Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Fapta terțului înlătură răspunderea disciplinară
09.03.2016 | Marinela CIOROABĂ

Secţiuni: Dreptul muncii, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Având în vedere dispoziţiile art. 278 C. muncii, urmează a se aplica şi în privinţa răspunderii disciplinare dispoziţiile art. 1352 C. civ., în sensul că fapta terţului înlătură răspunderea, chiar dacă nu întruneşte caracteristicile forţei majore. Astfel, fapta ilicită reţinută în sarcina contestatorului ca abatere disiciplinară s-a referit la maniera pretins greşită în care ar fi acţionat contestatorul pentru remedierea unei externalizări eronate a unui pacient, externalizare care însă nu îi era imputabilă acestuia. În concret, i s-a reproşat contestatorului că nu şi-a informat şeful ierarhic superior despre o situaţie atât de gravă şi, de asemenea, că a decis să întocmească o foaie de spitalizare de zi retroactivă. Însă, trebuie observat că existenţa erorii comise de altă persoană, ca urmare a deficiențelor organizatorice de la nivelul angajatorului, respectiv înregistrarea greşită a externalizării pacientului care continua să fie prezent în spital, a condus la săvârşirea faptelor de căre contestator. De asemenea, trebuie observată şi calitatea de medic curant a contestatorului care a acţionat astfel în intenţia de a administra pacientului tratamentul necesar; contestatorul a fost nevoit să acţioneze astfel pentru a trata un pacient grav bolnav, obligaţie care este prima misiune a oricărui medic şi scopul esenţial al activităţii acestuia. (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a pentru cauze de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 72/R din 8 ianuarie 2015, Selecţie şi comentariu de judecător Petrică Arbănaş, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2015)

Av. Marinela Cioroabă
Coord. CODUL MUNCII PRO – www.codulmuncii.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti