Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Aurelian-Marian Murgoci-Luca: În mod paradoxal, numărul dosarelor de uzucapiune a crescut în 2015, în comparație cu 2014


4 martie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Jud. Aurelian-Marian Murgoci-Luca, Președinte secția civilă Judecătoria sectorului 5, s-a referit, în cadrul dezbaterii Uzucapiunea, între trecut și viitor. Sau, mai degrabă, invers, organizate de Societatea de Științe Juridice, la creșterea numărului de dosare având ca obiect uzucapiune la Judecătoria sectorului 5.

Aurelian-Marian Murgoci-Luca: ”Am făcut o verificare în vederea acestei emisiuni și am constatat, în mod paradoxal, că numărul dosarelor de uzucapiune a crescut în 2015, în comparație cu 2014. E adevărat, la nivelul Bucureştiului a fost făcută această verificare. Spre exemplu, numărul total de dosare având ca obiect uzucapiune înregistrare în Bucureşti, în prima instanţă, la judecătoriile de sector şi la Tribunalul Bucureşti a fost 735, în 2015 – 791. La Tribunal, cele mai multe s-au înregistrat prin declinare, reclamanţii încă nu sunt familiarizaţi cu faptul că în aceste dosare se aplică procedura de drept comun, nu procedura specială, prin urmare competența nu aparţine în mod exclusiv judecătoriei, ci judecătoriei sau tribunalului în funcţie de obiectul ui cererii. În 2014, din cele 25 de dosare de uzucapiune înregistrate la Tribunalul Bucureşti, 20 au fost prin declinare, iar în 2015, din cele 47 înregistrate la Tribunalul Bucureşti, 40 au fost prin declinare. Interesant este că în 2016 s-au înregistrat deja până acum, deşi nici măcar nu s-a terminat a doua lună a anului, dosare. În ritmul acesta este posibil că Tribunalul să înregistreze un număr record de uzucapiuni faţă de istoricul său de până acum, explicaţia cred că ar sta în faptul că suntem într-un proces deschidere a cărţilor funciare pentru toate imobilele din ţară, ceea ce presupune pentru multe persoane să îşi lămurească situaţia juridică a terenului pe care îl ocupă. În ceea ce priveşte judecătoriile de sector, Judecătoria Sector 5 este pe departe cea mai încărcată cu dosare de uzucapiune, probabil din cauza faptului că Bucureştiul s-a extins către anumite zone aflate în afara Bucureştiului la un moment dat şi a prins în intravilan foarte multe terenuri cu privire la care nu exista titlu de proprietate. În 2014 au fost, la Judecătoria Sector 5, 254 de dosare de uzucapiune în 2015 – 278. La toate celelalte instanțe de sector au fost de două ori sau de 4-5 ori mai puţine.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii