Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE: Fostele service-uri autorizate ale Daimler nu sunt răspunzătoare pentru anunțurile care, în pofida eforturilor lor de a obține eliminarea acestora, continuă să asocieze denumirea lor cu marca „Mercedes-Benzˮ pe internet
04.03.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 3 martie 2016, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității următorul comunicat:

”Együd Garage este o societate de drept maghiar, specializată în vânzarea și în repararea de automobile Mercedes. Timp de mai mult de cinci ani, ea a fost legată printr-o convenție de prestări servicii post-vânzare cu Daimler, fabricant german al automobilelor Mercedes și titularul mărcii internaționale „Mercedes Benz”, a cărei protecție se extinde și în Ungaria. În temeiul acestei convenții, Együd Garage avea dreptul de a utiliza această marcă și de a utiliza mențiunea „service autorizat Mercedes-Benz” în propriile anunțuri.

După rezilierea acestei convenții, Együd Garage a încercat să elimine toate anunțurile de pe internet care puteau determina publicul să considere că ea încă avea un raport contractual cu Daimler. În pofida demersurilor întreprinse, anunțuri în care apărea o asemenea asociere au continuat să fie difuzate pe internet și să fie identificate de motoarele de căutare.

Daimler a solicitat în această situație Fővárosi Törvényszék (Curtea din Budapesta, Ungaria) să oblige Együd Garage să elimine de pe internet anunțurile în cauză și să se abțină de la orice nouă încălcare a drepturilor aferente mărcii sale. Această instanță solicită Curții de Justiție să stabilească dacă Directiva privind mărcile[1] permite Daimler să pretindă unui partener contractual anterior să facă demersuri serioase pentru a evita să aducă prejudicii mărcii sale.

Prin hotărârea pronunțată, Curtea constată că publicarea pe un site internet a unui anunț publicitar care menționează o marcă constituie o utilizare a acestei mărci de către persoana care își face publicitate în cazul în care aceasta a comandat anunțul. În schimb, apariția mărcii pe siteul internet în discuție nu mai constituie o asemenea utilizare de către persoana care își face publicitate, atunci când aceasta a solicitat în mod expres administratorului site-ului căruia îi comandase anunțul să îl elimine, iar administratorul site-ului nu dă curs acestei cereri. Astfel, omisiunile unui administrator al unui site nu pot fi imputate unei persoane ce își face publicitate, care tocmai încearcă să evite o utilizare neautorizată a mărcii în cauză.

În aceeași logică, persoana care își face publicitate nu poate fi considerată răspunzătoare pentru faptele și omisiunile administratorilor altor site-uri internet care, fără consimțământul său, au preluat anunțul pentru a-l afișa pe propriul site.

Întrucât Együd Garage se află chiar în aceste situații, Daimler nu este îndreptățită să o oblige pe cale judecătorească să înceteze să posteze anunțul în litigiu.

Cu toate acestea, Curtea precizează că titularul mărcii poate, pe de o parte, să solicite persoanei care își face publicitate restituirea oricărui avantaj economic pe care anunțurile aflate încă online îl pot procura acesteia, și, pe de altă parte, să acționeze împotriva administratorilor site-urilor de internet care încalcă drepturile aferente mărcii sale.”


[1] Directiva 2008/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2008 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci (JO L 299, p. 25).


Secţiuni: CJUE, Cyberlaw, Dreptul proprietatii intelectuale | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO