Secţiuni » Jurisprudenţă » ÎCCJ
Înalta Curte de Casaţie şi JustiţieJurisprudenţă curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRecurs în interesul legii

ICCJ la prezentarea raportului DNA


26.02.2016 | Robert BĂLAȘA
Secţiuni: Comunicate parchete, Jurisprudența ÎCCJ
JURIDICE - In Law We Trust

ICCJ a oferit publicității joi, 25 februarie 2016, un comunicat cu privire la participarea reprezentanților Înaltei Curți de Casație și Justiție la ședința de prezentare a raportului privind activitatea DNA în anul 2015:

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător dr. Livia Doina Stanciu, a participat, alături de vicepreşedintele instanţei supreme, judecător Ionuţ Matei, la prezentarea Raportului de activitate a Direcţiei Naţionale Anticorupţie în anul 2015, eveniment ce a avut loc în Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional.

În cadrul alocuţiunii sale, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a adresat un mesaj de felicitare conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât şi întregului corp profesional al Direcţiei, pentru rezultatele deosebite obţinute în anul 2015, în condiţiile creşterii semnificative a numărului de cauze instrumentate, cât şi pentru dificila misiune pe care această importantă structură a sistemului naţional de justiţie şi-a asumat-o, aceea de a lupta în prima linie împotriva flagelului corupţiei.

A mai arătat că lupta anticorupţie, oricât de bine ar fi dusă la nivelul sistemului judiciar, nu este completă şi nu va fi niciodată completă daca nu va fi însoţită de acţiuni la fel de concrete, de clare, de prevenire a acestui fenomen şi de acţiuni extrem de ferme de punere în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive de condamnare.

Totodată, şi-a exprimat public profunda îngrijorare asupra riscului pe care ni-l asumăm ca societate, acela de a lipsi de eficienţă toate eforturile uriaşe pe care întregul sistem judiciar le-a depus în ultimii ani în lupta anticorupţie, atunci când se acceptă lipsa de fermitate în punerea în executare a măsurilor punitive dispuse prin hotărâri judecătoreşti de condamnare, apreciind că este esenţial pentru noi, ca societate, să se recupereze pagubele produse ca urmare a săvârşirii faptelor de corupţie.

Preşedintele a mai subliniat faptul că, fără această ultimă componentă a mecanismului de tragere la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea faptelor de corupţie, întregul demers judiciar al organelor statului nu va rămâne decât o simplă zbatere lipsită de nivelul de eficienţă ce trebuie atins pentru eradicarea acestui fenomen extrem de grav.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti