Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Aurelian-Marian Murgoci-Luca: În mod paradoxal, numărul dosarelor de uzucapiune a crescut în 2015, în comparație cu 2014
04.03.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Aurelian-Marian Murgoci-Luca, Președinte secția civilă Judecătoria sectorului 5, s-a referit, în cadrul dezbaterii Uzucapiunea, între trecut și viitor. Sau, mai degrabă, invers, organizate de Societatea de Științe Juridice, la creșterea numărului de dosare având ca obiect uzucapiune la Judecătoria sectorului 5.

Aurelian-Marian Murgoci-Luca: ”Am făcut o verificare în vederea acestei emisiuni și am constatat, în mod paradoxal, că numărul dosarelor de uzucapiune a crescut în 2015, în comparație cu 2014. E adevărat, la nivelul Bucureştiului a fost făcută această verificare. Spre exemplu, numărul total de dosare având ca obiect uzucapiune înregistrare în Bucureşti, în prima instanţă, la judecătoriile de sector şi la Tribunalul Bucureşti a fost 735, în 2015 – 791. La Tribunal, cele mai multe s-au înregistrat prin declinare, reclamanţii încă nu sunt familiarizaţi cu faptul că în aceste dosare se aplică procedura de drept comun, nu procedura specială, prin urmare competența nu aparţine în mod exclusiv judecătoriei, ci judecătoriei sau tribunalului în funcţie de obiectul ui cererii. În 2014, din cele 25 de dosare de uzucapiune înregistrate la Tribunalul Bucureşti, 20 au fost prin declinare, iar în 2015, din cele 47 înregistrate la Tribunalul Bucureşti, 40 au fost prin declinare. Interesant este că în 2016 s-au înregistrat deja până acum, deşi nici măcar nu s-a terminat a doua lună a anului, dosare. În ritmul acesta este posibil că Tribunalul să înregistreze un număr record de uzucapiuni faţă de istoricul său de până acum, explicaţia cred că ar sta în faptul că suntem într-un proces deschidere a cărţilor funciare pentru toate imobilele din ţară, ceea ce presupune pentru multe persoane să îşi lămurească situaţia juridică a terenului pe care îl ocupă. În ceea ce priveşte judecătoriile de sector, Judecătoria Sector 5 este pe departe cea mai încărcată cu dosare de uzucapiune, probabil din cauza faptului că Bucureştiul s-a extins către anumite zone aflate în afara Bucureştiului la un moment dat şi a prins în intravilan foarte multe terenuri cu privire la care nu exista titlu de proprietate. În 2014 au fost, la Judecătoria Sector 5, 254 de dosare de uzucapiune în 2015 – 278. La toate celelalte instanțe de sector au fost de două ori sau de 4-5 ori mai puţine.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti