« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Târgu Mureș. Constituire a unui grup infracțional organizat, sprijinire a unui grup infracțional organizat, folosire și prezentare cu rea-credință de documente false, evaziune fiscală, spălare de bani, dare de mită, divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Reținere
04.03.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Târgu Mureș. Constituire a unui grup infracțional organizat, sprijinire a unui grup infracțional organizat, folosire și prezentare cu rea-credință de documente false, evaziune fiscală, spălare de bani, dare de mită, divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând cu data de 2 martie 2016, a inculpaților:
G. Z., administrator al SC Hidroizolații SRL Târgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituirea unui grup infracțional organizat,
folosire și prezentare cu rea-credință de documente false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– participație improprie la evaziune fiscală în formă continuată,
spălare de bani, în formă continuată,
dare de mită;
K. L. și C. J., administratori ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
spălare de bani în formă continuată;
F. L. și F. V. E., administratori ai unor societăți comerciale de tip fantomă, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
sprijinire a unui grup infracțional organizat,
spălare de bani în formă continuată;
M. G.-L., consilier în cadrul Direcției Generale Pescuit – Centrul Regional Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
D. A., angajat al unei unități bancare, cu privire la săvârșirea infracțiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice;
S.C. HIDROIZOLAȚII S.R.L. Târgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire și prezentare cu rea-credință de documente false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
evaziune fiscală în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În luna octombrie 2014, inculpații G. Z., K. L. și C. J. au constituit un grup infracțional organizat care și-a desfășurat activitatea până în luna februarie 2016, acționând în mod coordonat în scopul săvârșirii mai multor infracțiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit și de inculpații F. L. și F. V. E.
Concret, la data de 23 aprilie 2014, inculpatul G. Z., în calitate de administrator al SC Hidroizolații SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale un contract de finanțare nerambursabilă, valabil și în prezent, având ca obiect „Creșterea în sistem superintensiv a somnului african și procesarea acestuia”, valoarea proiectului fiind de 10.253.501,93 lei.

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul G. Z., beneficiind de sprijinul celorlalți membri ai grupului infracțional, a depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentației, facturi fiscale, cunoscând că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Ca urmarea a acestei conduite infracționale, SC Hidroizolații SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 2.862.422,43 lei care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă.
Ulterior, inculpatul G. Z. a retras sumele respective și le-a introdus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operațiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă și depunerea în contul SC Hidroizolații SRL cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociați (G. Z. și o altă persoană).
În aceeași perioadă, inculpatul G. Z. a determinat-o pe contabila SC Hidroizolații SRL să înregistreze în evidentele firmei, fără vinovăție, un număr de 20 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, în valoare totală de 8.962.765 lei.
La data de 21 decembrie 2015, inculpatul G. Z. a remis produse alimentare și nealimentare în valoare totală de 390 lei, inculpatului M. G.-L., în calitate de consilier în cadrul Direcției Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Brașov din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuțiilor privind verificarea și avizarea documentației depuse pentru proiectul respectiv precum și monitorizarea proiectului și verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al SC Hidroizolații SRL.
În data de 3 decembrie 2015, suspectul D. A., în calitate de șef al Direcției de Clienți Externi din cadrul unei unități bancare, aflând despre împrejurarea că în prezentul dosar procurorii anticorupție au solicitat datele financiare ale firmei administrate de inculpatul K. L., a divulgat acest lucru inculpatului G. Z.
Procedând în acest mod, suspectul a afectat activitatea de urmărire penală desfășurată de procurorii anticorupție, interesul legitim comun al acestei instituții și al unității bancare respective de a beneficia de confidențialitate din partea angajaților băncii.

Inculpaților și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

La data de 3 martie 2016, inculpații G. Z., K. L., C. J., F. L., F. V. E. și M. G.-L. urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.