat fără depăşirea termenelor legale.

Măsura activităţii judecătorului nu este dată de prezenţa permanentă în instanţă, ci de desfăşurarea funcţiilor jurisdicţionale şi administrative care îi revin. Implicit, salarizarea nu ar trebui să reflecte simpla prezenţă pontată a judecătorului în cadrul instanţei, ci activitatea prestată de acesta, în timpul sau în afara programului de lucru al instanţei.

Repet şi subliniez, pe durata desfăşurării trainingului de la Poiana Braşov, am continuat să îmi exercit funcţia de judecător şi mi-am organizat activitatea astfel încât să respect termenele de judecată, pronunţare şi motivare. Pontajul reprezintă o formalitate necesară pentru evidenţele interne ale instanţei şi acordarea salariului de judecător, chiar dacă activitatea nu a avut loc la sediul instanţei şi strict în intervalul de lucru al acesteia. Programul de lucru al judecătorului este flexibil şi poate să difere de programul de lucru al instanţei – se prevede în Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti. Ţinând cont şi de considerentele care au determinat reglementarea programului de lucru flexibil al judecătorului, s-a apreciat că judecătorul care are şi calitatea de formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii sau Şcolii Naţionale de Grefieri ori de expert în cadrul programelor cu finanţare externă pentru justiţie poate desfăşura activităţile de formare în zile lucrătoare, în timpul programului de activitate al instanţei. În cazul în care activităţile de formare nu permit prezenţa judecătorului şi la sediul instanţei (fie din cauza faptului că se desfăşoară în alte localităţi, fie pentru că, deşi se desfăşoară în aceeaşi localitate, nu permit, dată fiind durata lor, şi prezenţa la instanţă în ziua respectivă), judecătorul formator poate să nu se prezinte la instanţă în zilele în care desfăşoară activităţi de formare, fără ca absenţa să fie considerată nejustificată.

2) În ceea ce privește instituția care a selectat și plătit lectorii la seminar:

Eu nu am fost remunerată de către  Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a  fi necesar a fi analizată întrunirea condițiilor de tipicitate a vreunui potențial conflict de interese de natură administrativă sau penală.

Având în vedere că am fost acuzată că aș fi primit  bani de la partea vătămată (Ministerul Agriculturii) veți reține, așadar că banii mi-au fost virați de către societatea FDI TOP Consult SRL (Consultantul selecționat pentru organizarea seminarului pentru funcționarii APIA), conform extrasului de cont atașat prezentei.

Această societate, al cărei beneficiar real este domnul Lucian Păuna, a răspuns în data de 14 aprilie 2014 cererii formulate de Proiectul „Modernizarea Sistemului de Informare şi Cunoaştere în Agricultură” (MAKIS), implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANVSA) prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), cerere postată pe site-ul www.makis.ro.[3]

Societatea FDI TOP Consult a fost selectată pentru a organiza cursurile de instruire a funcționarilor. Ulterior, eu mi-am depus candidatura pentru a fi expert în cadrul acestor cursuri ca urmare a procedurii de selecție lansate de Consultantul SC FDI TOP Consult SRL, nicidecum de Ministerul Agriculturii.

Conform documentației aflate în procedura de atribuire, lectorii au fost selectaţi de Consultantul FDI TOP Consult  SRL, au avut contract cu Consultantul FDI TOP Consult SRL si obligaţii față de Consultantul FDI TOP Consult SRL, nu față de Unitatea de Management a Proiectului.

Veți reține, așadar, că UMP nu a avut obligaţii contractuale sau de nici o alta natură în  raport cu lectorii implicaţi in proiect. Lectorii au avut contract doar cu Consultantul FDI TOP Consult SRL unde sunt specificate drepturile si obligațiile fiecăruia. Conform contractului dintre parţi, UMP MAKIS (Clientul) nu a decontat cheltuieli ale consultantului, ci au fost achitate către consultant contravaloarea serviciilor contractate, în baza facturilor emise si a unor rapoarte care sa dovedească respectarea obligaţiilor de către consultant.

A căzut în sarcina Consultantului FDI TOP Consult SRL să facă toate demersurile pentru realizarea cursului pentru funcționari, adică: asigurare masă, cazare, transport participanţi, instruirea participanţilor, materiale de curs, raportare, etc. Toate acestea au fost făcute din resursele Consultantului, iar pentru rezultatele livrate (conform contractului) Consultantul FDI TOP Consult SRL a fost plătit de către UMP MAKIS.

Lectorii nu au întocmit sau transmis rapoarte de activitate pentru sau către UMP. Rapoartele de activitate ale Lectorilor au fost transmise către Consultant, aşa cum a prevăzut convenţia civilă cu fiecare. In baza rapoartelor, in urma constatării îndeplinirii obligaţiilor către Consultant, acesta i-a remunerat pe lectori.

Contractul dintre UMP si Consultant (FDI TOP Consult SRL) a fost realizat integral cu respectarea tuturor prevederilor contractuale. Convenţiile civile ale lectorilor (contractele dintre Consultant si Lectori) au fost prestate integral conform prevederilor. Pentru toate elementele specificate mai sus exista documente justificative: contracte dintre părţi, rapoarte de activitate, documente de plată, dovezi cu privire la achitarea taxelor și contribuţiilor la stat, liste de prezență, participare, etc.

3) În ceea ce privește proveniența fondurilor cu care am fost remunerată pentru că am predat la seminar menționez următoarele.

Banii cu care Consultantul FDI TOP Consult SRL a remunerat prestația mea la seminarele antifraudă pentru funcționarii APIA au provenit din fondurile acordate Statului Român printr-un act internațional ratificat printr-o  Lege, respectiv Acordul datat 28 decembrie 2007, între România (Împrumutat) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Banca).

Din partea României a semnat Ministerul Economiei şi Finanţelor, după cum rezultă din conținutul Acordului, datat 28 decembrie 2007, încheiat între România (Împrumutat) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Banca)[4], unde se specifică în cadrul Condițiilor Generale că:

5.01. Reprezentantul Împrumutatului este Ministerul Economiei şi Finanţelor și

5.02. Adresa Împrumutatului este:

Ministerul Economiei şi Finanţelor
Str. Apolodor nr. 17
Bucureşti
România
Telex: Fax:
11239 4021 312 6792

 

Acordul a fost semnat de reprezentanții României și ai Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare:

ROMÂNIA, BANCA INTERNAŢIONALĂ PENTRU RECONSTRUCŢIE ŞI DEZVOLTARE,
Prin Prin
domnul Varujan Vosganian, domnul Benoit P. Blarel,
Ministrul economiei şi finanţelor, Șeful biroului Băncii Mondiale la Bucureşti,
reprezentant autorizat reprezentant autorizat

 

În ceea ce privește obligația de rambursare a acestui împrumut, aceasta incumbă  Ministerului Finanţelor[5]. Așadar, vă rog să constataţi că inclusiv restituirea sumelor achitate mie pentru seminarul la care am fost selectată ca expert Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare incumbă Ministerului Finanțelor Publice, aspect clarificat prin Lege.

Dacă mi se impută că aș fi primit bani obținuți de la Statul Român de la Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare și astfel m-aș afla într-un conflict de interese, cu deosebit respect vă rog să îmi permiteți, ab initio, a vă supune atenției și următorul aspect.

Începând cu prima mea ședință de judecată (8.11.2005) am judecat cauze în care Statul român, prin diverse instituții ale sale, era parte. Conform articolelor defăimătoare la adresa mea și a sistemului judiciar, nici un judecător din România nu ar putea să judece în domeniul dreptului civil/contencios administrativ și, în același timp, să își încaseze salariul de la Stat! Sau să judece infracțiuni de evaziune fiscală, în care Statul, prin Ministerul Finanțelor, se constituie parte civilă!

Întrucât  au apărut în spațiul public suspiciuni cu privire la potențiala incompatibilitate a judecătorului care ar încasa bani de la vreuna din părțile în dosar, iar noi suntem remunerați de Stat, vă rog să minimizaţi termenul de soluționare a cererii mele de apărare a reputației sistemului judiciar în ansamblul său, deoarece consider că nu este în interesul național ca România să se transforme într-un paradis al infractorilor prin formularea de recuzări pe bandă rulantă împotriva judecătorilor care soluționează, exempli gratia, cauze având ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală, în care Statul este parte civilă în dosar.

Vă rog să observaţi faptul că eu nu mă aflu în niciun conflict de interese, deoarece nu am încasat, sub nicio formă,  nicio sumă de bani de la vreo parte din dosar, şi, deopotrivă, nu am beneficiat de nici un folos ori  avantaj, iar  de lege lata, judecătorul care la deliberare dispune repararea prejudiciului/restituirea unor sume de bani nu are posibilitatea să stabilească el însuși destinația sumelor, chiar dacă aceste sume privesc creanțe bugetare, după cum rezultă din analiza disp. art. 393 C. pr. pen, care configurează  obiectul deliberării.

Dacă ați considera că prin pronunțarea deciziei doream ca din suma de 60.482.615 euro care vor ajunge în conturile părții civile Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu titlu de reparare a prejudiciului cauzat prin privatizarea frauduloasă a Institutului de Chimie Alimentară ar urma să fie restituit prioritar  suma de aproximativ 48 de milioane Euro cuprinsă în Acordul dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 28 decembrie 2007, ratificat prin  Legea nr. 14/2009 publicată în M.Of. al României în data de  05.03.2009, vă rog să reţineţi că nu aveam posibilitatea legală să stabilesc destinația sumelor de bani cuvenite Statului sau a instituțiilor aflate în subordinea acestuia prin asumarea unor angajamente internaționale.

De asemenea vă rog să constataţi că nu am analizat niciodată la deliberare legătura de cauzalitate între privatizarea frauduloasă a fostului Institut de Chimie Alimentară și necesitatea contactării unor împrumuturi internaționale pentru redresarea agriculturii, deoarece Ministerul Agriculturii nu a solicitat niciodată acoperirea daunelor rezultate din know-how-ul existent la acea vreme prin rezultatele activității de cercetare în domeniul industriei de cercetare alimentară, o eventuală acțiune pentru repararea prejudiciului născut sau descoperit după constituirea de parte civilă putând fi introdusă doar în fața instanței civile,  conform art. 20 alin. 6 C. pr. pen.

4) În ceea ce privește potențiala incompatibilitate în care m-aș fi aflat prin aceea că am participat la alte forme de pregătire continuă care nu sunt organizate de Institutul Național al Magistraturii și de Școala Națională de Grefieri, și a nerespectării disp. art. 5 alin. 2 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor[6], precizez următoarele:

Conform prevederilor Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, publicate în  Monitorul Oficial nr. 0621  din 2 septembrie 2010, acestei instituții – și nu Colegiului de conducere al Curții de Apel București -, îi revine atribuția să verifice vreo posibilă stare de incompatibilitate a judecătorului.

De-a lungul carierei mele, am participat și la numeroase conferințe care nu au fost organizate sub auspiciile Institutului Național al Magistraturii.

În prezent am calitatea de expert în cadrul programului Noi instrumente operaţionale pentru organele de cercetare penală şi autorităţile judiciare din Uniunea Europeană în scopul efectuării de investigaţii financiare în cauze transnaţionale cu componentă de recuperare a produselor infracţiunilor, la care participă judecători, procurori, specialiști anti-fraudă din cadrul ANAF.

Acest program, co-finanțat de Comisia Europeană prin DG Migration and Home Affairs, este derulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Justiţiei, Institutul Național al Magistraturii nefiind partener în proiect, sesiunile de formare desfășurându-se în prezent în Poiana Brașov și nu am formulat declarație de abţinere în cauzele ce mi-au fost repartizate, indiferent de faptul că în constituirea completului de judecată a intrat și un coleg magistrat procuror. De asemenea, nu am cerut nici clarificări de la Consiliul Superior al Magistraturii privind vreun potenţial conflict de interese. De altfel, celălalt expert din cadrul proiectului este un judecător detașat la  CSM.

Totodată, vă rog să constatați, analizând CV-ul meu, că nu de puține ori am participat la activitățile de formare continuă a magistraților în calitate de expert, la invitația / recomandarea unor organisme internaționale cu atribuții pe componenta de recuperare a produsului infracțiunii: Banca Mondială, Comisia Europeană, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Oficiul pentru Armonizarea Pieței Interne.

În prezent, mi-am exprimat disponibilitatea de a participa în calitate de expert TAIEX din partea Comisiei Europene în  Republica Macedonia.

Menționez că în trecut am acceptat invitația de a participa în calitate de lector din partea Institutului Naţional pentru Pregătirea si Perfecţionarea Avocaţilor. Spre exemplu, în 26 februarie 2014, am participat în calitate de lector la conferinţa cu tema „Modificări de substanță aduse în procesul penal de noile coduri”, organizată de Baroul Ilfov, prezentând tema „Recuperarea produsului infracțiunii în noua legislație penală”.

Este adevărat că și alți colegi magistrați acceptă invitatii similare din partea Institutiei de Pregătire Profesională a Avocaților[7]. Este adevărat că unii colegi magistraţi  cumulează și calitatea de lector al Institutului Naţional pentru Pregătirea si Perfecţionarea Avocaţilor[8].

Este adevărat că prin prisma specializării mele, am observat că pe plan internaţional, se încearcă, în domeniul investigării infracţiunilor generatoare de profit, abandonarea treptată a teoriilor tradiţionale, retributive, în care restrângerea libertăţii individuale este condiţia sine qua non pentru restabilirea ordinii de drept, a prevenţiei generale şi speciale şi aplicarea unei noi politici axate nu atât pe restrângerea libertăţii individuale, ci, mai degrabă, pe confiscarea bunurilor obţinute în mod fraudulos.

În calitate de practician, am observat ca pe rolul  instanţelor unde mi-am desfăşurat si îmi desfăşor activitatea sunt înregistrate numeroase cauze in care nu au existat preocupări din partea organelor de anchetă în ceea ce priveşte necesitatea sechestrării și confiscării produselor infracţiunii.

Pe de altă parte, nu mai puţin adevărat este faptul ca identificarea produsului infracţiunii nu este o operaţiune facilă: în prezent, metodele de spălare a banilor sunt limitate numai de imaginaţia infractorilor. Datorită multitudinii de posibilităţi oferite de sistemul financiar, asistăm la un proces de evoluţie a tehnicilor de spălare a banilor în paralel cu modernizarea sistemelor de prevenire a flagelului.

Vorbim despre produsul unor infracțiuni – spălare de bani, fapte de corupție – cu un puternic caracter transnațional și, pe de altă parte, de practică judiciară și instrumente menite a le combate, dezvoltate la nivel internațional pentru a aduce în patrimoniul statului banii furați. Orice magistrat care dorește să-și exercite profesia la cele mai înalte standarde în aceste domenii trebuie să fie la curent cu ultimele dezvoltări în materie la nivel internațional, să aibă contacte cu omologi din alte state care respectă Statul de drept, combat corupția și urmăresc garantarea principiului „CRIME DOES NOT PAY” – CRIMINALITATEA NU PRODUCE VENITURI. Altfel spus, NU ESTE RENTABIL SĂ FII INFRACTOR.

În acest domeniu, am simţit şi eu nevoia actualizării cunoştinţelor mele și a împărtășirii lor în astfel de conferințe ori seminare, pentru a putea atrage atenţia, în mod argumentat, asupra noilor tendinţe ale procesului de spălare a banilor si pentru a eficientiza procesul de aducere la îndeplinire a măsurilor asigurătorii/de siguranță în vederea recuperării produsului infracţiunii. Nu este de neglijat aspectul că neajunsul  sistemelor de prevenire constă în faptul că autorităţile sunt mereu cu un pas în urma infractorilor, fiindu-le oferită doar posibilitatea de a-şi adapta metodologia de investigare în funcţie de noile tendinţe observate în comportamentul  infractorului financiar.

În acest context, precizez că mi-am asumat obligaţia morală de a-mi disemina cunoştinţele şi practica creată în domeniul combaterii criminalității economice (includem în această sferă și corupția, conform Recomandărilor CoE din 1981) și recuperării produsului infracţiunii, nu doar prin activitatea de cercetare ştiinţifică, ci şi prin onorarea unor invitaţii de a participa, în ţară şi în străinătate, pentru a explica care sunt paşii de urmat, chiar şi în mod subsidiar, în faza de judecată, pentru recuperarea produsului infracţiunii la bugetul de stat.

Mi-a exprimat întreaga disponibilitate pentru o colaborare mai strânsă cu Institutul Național al Magistraturii: spre exemplu, consultând programul de formare continuă aferent anului 2016, mi-am exprimat opțiunea de a participa în calitate de expert în cadrul seminarului  „Spălarea banilor. Recuperarea activelor”, ce se va desfășura la București, seminar inclus  în Catalogul EJTN, având în vedere experiența practică, titlul de doctor în Drept[9], precum și calitatea de doctorand internațional în co-tutelă al Universității Bucureşti și al Universității Strasbourg, cu tema <<Le recouvrement des avoirs criminels en procès pénal français et roumain >>.

În plus, sunt autoarea „Ghidului pentru combaterea spălării banilor destinat judecătorilor şi procurorilor”,  în co-autorat cu Elena Hach, elaborat în cadrul proiectului  „Îmbunătăţirea capacităţii judecătorilor şi procurorilor români de a lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii economice şi financiare”  implementat de Consiliul Superior al Magistraturii, în parteneriat cu Institutul Naţional al Magistraturii, care urmează distribuit tuturor judecătorilor și procurorilor[10].

Din această datorie de a-mi îmbunătăția cunoștințele și de a le disemina și altora am participat între 21 iulie – 2 august 2014, în calitate de lector, în cadrul programului „Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”, în cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de consultanţă pentru organizarea cursurilor de instruire a personalului APIA”.

Aveam cunoştinţă de asemenea şi de faptul că CSM-ul verificase anterior compatibilitatea între calitatea de magistrat și calitatea de lector in cadrul altor structuri de formare profesională a altor categorii profesional, constatând că nu există nici o incompatibilitate.

Mai mult decât atât, am solicitat expressis verbis Agenției Naționale de Integritate verificarea vreunei potențiale incompatibilități între calitatea de magistrat și calitatea de lector în cadrul programului „Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”, în cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de consultanţă pentru organizarea cursurilor de instruire a personalului APIA”. Solicitarea mea către ANI a format obiectul lucrării nr. 10626/14.07.2014, înainte de semnarea convenției civile de prestări servicii cu societatea SC FDI TOP Consult SRL (în data de 17.07.2014).

Coroborând disp.art. 3 alin.1.lit.d) din HG nr.1066/2008 pentru aplicarea normelor privind formarea profesională a funcționarilor publici cu prevederile art. 5 din Legea nr. 303/2004, art. 101 și 102 din Legea nr.161/2003,  mi-a fost comunicat de către ANI că, „întrucât formatorul este o calitate care presupune desfășurarea unor activități didactice în vederea asigurării dezvoltării profesionale, exercitarea simultană a calității de magistrat și a celei de formator (lector) în cadrul proiectului „Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene” nu este de natură să genereze situație de incompatibilitate”.

Este adevărat că am pronunțat o decizie judecătorească prin care am obligat în solidar inculpații la plata reparării prejudiciului în favoarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale. Este posibil ca în perioadele în care am mai judecat anumite cauze salariul să îmi fi fost plătit din împrumuturile acordate de România de Fondul Monetar Internațional și care trebuie restituite de România, din activitatea de recuperare a creanțelor bugetare. Vă rog să observaţi astfel că, urmând acest fals silogism, ajungem la concluzii ridicole, de o vădită rea-credință, concluzii publicate cu scopul de a mă defăima, dar în egală măsură și cu scopul de a defăima sistemul judiciar, în ansamblul său.

5) Cum se poate apăra de defăimare un magistrat corect care are obligația de rezervă?

Astfel, vă rog să constataţi faptul că în prezent sunt supusă de către postul de televiziune Antena 3, de către ziarul Jurnalul Național și de către portalul Lumea Justiției unui adevărat linșaj mediatic, linșaj ce amintește de campaniile duse de presa subordonată regimurilor totalitare. S-a ajuns atât de departe, încât la condamnarea la pedeapsa închisorii a inculpatului Alexandru Vișinescu pentru crime împotriva umanității, portalul Lumea Justiției a afirmat că aceasta reprezintă un avertisment pentru ,,executanții de azi”.

În mod firesc, am încercat să înțeleg care au fost motivele pentru care domnii jurnaliști m-au acuzat că aș fi pasibilă de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, spălare de bani, conflict de interese și vreo potențială stare de incompatibilitate.

Din accesarea surselor deschise am constatat că, de-a lungul timpului, jurnaliștii angajați azi într-o campanie furibundă de denigrare a mea după condamnarea lui Dan Voiculescu și-au schimbat în mod radical abordarea față de posibilele fapte ce ar fi fost comise de către acesta.

În ceea ce îl privește pe domnul Sorin Roșca Stănescu[11], acesta titra în anul 2005, în articolul „Dan Voiculescu cumpăra timp pentru strigoii Securităţii” că Dan Voiculescu este doar unul dintre „peștii mari și mici” care au rămas cu „…banii Securităţii. Ai statului. Iar mulți dintre ei se identifică cu oligarhia. Curățenia în societatea românească poate începe chiar de aici. Și tot de aici, clasa politică se poate scutura de praf. De aceea, pariul nu este al nostru. Ci al României. Iar aceasta țară ar merita să-l câștige.”

Nu este deloc lipsit de interes faptul că în data de 14 februarie 2005, aceiași jurnaliști implicați în linșajul mediatic la adresa mea – Adina Anghelescu și Răzvan Savaliuc – titrau „Diavolul e Voiculescu”[12] și îl acuzau de săvârșirea unor grave infracțiuni, inclusiv infracțiuni de spălare de bani sau de delapidare. În 2000, domnul Răzvan Savaliuc publica o pagină întreagă de ziar în care dezvăluia „Caracatița Crescent”, cu detalii privind „grupul de control”, „tentaculele financiare”, „tentaculele media”, pentru ca în 2009, cu numai cinci ani înainte de soluționarea prin hotărâre definitivă a dosarului în care am dispus condamnarea lui Dan Voiculescu, să titreze „Milioane pentru Felix”[13] acuzând devalizarea patrimoniului ICE Dunărea și apartenența la structurile fostei Securități. În alt articol din 2005 – „Imperiul media Dan Voiculescu într-o nouă prezentare”[14]  -, domnul Răzvan Savaliuc redă minuțios istoricul la zi al firmelor al căror beneficiar real este Dan Voiculescu, sugerând că schimbarea denumirilor de firme și mutarea afacerilor de pe o firmă pe alta, „poate avea la bază o puternică motivație financiară”.

Am mai accesat și alte surse deschise de unde am reținut schimbarea la 180 de grade a foștilor angajați ai ziarului ZIUA în ultimii 10 ani[15]. Nu îmi pot explica motivația acestora.

Domnul Mugur Ciuvică, altfel un critic constant al condamnatului Dan Voiculescu înainte de 2005, a participat la tranzacţii comerciale alături de membrii familiei lui Dan Voiculescu[16], astfel încât există serioase suspiciuni asupra lipsei domniei sale de obiectivitate. Pe de altă parte, domnul Mihai Gâdea, realizator al emisiunii Sinteza Zilei, are o datorie de 785.000 lei la Dan Voiculescu (conform declarațiilor de avere ale acestuia), supusă executării silite prin poprire în contul datoriei pe care acesta din urmă o are la bugetul de Stat.

Putem aprecia astfel că principalii jurnaliști implicați în linșajul mediatic îndreptat împotriva mea îi sunt datori, direct ori indirect, într-o formă ori alta, persoanei condamnate de mine.

Este adevărat că am pronunțat o decizie judecătorească prin care am obligat în solidar inculpații pe inculpaţii Voiculescu Dan, Popa Corneliu, Sandu Jean Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Pantiş Sorin, Săvulescu Vlad- Nicolae , Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Pop Flavius –Adrian, Ene Vica şi pe   moştenitorii inculpatului decedat, Domnişoru Gheorghe Marian, numiţii Domnişoru Mihaela şi Domnişoru Ciprian  la plata echivalentului în lei a sumei de 60.482.615 Euro la cursul BNR din ziua efectuării plăţii către partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Este adevărat că prin aceeași decizie judecătorească am mai dispus confiscarea tuturor produselor directe și indirecte ale infracțiunilor deduse judecății, instituind măsuri asigurătorii pentru garantarea ordinului de confiscare.

Este adevărat că recuperarea integrală a creanței bugetare aferente sumei de bani la care am obligat în solidar inculpații din acea decizie în favoarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale incumbă organelor  proprii de executare silită ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, acestea fiind abilitate să ducă la îndeplinire măsurile asigurătorii şi să efectueze procedura de executare silită, potrivit prevederilor disp. art.136 alin. 2 și 4 C. pr. fisc.

Potrivit disp. art. 129 C. pr. fisc,  printre măsurile de asigurătorii figurează și poprireaExecutare silită prin poprire este însă și o formă propriu-zisă a executării silite indirecte ce serveşte creditorului la urmărirea sumelor de bani, titlurilor de valoare sau a altor bunuri mobile incorporale pe care un terţ le datorează debitorului urmărit.

Poprirea poate fi folosită nu numai în cazul în care debitorul este o persoană fizică, ci şi în cazul în care acesta are calitatea de persoană juridică: potrivit Codului de procedură fiscală sunt supuse popririi atât sumele datorate debitorului Voiculescu Dan persoană fizică (sume menționate, de altfel în declarațiile de avere ale acestuia postate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, printre care figurează și domnul fost minsitru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, parte civilă în dosarul menționat mai sus, domnul jurnalist Mihai Gâdea, care de asemenea duce o intensă campanie de denigrare a subsemnatei, domnul inculpat Pantiș Sorin sau fiica condamnatului Dan Voiculescu), cât și sumele datorate firmelor al căror beneficiar real este condamnatul Dan Voiculescu.

Este adevărat că potrivit disp.art. 142 alin.4 C.pr.fisc., executarea silită a creanțelor fiscale nu se perimează.  Este adevărat că potrivit disp.art. 162.alin.6 C.pen., măsurile de siguranță nu se prescriu. Solicit însă autorităților abilitate să îmi apere reputația profesională și să ia măsuri de urgență pentru perimarea linșajului mediatic dus la extrem la care sunt supusă în mod periodic.

Articolul 10 parag. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului consacră libertatea de exprimare, arătând că orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare şi că acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. Însă ţin să menţionez, în acord cu jurisprudenţa constantă a Consiliului Superior al Magistraturii, că dreptul la liberă exprimare, prevăzut de art. 30 din Constituţie, nu poate fi exercitat cu încălcarea principiilor independenţei judecătorilor şi supunerii lor numai legii, principii consfinţite de art. 124 alin. 3 din Legea fundamentală.

În ceea ce priveşte restrângerea libertăţii de exprimare în scopul garantării autorităţii şi imparţialităţii puterii judecătoreşti, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza Bradford contra Danemarcei, a decis că interesul de a proteja reputaţia şi a asigura autoritatea magistraţilor este superior aceluia de a permite o discuţie liberă asupra imparţialităţii acestora.

Aceasta întrucât reputaţia profesională constituie o valoare fundamentală în exercitarea funcţiei de magistrat şi reprezintă, totodată, percepţia creată în conştiinţa colectivă asupra modului în care sunt exercitate responsabilităţile profesionale, iar libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea şi nici dreptul la propria imagine.

De asemenea, în cauza Pager şi Oberschlick contra Austriei, CEDO a statuat că activitatea justiţiei nu poate fi discutată fără să se aibă în vedere anumite limite pentru a nu submina autoritatea acesteia, comandament deosebit de important într-un stat de drept.

Astfel, în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului s-a subliniat rolul important a presei într-un stat de drept, aceasta având posibilitatea privind comunicarea informaţiilor şi ideilor cu privire la probleme specifice, precum şi a altora, de interes general, dar şi obligaţia de a nu depăşi anumite limite fixate în special pentru protecţia reputaţiei altuia, aşa cum s-a  decis în cauza Castells contra Spaniei.

Este adevărat că printre temele de interes se include şi funcţionarea sistemului de justiţie, aceasta fiind o instituţie esenţială într-o societate democratică, însă trebuie avut în vedere rolul puterii judiciare în societate precum şi faptul că acţiunea justiţiei, valoare fundamentală într-un stat de drept, are nevoie de încrederea cetăţenilor pentru a îndeplini scopul de serviciu public.

Se poate aprecia astfel că este necesară protejarea puterii judiciare împotriva unor atacuri care sunt neîntemeiate, având în vedere şi faptul că magistraţii au obligaţia de rezervă.

Astfel, raportat la aceste repere, vă rog să analizaţi aspectele factuale sus-menţionate.

De altfel, începând cu 2013, în cadrul capitolelor ce vizau „Independența sistemului judiciar”, campaniile mediatice de hărțuire a unor magistrați, actele de intimidare ori presiunile nejustificate asupra sistemului judiciar exercitate prin unele mijloace de informare în masă au fost constant în atenția Rapoartelor Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Ultimul Raport MCV[17] solicită CSM „să stabilească dacă pot fi întreprinse măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independența justiției”.

Vă rog să constataţi că afirmaţiile defăimătoare la adresa mea au caracter repetat, iar unele dintre acestea sunt de o gravitate extremă şi afectează în mod cert reputaţia mea profesională, dar şi imaginea sistemului judiciar în ansamblul său, întrucât se induce ideea că nu am respectat procedurile judiciare în exercitarea atribuţiilor de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, că instrumentarea cauzelor poate fi influenţată de anumite instituţii, ceea ce presupune, în mod logic, faptul că magistraţii au încălcat legea, ori „execută comenzi”.

Faţă de cele expuse, în temeiul dispoziţiilor art. 30 alin. 2 din legea nr. 317/2004 rep, solicit admiterea prezentei cereri de apărare a reputaţiei profesionale.

Îmi rezerv dreptul de a acționa în judecată pe jurnaliştii autori ai articolelor pentru gravele prejudicii morale pe care mi le-au creat.

În drept, invoc dispoziţiile art. 1 şi 30 din legea nr. 317/2004 republicată.

Îmi exprim pe această cale întreaga consideraţie pe care v-o port,

Jud. dr. Camelia Bogdan

DOMNULUI PREŞEDINTE AL CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII


[1] http://www.cna.ro/Protocol-de-colaborare-dintre.html
[2] Transmisia live a Antenei 3 din data de 15.02.2016, în jurul orelor 23.45
[3] Societatea FDI TOP Consult SRL și-a exprimat interesul pentru organizarea cursurilor de instruire a personalului APDRP privind analiza cost-beneficiu in cadrul programului PNDR 2014-2020 derulat în cadrul Proiectului Completarea Sprijinului Financiar acordat de UE pentru Restructurarea Agriculturii în România, respectiv Împrumutul BIRD nr. 4875-RO, ratificat de România prin Legea nr.14/2009 pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind completarea sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru restructurarea agriculturii) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la 28 decembrie 2007, publicată în M.Of. în  05.03.2009.
[4] Potrivit definițiilor cuprinse în DOCUMENTUL-ANEXĂ a acestui Acord, la secțiunea Definiții,
– ANCPI înseamnă Agenţia Naţională de Cadastru si Publicitate Imobiliară a Împrumutatului, înfiinţată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.210/2004 al Împrumutatului, cu amendamentele aduse acesteia până la data prezentului acord, sau orice succesor al acesteia.
– ANCPI UMP înseamnă Unitatea de management al Proiectului din cadrul ANCPI.
– MADR înseamnă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al Împrumutatului sau orice succesor al acestuia.
– UMP MADR înseamnă Unitatea de management al Proiectului din cadrul MADR al Împrumutatului, înfiinţată şi funcţionând în cadrul proiectului MAKIS, finanţat de Bancă (Acord de împrumut nr. 4.785 RO, datat 28 ianuarie 2005).
– Proiectul MAKIS înseamnă Proiectul privind modernizarea sistemului de cunoaştere şi informare în agricultură, finanţat prin împrumutul Băncii (Acord de împrumut nr. 4.785 RO, datat 28 ianuarie 2005).
– MEF înseamnă Ministerul Economiei şi Finanţelor al Împrumutatului sau orice succesor al acestuia.
– OCPI-uri înseamnă oficiile judeţene de cadastru şi publicitate imobiliară aflate în subordinea ANCPI a Împrumutatului.
– UMP-uri înseamnă UMP ANCPI şi UMP MADR.
[5] Potrivit art. 6 din actul normativ susmenționat,  plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea acestuia, achitarea dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului, va fi asigurată din sume alocate anual de la bugetul de stat în bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale
[6] „(2) Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la orice activitate legata de actul de justitie in cazuri care presupun existenta unui conflict intre interesele lor si interesul public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii, cu exceptia cazurilor in care conflictul de interese a fost adus la cunostinta, in scris, colegiului de conducere al instantei sau conducatorului parchetului si s-a considerat ca existenta conflictului de interese nu afecteaza indeplinirea impartiala a atributiilor de serviciu
[7] http://inppa.ro/ro/institutul-national-pentru-pregatirea-si-perfectionarea-avocatilor-si-barourile-bucuresti-calarasi-giurgiu-ialomita-ilfov-teleorman-organizeaza-in-perioada-3-4-octombrie-2014-in-aula-facultati/
[8] https://www.juridice.ro/162967/inppa-34-noi-lectori-si-lectori-corespondenti.html
[9] Titlul de doctor în Drept mi-a fost acordat prin Ordinul Ministerului Educaţiei Cercetării şi Inovării nr. 4698 din 14 august 2009, pentru tema „Incriminarea, prevenirea şi combaterea spălării banilor provenind din activităţi de crimă organizată, potrivit reglementărilor interne şi internaţionale”
[10] Ghid realizat în cadrul Fondului Tematic Securitate aferent Programului de Cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse Bucureşti, 2015, ISBN 978-606-93968-2-7
[11] http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-02-22/dan-voiculescu-cumpara-timp-pentru-strigoii-securitatii.html
[12] http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-02-14/diavolul-e-voiculescu.html
[13] http://ziarero.antena3.ro/articol.php?id=1242158289
[14] http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1217991-imperiul-media-dan-voiculescu-intr-noua-prezentare.htm
[15] http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1258389-dan-voiculescu-mostenitorul-lui-ceausescu.htm
[16] http://www.evz.ro/a-innebunit-lupu-sau-si-a-schimbat-doar-stapanul-mugur-ciuvica-dan-voiculescu-a-fost-implicat-in-afaceri-cu-banii-securitatii.html
[17] Raportul MCV dat publicității în 27.01.2016 dispobibil la http://ec.europa.eu/cvm/docs/com_2016_41_ro.pdf


Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro