Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Accesul la justiţie în probleme de mediu – repere comparative europene | Cosmina Codrescu, Dacian Dragoş


4 martie 2016 | Oana TEODORESCU
Secţiuni: CJUE, Contencios administrativ, Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Procedură civilă, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Drd. Cosmina Codrescu, auditor de justiţie, Institutul Naţional al Magistraturii, şi prof. univ. dr. Dacian Dragoş, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, au publicat, în Revista Română de Drept European (Comunitar) nr. 1/2015, articolul intitulat ”Accesul la justiţie în probleme de mediu – repere comparative europene”.

Pornind de la structura şi principalele obiective ale Convenţiei de la Aarhus, autorii expun dificultăţile privind accesul la justiţie, în cazurile în care legislaţia mediului este încălcată, precum şi consecinţele raportului dintre această convenţie şi dreptul Uniunii Europene.

Prin urmare, în conţinutul acestui articol se regăsesc menţiuni privitoare la similarităţile şi deosebirile dintre statele membre ale Uniunii Europene, în tematica accesului la justiţie. Astfel, autorii prezintă, succint, elementele caracteristice sistemelor judiciare ale statelor membre, referitoare la încălcarea legislaţiei privind protecţia mediului, şi anume: Franţa distinge între procedura judiciară şi cea administrativă, oferind proceduri alternative, cum este consultarea Ombudsman-ului; Germania permite atacarea deciziilor la instanţa federală de contencios administrativ; legislaţia italiană prevede o cale extraordinară de atac la nivelul şefului de stat, cale ce s-a dovedit a fi, însă, ineficientă în cele mai multe cazuri.

În privinţa României, autorii reţin faptul că încălcarea dreptului de acces la informaţii de interes public se poate ataca prin intermediul plângerii sau apelului, acesta din urmă judecându-se în instanţă, în procedură de urgenţă. În plus, în cazul sistemului român, autorii enumeră o serie de observaţii critice, cum este neîncrederea populaţiei în justiţie, supraîncărcarea instanţelor, costurile prea ridicate pentru realizarea expertizelor tehnice de mediu şi durata excesivă a proceselor, prin care se urmăreşte descurajarea unor potenţiali reclamanţi. De asemenea, autorii fac referire şi la ajutorul judiciar în România, cu menţiunea că acesta este accesibil, dar nu şi în cazul organizaţiilor neguvernamentale, care nu beneficiază de el, motiv pentru care accesul lor la justiţie este limitat semnificativ. În opoziţie cu această ultimă precizare, autorii analizează Ordonanţa de Guvern nr. 195/2005, care acordă organizaţiilor neguvernamentale, ce au ca obiect de activitate protecţia mediului, calitate procesuală activă.

Mai mult decât atât, autorii susţin că jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene este esenţială pentru o uniformizare la nivel european, deoarece, pe de o parte, promovează costurile mici privind accesul la justiţie şi interesul general legat de protecţia mediului şi, pe de altă parte, indiferent de procedurile judiciare sau administrative diferite ale statelor membre, directivele europene trebuie respectate întru totul, în vederea atingerii obiectivelor comune urmărite.

Oana Teodorescu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro