Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Întâlnire Ana Costea – Věra Jourová
03.03.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Muncii a dat publicității luni, 29 februarie 2016, un comunicat cu privire la întrevederea dintre Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea și cu Vera Jourova, comisar european pentru Justiție, Protecția Consumatorului și Egalitate de Gen.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre violența domestică. Ministrul Muncii a transmis faptul că Intențiile politice au început deja să se transforme în măsuri palpabile. Cu sprijinul finanțării UE am derulat un proiect care a permis, printre altele, realizarea unui sistem informațional unic integrat de raportare și management a cazurilor de încălcare a principiilor egalității de șanse, violenței domestice, traficului de persoane și violenței asupra copilului, cu aplicabilitate națională, funcționarea unui call-center pentru victimele violenței domestice și elaborarea unei metodologii naționale de lucru și a unui set de proceduri integrate și interinstituționale. În prezent, desfășurăm o campanie naţională de conştientizare şi informare publică privind violenţa în familie”.

În discuție a fost adusă și situația potrivit căreia în România există diferențe între veniturile salariale ale femeilor și cele ale bărbaților, pentru aceeași muncă. Mai mult, există o segregare a unor locuri de muncă plătite la un nivel inferior doar pentru că sunt ocupate, în mod tradițional, exclusiv de femei. Ministrul Muncii a precizat în acest context că proiectul Legii salarizării personalului bugetar este menit să elimine din inechitățile și discriminările existente în sectorul public. În acest sens, grupul de lucru constituit pentru identificarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut pe țară garantat în plată are menirea de a uniformiza acest cuantum, pentru ambele sectoare. Acestea vor contribui în mod direct la dispariția actualelor discriminări, fie ele și de gen.

În ceea ce privește protecția socială, ministrul Muncii a transmis comisarului european că România a îndeplinit toate condiționalitățile ex-ante pentru toate programele NEETs destinate tinerilor („Not in Education, Employment, or Training”).

Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor a fost cel referitor la concilierea vieții de familie cu viața profesională. Astfel, ministrul Ana Costea a afirmat că identificarea și promovarea măsurilor care conduc la concilierea vieții de familie cu viața profesională reprezintă un obiectiv strategic pentru România, în conformitate cu prevederile Strategiei Naționale în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2014 – 2017: “Având în vedere provocările demografice cu care ne confruntăm, am inițiat un grup de lucru interministerial în vederea identificării unor direcţii de acţiune privind creşterea natalităţii în România. În cadrul acestuia am propus o serie de acțiuni concrete, cum ar fi: încurajarea firmelor private de a înființa servicii de tipul day-care pentru copiii angajaților, firmele care promovează această măsură urmează să fie scutite de la plata impozitului aferent profitului reinvestit și au autonomie în ceea ce privește organizarea și funcționarea grădinițelor; organizarea unei campanii de informare și conștientizare la nivel național privind rolul tatălui în creșterea și îngrijirea copilului, precum și importanța partajării responsabilităților între parteneri etc.” La rândul său, comisarul Vera Jourova a susținut că se impune ca fondurile europene să poată fi folosite pentru înființarea de grădinițe și creșe care să faciliteze femeilor îmbinarea vieții profesionale cu cea de familie.

La finalul întrevederii, conducerea ministerului Muncii a oferit un mărțișor „dulce” doamnei Vera Jourova, produs de o structură de economie socială unde își desfășoară activitatea mame singure sau care au în întreținere mai mult de 3 copii.

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.