Secăiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci

CJUE. C-396/15. Marcă comunitară. Percepția generală produsă de dungile înclinate pe partea laterală a pantofului


25 februarie 2016 | Robert BĂLAȘA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității miercuri, 24 februarie 2016, un comunicat cu privire la hotărârea pronunțată în cauza C-396/15, Shoe Branding Europe BVBA v adidas AG.

În 2009, Shoe Branding Europe a introdus o cerere la Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI) pentru înregistrarea dungilor paralele ca și model pentru pantofi sport. Compania Adidas a făcut însă opoziție la înregistrarea mărcii având în vedere modelul deținut de mai jos.

shoeOAPI a respins opoziția la înregistrare a companiei Adidas. Ca urmare, Adidas a introdus cerere în fața Trbiunalului Uniunii Europene pentru a cere anularea deciziei OAPI.

Prin hotărârea din 21 mai 2015, Tribunalul a admis acțiunea introdusă de Adidas, considerând că OAPI a fost incorect atunci când a constatat că modelele erau diferite vizual, dar impresia generală produsă datorită elementelor comune era similară (dungi paralele, echidistante, cu aceeași lățime, în contrast cu aceeași culoare a pantofului și plasate pe partea laterală a pantofului).

Nemulțumit de decizia Tribunalului, Shoe Branding Europe a făcut apel în fața Curții de Justiție, care a menținut hotărârea Tribunalului, constatând că diferențele minore găsite de OAPI (ex: lungimea diferită a dungilor) nu influențează percepția generală produsă de dungile înclinate pe partea laterală a pantofului. De asemenea, Curtea de Justiție a reținut că diferența dintre 2 și 3 dungi și lungimea lor nu este suficientă pentru a afecta percepția asupra asemănărilor vizuale ce se desprind din configurația pantofului.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii