Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

UNBR. Completări privind anularea penalităților de întârziere și a unei părți din dobânzile aferente obligației de plată principale la bugetul de stat
03.03.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

UNBR a dat publicității miercuri, 2 martie 2016, un material cu privire la Legea nr. 4 din 12 ianuarie 2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale.

OUG nr. 44 din 14 octombrie 2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale, prin care se anulează penalitățile de întârziere și o cotă de 54,2% din dobânzi – aferente obligațiilor de plată principale, datorate la bugetul de stat a fost aprobată cu modificări prin Legea nr. 4 din 12 ianuarie 2016.

Legea nr. 4/2016 precizează că pentru a beneficia de aceste facilități, contribuabilul trebuie să depună cererea de anulare a accesoriilor până la 30 iunie 2016, inclusiv, sub sancțiunea decăderii, însă numai după îndeplinirea celorlalte condiții cumulative prevăzute la art. 1, lit. a), b), d) și e), respectiv:
– să fi depus toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal,  până la data depunerii cererii de anulare;
– să fi achitat obligațiile de plată principale până la data de 31 martie 2016;
– să fi achitat diferența de dobândă neanulată (de 45,8%) până la data de 30 iunie 2016;
– să fi stins, prin orice modalitate prevăzută de lege, toate obligaţiile de plată principale administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 octombrie 2015 şi 31 martie 2016;

Actul normativ se completează cu o nouă ipoteză în cazul contribuabililor care au obligații de plată stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii la data de 30 septembrie 2015 iar suspendarea continuă să producă efecte și după 31 martie 2016. Astfel, prin introducerea art. 7, alin. 4, se reglementează posibilitatea renunțării la efectele suspendării actului administrativ fiscal pentru a beneficia de anularea penalităților de întârziere, precum și a unei cote de 54,2% din dobânzi. În acest caz, contribuabilii trebuie să depună o cerere de renunțare la efectele suspendării actului administrativ fiscal până la data de 31 martie 2016, inclusiv”. Pentru a nu se crea o discriminare între contribuabilii care aveau o eșalonare la plată a obligațiilor fiscale la data de 30 septembrie 2015 și cei care au accesat o eșalonare la plată a obligațiilor fiscale în perioada ulterioară datei de 30 septembrie 2015, s-a prevăzut că acei contribuabili care la data de 30 septembrie 2015 beneficiau de eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale potrivit O.U.G. nr. 29/2011 precum și cei care obțin eșalonarea în perioada cuprinsă între 1 octombrie 2015 și 31 martie 2016 pot beneficia de anularea penalităților de întârziere, precum și a cotei de 54,2% din dobânzi, potrivit prevederilor art. 2-4, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de aceste articole, dar doresc și menținerea eșalonării la plată” (art. 11 alin. 2)  De asemenea, aceștia pot beneficia de anularea unei cote de 54,2% din dobânda eșalonată la plată și nestinsă la 30 septembrie 2015, inclusiv, dacă eșalonarea la plată se finalizează până la 31 martie 2016. În acest caz, cota de 54,2% din dobânda achitată odată cu plata ratei de eșalonare se restituie potrivit Codului de procedură fiscală” (art. 11, alin.3)

Art. II din legea nr. 4/2016 reglementează situațiea în care inspecția fiscală s-a finanlizat prin comunicarea deciziei de impunere în perioada cuprinsă între 1 octombrie 2015 și data intrării în vigoare a OG nr. 44/2015, precum și acordarea posibilității contribuabililor de a achita diferențele de obligații de plată aferente astfel încât contribuabilii aflați în situația mai sus menționată să poată beneficia de facilități. În acest sens, se stabilește că ”prevederile art. 4 alin. (1) din O.U.G. nr. 44/2015 privind acordarea unor facilități fiscale sunt aplicabile în mod corespunzător și pentru penalitățile de întârziere, precum și pentru o cotă de 54,2% din dobânzi, aferente obligațiilor de plată principale administrate de organul fiscal central, cu termene de plată până la 30 septembrie 2015, inclusiv, și individualizate în decizii de impunere, emise ca urmare a unei inspecții fiscale, și comunicate în perioada cuprinsă între 1 octombrie 2015 și data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 44/2015. În acest caz, condiția prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 44/2015 se consideră îndeplinită și dacă aceste diferențe de obligații de plată principale sunt achitate în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”

De asemenea, art. III din Legea nr. 4/2016 aduce completări, în sensul că, dobânzile, penalitățile și alte asemenea sume aferente unor obligații de plată principale reprezentând imputații stabilite, potrivit legii, de instituții sau autorități publice centrale sau locale în sarcina angajaților acestora se anulează dacă obligațiile de plată principale se achită până la 31 martie 2016. În acest caz, cererea de anulare a accesoriilor se depune și se soluționează de către instituția sau autoritatea publică emitentă a actului de imputare.

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO