Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Dreptul muncii, Dreptul securității sociale, Flux informații

Întâlnire Ana Costea – Věra Jourová

3 martie 2016 | JURIDICE.ro

Ministerul Muncii a dat publicității luni, 29 februarie 2016, un comunicat cu privire la întrevederea dintre Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea și cu Vera Jourova, comisar european pentru Justiție, Protecția Consumatorului și Egalitate de Gen.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre violența domestică. Ministrul Muncii a transmis faptul că Intențiile politice au început deja să se transforme în măsuri palpabile. Cu sprijinul finanțării UE am derulat un proiect care a permis, printre altele, realizarea unui sistem informațional unic integrat de raportare și management a cazurilor de încălcare a principiilor egalității de șanse, violenței domestice, traficului de persoane și violenței asupra copilului, cu aplicabilitate națională, funcționarea unui call-center pentru victimele violenței domestice și elaborarea unei metodologii naționale de lucru și a unui set de proceduri integrate și interinstituționale. În prezent, desfășurăm o campanie naţională de conştientizare şi informare publică privind violenţa în familie”.

În discuție a fost adusă și situația potrivit căreia în România există diferențe între veniturile salariale ale femeilor și cele ale bărbaților, pentru aceeași muncă. Mai mult, există o segregare a unor locuri de muncă plătite la un nivel inferior doar pentru că sunt ocupate, în mod tradițional, exclusiv de femei. Ministrul Muncii a precizat în acest context că proiectul Legii salarizării personalului bugetar este menit să elimine din inechitățile și discriminările existente în sectorul public. În acest sens, grupul de lucru constituit pentru identificarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut pe țară garantat în plată are menirea de a uniformiza acest cuantum, pentru ambele sectoare. Acestea vor contribui în mod direct la dispariția actualelor discriminări, fie ele și de gen.

În ceea ce privește protecția socială, ministrul Muncii a transmis comisarului european că România a îndeplinit toate condiționalitățile ex-ante pentru toate programele NEETs destinate tinerilor („Not in Education, Employment, or Training”).

Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor a fost cel referitor la concilierea vieții de familie cu viața profesională. Astfel, ministrul Ana Costea a afirmat că identificarea și promovarea măsurilor care conduc la concilierea vieții de familie cu viața profesională reprezintă un obiectiv strategic pentru România, în conformitate cu prevederile Strategiei Naționale în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2014 – 2017: “Având în vedere provocările demografice cu care ne confruntăm, am inițiat un grup de lucru interministerial în vederea identificării unor direcţii de acţiune privind creşterea natalităţii în România. În cadrul acestuia am propus o serie de acțiuni concrete, cum ar fi: încurajarea firmelor private de a înființa servicii de tipul day-care pentru copiii angajaților, firmele care promovează această măsură urmează să fie scutite de la plata impozitului aferent profitului reinvestit și au autonomie în ceea ce privește organizarea și funcționarea grădinițelor; organizarea unei campanii de informare și conștientizare la nivel național privind rolul tatălui în creșterea și îngrijirea copilului, precum și importanța partajării responsabilităților între parteneri etc.” La rândul său, comisarul Vera Jourova a susținut că se impune ca fondurile europene să poată fi folosite pentru înființarea de grădinițe și creșe care să faciliteze femeilor îmbinarea vieții profesionale cu cea de familie.

La finalul întrevederii, conducerea ministerului Muncii a oferit un mărțișor „dulce” doamnei Vera Jourova, produs de o structură de economie socială unde își desfășoară activitatea mame singure sau care au în întreținere mai mult de 3 copii.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică