Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
3 comentarii

Despre Europa în România


28 februarie 2016 | Andrei SĂVESCU
Secţiuni: Opinii, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Comisia CSM pentru relația cu Uniunea Europeană și organismele internaționale (Comisia nr. 3) a propus miercuri, 24 februarie 2016, respingerea solicitării doamnei jud. dr. Rodica Aida Popa privind organizarea la București, în cursul anului 2016 a Reuniunii Plenare a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) și a dispus transmiterea notei, împreună cu minuta ședinței, către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a decide.

Sub egida CCJE și CSM, cu sprijinul UNBR și JURIDICE.ro, în anul 2015 s-a desfășurat proiectul Interprofesional, finalizat cu semnarea CARTEI INTERPROFESIONALE a judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor români.

Reuniunea Plenară a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni reprezintă forul înalților reprezentanți ai statelor membre ale Consiliului Europei care oferă posibilitatea exprimării ideilor asupra unui Aviz (Opinii) respectiv a unui corp de norme ce au caracter de recomandare pentru justiția din fiecare stat.

Până la acest moment au fost adoptate 18 avize care au fost puse în aplicare de statele membre, fie că au stat la baza elaborării legislațiilor, fie au deschis calea unor proiecte regionale, fie au fost invocate în cuprinsul unor hotărâri judecătorești, ceea ce reprezintă o normă acceptată ca fundament de argumentare cu privire la statutul judecătorilor, la independența, responsabilitatea, inamovibilitatea acestora.

Anul acesta se va discuta cel de-al 19-lea aviz, privind Rolul Președintelui de instanță. De asemenea, Reuniunea Plenară a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni va pune în discuție și teme viitoare, precum unificarea practicii judiciare și combaterea fenomenului de corupție, ambele fiind în preocupările constante ale sistemului judiciar român.

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când România a avut statut de invitat special la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cale care a permis aderarea Românei la Consiliului Europei și a Convenției pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului. După părerea mea, găzduirea de către București a întâlnirii judecătorilor europeni, canadieni, japonezi, reprezentanților Comisiei Europene, MEDEL, CCBE, Direcțiilor din cadrul Consiliului Europei, cu autoritățile române din sistemul judiciar ar permite o deschidere a unor colaborări pentru sistemul judiciar român, care să pună în lumină europeană tradiția culturală juridică românească.

Dr. Andrei Săvescu
Coord. JURIDICE.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro