Despre Europa în România
28 februarie 2016 | Andrei SĂVESCU

Comisia CSM pentru relația cu Uniunea Europeană și organismele internaționale (Comisia nr. 3) a propus miercuri, 24 februarie 2016, respingerea solicitării doamnei jud. dr. Rodica Aida Popa privind organizarea la București, în cursul anului 2016 a Reuniunii Plenare a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) și a dispus transmiterea notei, împreună cu minuta ședinței, către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a decide.
Sub egida CCJE și CSM, cu sprijinul UNBR și JURIDICE.ro, în anul 2015 s-a desfășurat proiectul Interprofesional, finalizat cu semnarea CARTEI INTERPROFESIONALE a judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor români.
Reuniunea Plenară a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni reprezintă forul înalților reprezentanți ai statelor membre ale Consiliului Europei care oferă posibilitatea exprimării ideilor asupra unui Aviz (Opinii) respectiv a unui corp de norme ce au caracter de recomandare pentru justiția din fiecare stat.
Până la acest moment au fost adoptate 18 avize care au fost puse în aplicare de statele membre, fie că au stat la baza elaborării legislațiilor, fie au deschis calea unor proiecte regionale, fie au fost invocate în cuprinsul unor hotărâri judecătorești, ceea ce reprezintă o normă acceptată ca fundament de argumentare cu privire la statutul judecătorilor, la independența, responsabilitatea, inamovibilitatea acestora.
Anul acesta se va discuta cel de-al 19-lea aviz, privind Rolul Președintelui de instanță. De asemenea, Reuniunea Plenară a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni va pune în discuție și teme viitoare, precum unificarea practicii judiciare și combaterea fenomenului de corupție, ambele fiind în preocupările constante ale sistemului judiciar român.
Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când România a avut statut de invitat special la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cale care a permis aderarea Românei la Consiliului Europei și a Convenției pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului. După părerea mea, găzduirea de către București a întâlnirii judecătorilor europeni, canadieni, japonezi, reprezentanților Comisiei Europene, MEDEL, CCBE, Direcțiilor din cadrul Consiliului Europei, cu autoritățile române din sistemul judiciar ar permite o deschidere a unor colaborări pentru sistemul judiciar român, care să pună în lumină europeană tradiția culturală juridică românească.
Dr. Andrei Săvescu
Coord. JURIDICE.ro