Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

România în 2016 – centru european al dezbaterilor despre sistemul judiciar


29 februarie 2016 | Monica LIVESCU
Secţiuni: SELECTED, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În acest an, România devine un pol important al dezbaterilor profesioniștilor dreptului, care confirmă traiectoria europeană a României și consolidarea reformei sistemului de justiție.

Astfel, al XXX-lea Congres al Uniunii Avocaților Europeni va avea loc la Alba-Iulia, între 23-26 iunie 2016. Organizarea acestuia va beneficia și de sprijinul Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Este de menționat că Uniunea Avocaților din Europa (U.A.E.) are ca misiune: întreprinderea unor acțiuni comune pentru a promova practicienii profesioniști ai dreptului în cadrul Uniunii Europene, învățământul și formarea continuă a avocaților; încurajarea libertății de a presta servicii avocațiale în Uniunea Europeană; promovarea punerii în aplicare a dreptului comunitar și a Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale; dezvoltarea contactelor între avocații europeni și instituțiile europene.

Organizarea evenimentului U.A.E. în România vine ca o completare firească a acțiunilor avocaților români preocupați de dezbaterea problematicii profesionale în context european și într-un dialog deschis cu celelalte profesii juridice. Astfel, desfășurarea în 2015 a Proiectului interprofesional, inițiat de U.N.B.R. și reprezentantul României la C.C.J.E., dna. jud. dr. Rodica Aida Popa, în colaborare cu C.S.M., I.N.M., IN.P.P.A. și barouri, a reprezentat o punere în aplicare concretă a Avizului nr. 16 (2013) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni privind relațiile dintre magistrați și avocați.

Încheierea primei etape a proiectului, prin semnarea Cartei interprofesionale între judecători, procurori şi avocați, a confirmat capacitatea profesioniștilor dreptului – magistrați și avocați români – de a aplica în sistemul judiciar român principiile consacrate în Recomandările C.C.J.E. Prezentată participanților la cea de-a XVI-a Reuniune plenară a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, desfășurată la Londra, în octombrie 2015, Carta a primit aprecierea președintelui Consiliului Consultativ al Barourilor Europene, dna. Maria Ślązak, care și-a exprimat opinia că ar putea servi ca model în alte țări europene, precum și, în egală măsură, aprecierea judecătorilor europeni.

Având în vedere receptarea pozitivă a modului în care principiile Avizului nr. 16 (2013) al C.C.J.E. au început să fie aplicate în România, la întâlnirea dintre conducerea C.S.M. și a U.N.B.R. din ianuarie 2016, ambele părți și-au exprimat dorința de a fi puse în aplicare, în continuare, principiile acestuia.

Pornind de la aceste premise, de la modul în care C.S.M. și U.N.B.R., ca reprezentanți ai celor două profesii vizate de Avizul nr. 16 (2013) al C.C.J.E., au demonstrat că pun în aplicare aceste reglementări europene necesare în consolidarea sistemului de justiție, la cea de-a XVI-a Reuniune plenară a C.C.J.E. a fost analizată și apreciată posibilitatea desfășurării celei de-a XVII-a Reuniuni plenare a C.C.J.E. la București, în 8-9 noiembrie 2016.

Alegerea României pentru o astfel de manifestare, în funcție, desigur, și de poziția adoptată de autoritățile române, ar constitui o oportunitate pentru România și sistemul judiciar român de a fi apreciate corespunzător locului pe care acestea îl merită în prezent, în contextul European.

Pe de altă parte, desfășurarea Reuniunii plenare la București ar oferi Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni posibilitatea de a-și manifesta misiunea și rolul în întărirea puterii judiciare într-o societate democratică, discutând în mod direct și aplicat cu una dintre țările membre despre modalitățile de îmbunătățire a legislației, cadrului instituțional și practicii judiciare.

Desfășurarea reuniunii plenare la București este importantă și pentru avocații români deopotrivă, întrucât va prilejui și dialogul cu președintele Consiliului Barourilor Europene, care are statut de observator permanent la lucrările Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Avocat Monica Livescu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro