Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

UNJR profund îngrijorată de intenția Președintelui României de a se implica activ în alegerile pentru CSM
24.02.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marti, 23 februarie 2016, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii urmatorul comunicat:

”Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a luat act cu profunda ingrijorare de declaratiile Presedintelui Romaniei, facute in fata Parlamentului in data de 21 februarie, potrivit carora, in ”virtutea atributiilor ce ii revin”, se va implica activ in alegerile pentru CSM. Acesta a adaugat ca, ”in ceea ce ma priveste, ca Presedinte, nu voi fi un simplu spectator in acest proces si nu ma voi limita la un rol formal” la aceste alegeri pentru viitorul CSM.

CSM-ul este parte a puterii Judecatoresti din stat si, conform Constitutiei, este ”garantul independentei justitiei.” Conform aceleiasi Constitutii, Romania este ”stat de drept”, organizat ”potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale” (art. 1, alin. 4).

O eventuala imixtiune a Presedintelui, care alaturi de Premier e parte a puterii Executive, in chestiuni ce tin de functionarea puterii Judecatoresti, cum ar fi alegerile pentru CSM, ar incalca principiul separatiei puterilor in stat si ar submina statul de drept si democratia constitutionala.

Gravitatea afirmatiilor Presedintelui referitoare la implicarea in chestiuni ce tin de puterea Judecatoreasca este cu atat mai mare, cu cat sunt facute in fata Parlamentului, puterea Legislativa din stat, iar astfel de afirmatii sunt repetitive in activitatea institutiei Presedintelui.

Exemplificativ, Presedintele tarii a mai afirmat, in data de 2 februarie 2016, in fata noilor absolventi ai Institutului National al Magistraturii, urmatoarele: ”Ca Presedinte, garantarea independentei justitiei si consolidarea statului de drept sub toate aspectele sale sunt prioritati ale mandatului meu.”

Presedintele a vorbit in Parlament despre CSM ca fiind numai un ”for de conducere si organ disciplinar” pentru magistrati, asumandu-si pentru sine atributul de ”garant al independentei justitiei,” care de fapt este rolul principal al Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 133 din Constitutie.

Presedintele trebuie sa respecte independenta justitiei, fara a interveni in atributiile Consiliului Superior al Magistraturii de garantare a independentei justitiei.

Consideram important de subliniat faptul ca Presedintele Romaniei nu are nicio atributie constitutionala in procesul electiv privind membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Principiul constitutional al separatiei puterilor in stat impune reprezentantilor celorlalte puteri din stat abtinerea de la orice actiuni de natura sa influenteze aspecte ce tin in exclusivitate de puterea Judecatoreasca, precum alegerea reprezentantilor instantelor si parchetelor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Reamintim Presedintelui, ca si celorlalti actori politici, ca datoria lor este aceea de a respecta independenta justitiei. Acest lucru impune inclusiv abtineri de la declaratii de acest tip, de natura a crea publicului larg impresia ca procesul electiv vizand membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar putea fi influentat sau chiar decis de reprezentantii puterii Executive, in pofida faptului ca decizia apartine in exclusivitate judecatorilor si procurorilor.

La inceput de an electoral, facem un apel catre reprezentantii celorlalte puteri din stat sa isi focalizeze campania si discursurile pe chestiuni ce tin de atributiile proprii stabilite prin Constitutie. Traiul decent, buna administrare a tarii, functionarea eficienta a institutiilor, consolidarea sistemului legislativ si, in cadru mai larg, guvernarea tarii nu se poate realiza prin puterea Judecatoreasca si nici prin intruziuni nepermise in activitatea acesteia.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti