Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-396/15. Marcă comunitară. Percepția generală produsă de dungile înclinate pe partea laterală a pantofului
25.02.2016 | Robert BĂLAȘA

Secţiuni: CJUE, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității miercuri, 24 februarie 2016, un comunicat cu privire la hotărârea pronunțată în cauza C-396/15, Shoe Branding Europe BVBA v adidas AG.

În 2009, Shoe Branding Europe a introdus o cerere la Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI) pentru înregistrarea dungilor paralele ca și model pentru pantofi sport. Compania Adidas a făcut însă opoziție la înregistrarea mărcii având în vedere modelul deținut de mai jos.

shoeOAPI a respins opoziția la înregistrare a companiei Adidas. Ca urmare, Adidas a introdus cerere în fața Trbiunalului Uniunii Europene pentru a cere anularea deciziei OAPI.

Prin hotărârea din 21 mai 2015, Tribunalul a admis acțiunea introdusă de Adidas, considerând că OAPI a fost incorect atunci când a constatat că modelele erau diferite vizual, dar impresia generală produsă datorită elementelor comune era similară (dungi paralele, echidistante, cu aceeași lățime, în contrast cu aceeași culoare a pantofului și plasate pe partea laterală a pantofului).

Nemulțumit de decizia Tribunalului, Shoe Branding Europe a făcut apel în fața Curții de Justiție, care a menținut hotărârea Tribunalului, constatând că diferențele minore găsite de OAPI (ex: lungimea diferită a dungilor) nu influențează percepția generală produsă de dungile înclinate pe partea laterală a pantofului. De asemenea, Curtea de Justiție a reținut că diferența dintre 2 și 3 dungi și lungimea lor nu este suficientă pentru a afecta percepția asupra asemănărilor vizuale ce se desprind din configurația pantofului.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti