« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Covasna. Operaţiuni ilegale cu substanţe cu efecte psihoactive. Percheziţii domiciliare
01.03.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

DIICOT-Covasna. Operaţiuni ilegale cu substanţe cu efecte psihoactive. Percheziţii domiciliare.

La data de 29 februarie 2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Covasna împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna, Ilfov și Dâmbovița, respectiv Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti, comunei Voluntari și Crevedia în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni legate de operaţiuni ilegale cu substanţe cu efecte psihoactive.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada decembrie 2014 – decembrie 2015, pe raza municipiului București a fost constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, în scopul comercializării substanțelor cu efecte psihoactive.
S-a reţinut că unul dintre suspecţi a încheiat un contract cu o firmă de curierat care avea rolul de a prelua coletele de la societatea comercială deţinută de către acesta şi de a le livra persoanelor indicate pe colete, încasând contravaloarea acestora și virând în contul societăţii sumele astfel încasate.
Astfel, în perioada 8 septembrie 2015 – 19 noiembrie 2015, membrii grupului au expediat prin intermediul firmei de curierat un număr total de 1485 colete conținând produse cu efecte psihoactive suma încasată fiind de 376.175 lei, astfel că activitatea infracțională s-a desfășurat la nivel național, fapt care a avut drept consecință constituirea altor grupuri infracționale organizate care au distribuit la nivel local substanţe cu efecte psihoactive.
În aceeași cauză, la data de 9 decembrie 2015, au fost efectuate un număr de 12 percheziții domiciliare, ocazie cu care au fost identificată cantitatea totală de 4.392,9 grame de substanță vegetală în care s-a pus în evidență compușii 5F-MDMB-PINACA și AB-CHMINACA, iar din cantitatea de 753,8 grame de substanță pură găsită la domiciliul unei inculpate urma să fie preparată cantitatea de 15.076 grame de substanță vegetală destinată vânzării.

Valoarea de piață a celor 19.076,9 grame de substanță vegetală este de 1.168.134 lei .

S-a constatat că produsul de bază al acestor etnobotanice este un compus chimic nou cunoscut care face parte din clasa cannabinoizilor sintetici fiind raportat, începând cu anul 2014, la nivel european ca şi produs psihoactiv nou.

Până la acest moment, pe teritoriul SUA au fost înregistrate 4 decese si multiple internări în stare gravă urmare a consumului acestui produs, iar în Anglia au fost raportate 8 decese.

Substanţele psihoactive erau achiziţionate de către membrii grupului infracţional prin intermediul unor site-uri din străinătate destinate experimentelor chimice, unde produsele ce erau comercializate aveau specificatii clare de interdictie pentru consumul uman.

Destinatia produselor achiziţionate era schimbată de către membrii grupului, astfel că în procesul de fabricare al «etnobotanicelor» suspecţii utilizau atât produsul de bază cât şi alcool, rezultând o soluție care se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante), iar ulterior era comercializat spre consum cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sănătate.

În urma consumului acestor canabinoizi sintetici, în prezenta speță, au fost înregistrate numeroase cazuri de internare în unităţi spitaliceşti a mai multor persoane, în special minori/adolescenţi.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD