Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Participare la prima operațiune desfășurată la nivel european pentru combaterea activităților de spălare de bani prin persoane interpuse
02.03.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

În perioada 22-26 februarie 2016, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu autorităţi judiciare din Belgia, Danemarca, Grecia, Olanda, Regatul Unit, Spania și Portugalia – cu sprijin suplimentar din Republica Moldova și alte state au participat la prima operațiune desfășurată la nivel european pentru combaterea activităților de spălare de bani prin persoane interpuse (money mule).

Operațiunea a fost, de asemenea, sprijinită de Eurojust, Europol și Federația Bancară Europeană. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Proiectului EMPACT – OAP – Payment card fraud, în care Romania deține poziția de Driver.

Anterior desfășurării acțiunii, Eurojust şi Europol au organizat trei reuniuni operaționale și de coordonare la care au luat parte reprezentanți ai structurilor de parchet şi de poliţie specializate din țările participante. Aceste întâlniri operative au urmărit combaterea activităților infracționale de tip „money mule”, care constau în implicarea, voluntară sau involuntară, a cetățenilor europeni în activități de spălare a banilor proveniți din activități infracționale din sfera criminalității informatice.

Programul „European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operațional pilot, creat cu scopul de a combate fraudele online precum şi fraudele privind mijloacele de plată electronică.

Pe parcursul acțiunii internaționale „European Money Mule Action”, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie specializați în combaterea criminalității informatice au acționat pentru depistarea și cercetarea cetățenilor români și străini implicați în activități infracționale de transfer de bani în mod ilegal.

În cadrul acestei acţiuni au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare şi au fost audiate un număr de 85 de persoane, faţă de unele dintre acestea fiind dispuse măsuri preventive.

De asemenea, au fost identificați 134 de „cărăuşi de bani” (cetăţeni români, bulgari şi moldoveni), 198 de tranzacţii frauduloase, cu valoarea de aproximativ 2.420.000 euro, precum și 205 victime din Europa, Australia şi SUA.

În perioada 2014-2016, cu sprijinul Centrului SELEC, procurorii DIICOT – Structura Centrală și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au participat la mai multe întâlniri operative cu reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova în vederea documentării activității infracționale a unor suspecți aflați pe teritoriul țării vecine și stabilirea unui mod comun de acțiune.

Sintagma „money mule” (cărăuș de bani) se referă la persoane recrutate de către grupuri infracționale organizate în vederea primirii şi retransmiterii ulterioare a sumelor de bani obținute în mod ilegal, aceste tranzacții fiind efectuate din conturile bancare ale unor persoane din diferite state europene, scopul fiind acela de a ascunde beneficiarul final al respectivelor sume de bani.

Persoanele recrutate pot participa benevol la activitatea ilicită, însă există situații în care unii dintre participanți nu realizează faptul că acțiunile favorizează un spectru larg de activități infracționale.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti