achiziţii publice, afaceri transfrontaliere, arbitraj, asigurări, BANKING, concurenţă, construcţii, contencios administrativ, contravenţii, data protection, drept civil, drept comercial, drept constituţional, DREPT PENAL, dreptul familiei, dreptul muncii, dreptul sportului, dreptul UE, energie, executare silită, fiscalitate, fuziuni & achiziţii, health & pharma, infrastructură, INSOLVENŢĂ, internet, jocuri de noroc, LITIGII, media & publicitate, mediere, piaţa de capital, PROCEDURĂ CIVILĂ, proprietate intelectuală, protecţia consumatorilorprotecţia mediului, SOCIETĂŢI, telecom
 
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
Baroul Bucureşti - Societatea de Ştiinţe Juridice
Documentare juridică pentru avocaţi
JURIDICE
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Act administrativ asimilat. Nesoluționarea unei cereri în termenul prevăzut de lege

26 februarie 2016 | Corina CIOROABĂ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, se asimilează actelor administrative unilaterale şi fapta de a nu răspunde solicitantului în termen legal, iar potrivit art. 2 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 554/2004, nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri este definită ca fiind faptul de a nu răspunde solicitantului în termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii, dacă prin lege nu se prevede alt termen. Înalta Curtea a precizat că Legea nr. 554/2004 dă posibilitatea instanţelor de a verifica dacă refuzul de a soluţiona o cerere – exprimat explicit de către o autoritate este sau nu justificat, caz în care, dacă îl apreciază ca nejustificat, fiind dat cu exces de putere, poate analiza cererea persoanei respective, dar în cazul nesoluţionării unei cereri în termenul prevăzut de lege, situaţia recunoscută ca fiind „tăcerea administraţiei publice”, acţiunea în contencios administrativ nu poate viza decât obligarea autorităţii publice să răspundă cererii formulate. În speță, fiind în discuție un act administrativ asimilat sub forma nesoluţionării unei cereri în termenul prevăzut de lege, Înalta Curte a reținut că nu se poate cere anularea unui act asimilat, ci poate fi obligată autoritatea publică să răspundă cererii formulate de reclamantă, urmând ca în cazul în care răspunsul va fi apreciat ca nejustificat să poată fi contestat în faţa instanţei de contencios administrativ şi fiscal. (Decizia nr. 4522 din 26 noiembrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrative și fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie și Justiție având ca obiect obligarea la soluționarea unei cereri)

Corina Cioroabă


Aflaţi mai mult despre , , ,

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ICCJ. Act administrativ asimilat. Nesoluționarea unei cereri în termenul prevăzut de lege”

  1. Ioan PITICAR spune:

    Răstălmăcirea Legii de către ICCJ!
    Interesant de nelegal!

Lasă un răspuns

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.