Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
Banner BA-01
Banner BA-02
Avocați SELECTED

România în 2016 – centru european al dezbaterilor despre sistemul judiciar

29 februarie 2016 | Monica LIVESCU

În acest an, România devine un pol important al dezbaterilor profesioniștilor dreptului, care confirmă traiectoria europeană a României și consolidarea reformei sistemului de justiție.

Astfel, al XXX-lea Congres al Uniunii Avocaților Europeni va avea loc la Alba-Iulia, între 23-26 iunie 2016. Organizarea acestuia va beneficia și de sprijinul Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Este de menționat că Uniunea Avocaților din Europa (U.A.E.) are ca misiune: întreprinderea unor acțiuni comune pentru a promova practicienii profesioniști ai dreptului în cadrul Uniunii Europene, învățământul și formarea continuă a avocaților; încurajarea libertății de a presta servicii avocațiale în Uniunea Europeană; promovarea punerii în aplicare a dreptului comunitar și a Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale; dezvoltarea contactelor între avocații europeni și instituțiile europene.

Organizarea evenimentului U.A.E. în România vine ca o completare firească a acțiunilor avocaților români preocupați de dezbaterea problematicii profesionale în context european și într-un dialog deschis cu celelalte profesii juridice. Astfel, desfășurarea în 2015 a Proiectului interprofesional, inițiat de U.N.B.R. și reprezentantul României la C.C.J.E., dna. jud. dr. Rodica Aida Popa, în colaborare cu C.S.M., I.N.M., IN.P.P.A. și barouri, a reprezentat o punere în aplicare concretă a Avizului nr. 16 (2013) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni privind relațiile dintre magistrați și avocați.

Încheierea primei etape a proiectului, prin semnarea Cartei interprofesionale între judecători, procurori şi avocați, a confirmat capacitatea profesioniștilor dreptului – magistrați și avocați români – de a aplica în sistemul judiciar român principiile consacrate în Recomandările C.C.J.E. Prezentată participanților la cea de-a XVI-a Reuniune plenară a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, desfășurată la Londra, în octombrie 2015, Carta a primit aprecierea președintelui Consiliului Consultativ al Barourilor Europene, dna. Maria Ślązak, care și-a exprimat opinia că ar putea servi ca model în alte țări europene, precum și, în egală măsură, aprecierea judecătorilor europeni.

Având în vedere receptarea pozitivă a modului în care principiile Avizului nr. 16 (2013) al C.C.J.E. au început să fie aplicate în România, la întâlnirea dintre conducerea C.S.M. și a U.N.B.R. din ianuarie 2016, ambele părți și-au exprimat dorința de a fi puse în aplicare, în continuare, principiile acestuia.

Pornind de la aceste premise, de la modul în care C.S.M. și U.N.B.R., ca reprezentanți ai celor două profesii vizate de Avizul nr. 16 (2013) al C.C.J.E., au demonstrat că pun în aplicare aceste reglementări europene necesare în consolidarea sistemului de justiție, la cea de-a XVI-a Reuniune plenară a C.C.J.E. a fost analizată și apreciată posibilitatea desfășurării celei de-a XVII-a Reuniuni plenare a C.C.J.E. la București, în 8-9 noiembrie 2016.

Alegerea României pentru o astfel de manifestare, în funcție, desigur, și de poziția adoptată de autoritățile române, ar constitui o oportunitate pentru România și sistemul judiciar român de a fi apreciate corespunzător locului pe care acestea îl merită în prezent, în contextul European.

Pe de altă parte, desfășurarea Reuniunii plenare la București ar oferi Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni posibilitatea de a-și manifesta misiunea și rolul în întărirea puterii judiciare într-o societate democratică, discutând în mod direct și aplicat cu una dintre țările membre despre modalitățile de îmbunătățire a legislației, cadrului instituțional și practicii judiciare.

Desfășurarea reuniunii plenare la București este importantă și pentru avocații români deopotrivă, întrucât va prilejui și dialogul cu președintele Consiliului Barourilor Europene, care are statut de observator permanent la lucrările Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Avocat Monica Livescu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership