TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Clarificări privind deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv și tratamentul lipsurilor
25.02.2016 | Pieter WESSEL, Mihai PETRE


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Curtea Europeană de Justiție a clarificat scopul articolului 10 (4) din Directiva 2008/118 ce tratează situațiile în care produsele accizabile deplasate în regim suspensiv nu au ajuns la destinație și nu au fost constatate nereguli pe parcursul deplasării acestora. Contrar unor interpretări aplicate de anumite State Membre, Curtea a concluzionat că această prevedere se aplică nu numai situațiilor în care cantitatea totală de produse accizabile deplasate în regim suspensiv de accize nu a ajuns la destinație ci și situațiilor în care doar o parte din acele produse nu au ajuns la destinație.

Astfel, în cazul în care, de exemplu, numai 90% din produsele accizabile ce se deplasează în regim suspensiv de accize au ajuns la destinație fără nereguli constatate pe parcursul transportului, se consideră că lipsurile de 10% au avut loc în Statul Membru de expediere și la momentul începerii deplasării. Drept urmare, lipsurile de produse fac subiectul coeficienților de pierderi acceptate de către acel Stat Membru, și produsele vor fi eliberate în consum în acel stat (accizele aferente lipsurilor ce depășesc pierderile acceptate, dacă este cazul, vor fi percepute acolo). Contrar acestei decizii, ocazional accizele aferente lipsurilor de produse accizabile sunt percepute de către Statul Membru de destinație.

Relevant în cazul de mai sus, Curtea a mai concluzionat că numai recepționarea efectivă a bunurilor trebuie să fie factorul decisiv în determinarea încheierii deplasării și nu încheierea transportului.

Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră?
Regulile ce se aplică în cazul în care sunt descoperite lipsuri de produse accizabile pe parcursul deplasării acestora depind de momentul descoperirii acestor nereguli. Dacă lipsurile sunt descoperite numai la sosire procentele pierderilor acceptate și nivelul accizelor din Statul Membru de expediere vor fi aplicate, și acel Stat Membru este îndreptățit să perceapă accizele aferente, dacă este cazul.

Pieter Wessel
Partener DELOITTE România

Mihai Petre
Senior Manager DELOITTE România

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate