Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Italia. Senatul aprobă uniunile civile, indiferent de sex


29 februarie 2016 | Irina RIMARU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept civil, Familie, Flux informații

Joi, 26 februarie 2016, senatul italian a aprobat un proiect de lege care permite uniunile civile pentru cuplurile heterosexuale, dar și pentru cele de același sex, Guvernul apelând la un vot de încredere pentru a trece un text controversat, a cărui variantă finală a fost modificată pentru a permite adoptarea sa, potrivit theguardian.com.

Textul a fost aprobat cu 173 de voturi pentru și 71 împotrivă, a anunțat președintele Senatului, Pietro Grasso. Dacă ar fi pierdut votul, premierul Matteo Renzi ar fi fost obligat să demisioneze.

Luigi Zanda, senator: „Nu știu dacă este corect să numim această lege istorică, însă știu că ea aduce Italia mai aproape de democrațiile occidentale”.

Pentru a înlătura opoziția din interiorul propriei coaliții de centru stânga, premierul Matteo Renzi a trebuit să elimine cea mai controversată parte a textului, care le-ar fi acordat cuplurilor necasătorite aceleași drepturi de adopție. Subiectul a divizat Parlamentul în funcție de opțiunile religioase, politicienii apropiați de Biserica Catolică argumentând că această prevedere i-ar fi încurajat pe homosexuali să aibă copii cu mame-surogat, o practică interzisa în Italia.

Proiectul de lege va trece în Camera Deputaților, unde Guvernul dispune de o majoritate mai solidă și unde textul ar putea fi adoptat în termen de două luni. Italia era singurul dintre statele occidentale mari care nu recunoscuse uniunile civile, ceea ce priva cuplurile necăsătorite de protecție juridică în ce privește, de pildă, drepturile de moștenire.

Partenerul de coalitie al democratilor lui Matteo Renzi, Nuovo Centrodestra (NCD), a salutat decizia de a nu le fi acordate cuplurilor de același sex nici măcar drepturi de adopție limitate.

Angelino Alfano, ministrul de interne, liderul NCD: „Am împiedicat o revoluție care mergea împotriva naturii”.

În schimb, 30 de asociații de apărare a drepturilor homosexualilor au denunțat legea în forma adoptată de senatori, anunțând că își vor exprima „indignarea pe străzi, în fața tribunalelor și la urne”. O mare manifestație este deja prevazută pentru data de 5 martie 2016, la Roma.

Irina Rîmaru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică