Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Declarația lui Călin-Popescu Tăriceanu după discuțiile cu Věra Jourová
03.03.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Senatul a dat publicității luni, 29 februarie 2016, un comunicat cu privire la declarațiile Președintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul întrevederii cu doamna Vĕra Jourová, Comisar european pentru justiție:

”Aș dori să vă relatez, pe scurt, câteva din subiectele pe care le-am discutat cu Comisarul european pentru justiție, doamna Vĕra Jourová. Aș începe cu raportul Comisiei Europene asupra mecanismului de cooperare și verificare. I-am spus şi doamnei Vĕra Jourová ceea ce am spus și în public  şi anume că, din punctul meu de vedere, Raportul MCV este dezechilibrat, conține numeroase greșeli – cum, de altfel, au menționat și Ministrul Justiției, și alți actori instituționali. I-am învederat faptul că modul în care raportul se exprimă, prin care cere în mod imperativ Parlamentului să întreprindă anumite acțiuni, înfrânge și libertatea parlamentarilor, și independența Parlamentului, ca instituție, iar acest lucru este inacceptabil în orice democrație parlamentară.

Ca să fiu foarte clar, în Raportul MCV se vorbește despre necesitatea modificării Codurilor, dar numai pe baza propunerilor primite de la Guvern, agreate cu cei din sistemul de justiție. Această exprimare este una total defectuoasă, care lasă să se întrevadă și alte lacune grave ale Raportului și ale modului în care Raportul se raportează la situația din România.

Am subliniat faptul că Raportul conține ținte în mișcare, că nu există repere fixe la care să ne raportăm şi care, odată îndeplinite, să permită încheierea mecanismului de cooperare și verificare.
Am abordat și alte probleme legate de ceea ce numim în România „statul de drept”. Am subliniat că această componentă a combaterii corupției este una necesară și că mă bucură rezultatele pozitive, dar rezultatele pozitive nu pot reprezenta niciun fel de scuză cu privire la modul în care funcționează statul de drept. Şi aici vorbesc despre tele-justiție, despre modul în care cei acuzați înainte de a fi judecați sunt plimbați în fața opiniei publice cu cătușe la mâini, lucru care încalcă demnitatea persoanei. Aceste lucruri au fost recent subliniate și de Parlamentul European ca practici neacceptabile.
Am vorbit şi despre scurgerea informațiilor din dosarele aflate în curs de anchetă către presă, lucru care înlătură prezumpția de nevinovăție și îi transformă pe toți cei care sunt acuzați în vinovaţi.

În fine, am vorbit despre faptul că serviciile secrete și-au extins câmpul tactic până în zona instanțelor și despre toate lucrurile la care m-am referit nu o dată, din păcate, și care constituie abuzuri și derapaje nepermise, care afectează drepturile și libertățile individuale și i-am spus că am, câteodată, sentimentul – și nu numai eu, e un sentiment care este împărtășit de numeroși oameni din România – că ne întoarcem treptat la atmosfera de frică și de teroare care a domnit în perioada anilor ‘50 și ‘60, când justiția, în ghilimele, era înfăptuită de securitate și cu procuratură. Instanțele nu aveau decât un rol formal. Nu aș vrea ca, închizând ochii la aceste abuzuri, la aceste derapaje anormale care slăbesc statul de drept, să ne întoarcem, încet-încet, la același climat pe care cei tineri nu-l cunosc, dar pe care părinții noștri l-au cunoscut foarte bine. Şi eu am cunoscut, parțial, acel climat – nu sunt suficient de bătrân să fi trăit la vârsta adultă în anii ‘50, dar cu toții am citit, am aflat, ne-am documentat despre cum funcționa sistemul comunist în aceea perioadă. Există pericole reale, după părerea mea, statul de drept poate să fie subminat și de corupție, dar statul de drept poate să fie subminat și de abuzuri de putere care astăzi se întâmplă, din păcate, în mod frecvent.

Am ajuns să vedem administrația paralizată – i-am spus acest lucru Comisarului european și am văzut și remarca făcută de prim-ministrul Cioloș în acest sens, funcţionari care nu mai semnează nimic, stau și se uită la toate proiectele cu fonduri europene, nimeni nu mai are curaj să semneze de frică să nu fie a doua zi anchetat de DNA.

Lucrurile acestea trebuie să ne ridice mari semne de întrebare și cred că este corect ca și partenerii europeni, pe lângă lucrurile bune pe care le văd, să vadă și aceste probleme serioase pe care nu avem de ce să le ascundem. Dacă nu avem niciun interes să ascundem corupția, cred că nu avem niciun interes să ascundem nici celelalte probleme cu care ne confruntăm.”

 

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti