Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Republica Moldova. Modificarea Codului penal privind justiția juvenilă
02.03.2016 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

A fost aprobată modificarea şi completatea unor prevederi ale Codului penal, de procedură penală şi de executare în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de probaţiune juvenilă, prin excluderea unor măsuri de constrângere aplicate minorilor şi substituirea acestora cu măsuri educative. Modificările și completările adoptate în ședința de Guvern vin să consolideze sistemul de probațiune juvenilă și este dictată de raționamente practice, potrivit justice.gov.md.

Vladimir Cebotari, ministrul Justiției: „Deseori copii ajung să aibă probleme cu legea penală fie din necunoaştere sau din cauza mediului care i-a afectat. În aceste condiții, statul trebuie să intervină pentru a asigura o justiţie prietenoasă copilului, o justiţie accesibilă, corespunzătoare vârstei, rapidă, adaptată şi concentrată pe necesităţile şi drepturile copilului, inclusiv pentru acordarea serviciilor de calitate presentenţială, sentinţială în comunitate, penitenciară şi postpenitenciară”.

Modificările şi completările propuse prin proiect nu necesită cheltuieli financiare suplimentare. Proiectul vizează stabilirea unor competențe adiționale organului de probațiune, conforme politicii realizate de acesta, care vor fi executate în limita alocațiilor bugetare prevăzute.

Amendamentele propuse vor contribui la realizarea acțiunilor din Planul de acțiuni a Guvernului pentru anii 2015-2016, precum și a acţiunilor din Matricea de politici la Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind Programul de suport al reformei justiţiei, aprobat prin Hotărârea Guvernului din 2 septembrie 2013.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti