Întrebare preliminară cu privire la stimulentele financiare ale profesorilor
3 martie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina MIHALACHE
Judecătorul spaniol se întreabă cu privire la stimulentele financiare ale profesorilor. (C-631/15)
Situația de fapt:
1. politică socială
2. legislație regională privind evaluarea funcției publice didactice și stimulentele corespunzătoare
3. legislația în cauză condiționează includerea în planul de evaluare (și, prin urmare, pentru acordarea stimulentelor financiare legate de acest plan) de deținerea calității de funcționar de carieră, excluzând astfel agenții temporari
4. conformitatea cu dreptul Uniunii a unei astfel de excluderi, i.e. a efectului legislației naționale.
Dispoziții incidente: Clauza 4 din acordul-cadrul la care face trimitere Directiva 1999/70/CE privind munca pe durată determinată
Principiul nediscriminării (clauza 4)
(1) În ceea ce priveşte condiţiile de încadrare în muncă, angajaţii cu contract pe durată determinată nu sunt trataţi într-un mod mai puţin favorabil decât lucrătorii cu contract pe durată nedeterminată comparabili, numai pentru că aceştia au un contract sau un raport de muncă pe durată determinată, cu excepţia cazului în care tratamentul diferenţiat este justificat de motive obiective.
(2) Acolo unde este cazul, se aplică principiul pro rata temporis.
(3) Modalităţile de aplicare a prezentei clauze sunt definite de statele membre şi/sau partenerii sociali, având în vedere legislaţia comunitară, legislaţia, convenţiile colective şi practicile naţionale.
(4) Condiţiile de vechime corespunzătoare unor condiţii de încadrare speciale sunt aceleaşi pentru lucrătorii cu contract pe durată determinată şi pentru cei cu contract pe durată nedeterminată, cu excepţia situaţiei în care condiţiile de vechime diferite sunt justificate de motive obiective.
Pertinența pentru România: articolul 87 din din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, modificată și completată prin prin Legea nr. 147/2012, Legea nr. 76/2012, Legea nr. 2/2013, Legea nr. 255/2013, Legea nr. 77/2014, Legea nr. 12/2015 și prin Legea nr. 97/2015.
Articolul 87
(1) Referitor la condiţiile de angajare şi de muncă, salariaţii cu contract individual de muncă pe durată determinată nu vor fi trataţi mai puţin favorabil decât salariaţii permanenţi comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.
(2) În sensul alin. (1), salariatul permanent comparabil reprezintă salariatul al cărui contract individual de muncă este încheiat pe durată nedeterminată şi care desfăşoară aceeaşi activitate sau una similară, în aceeaşi unitate, avându-se în vedere calificarea/aptitudinile profesionale.
(3) Atunci când nu există un salariat cu contract individual de muncă încheiat pe durată nedeterminată comparabil în aceeaşi unitate, se au în vedere dispoziţiile din contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, reglementările legale în domeniu.
Mihaela Mazilu-Babel (selecție, situație de fapt și dispoziții incidente)
Doctorand, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova
Adina Mihalache (pertinența pentru România)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro