« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

ICCJ. Nerespectarea dreptului la apărare al contribuabilului
04.03.2016 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că dreptul la apărare se încadrează în drepturile fundamentale care sunt parte integrantă a principiilor generale de drept a căror respectare este asigurată de dreptul U.E. În temeiul acestui principiu, destinatarilor deciziilor prin care le sunt afectate în mod sensibil interesele trebuie să li se dea posibilitatea de a-şi face cunoscut în mod util punctul de vedere cu privire la elementele pe care administraţia intenţionează să îşi întemeieze decizia. În speță, Înalta Curte a reținut că decizia de impunere adoptată de administraţie a vizat obligaţii fiscale în valoare totală de 2.613.925 lei, iar din informațiile furnizate instantei a rezultat că reclamantei nu i-a fost comunicat proiectul raportului de inspecţie fiscală, nu i-a fost asigurat un termen de cel puţin 3 zile pentru exprimarea unui punct de vedere util și din decizia de impunere au lipsit informațiile privind audierea contribuabilului, încălcându-se astfel prevederile art. 9 alin. (1),  art. 107 alin. (4) și art. 43 alin. (2) lit. j) din O.G. nr. 92/2003 privind C. proc. fisc. (art. 9 alin. 1,  art. 130 alin. 5 și art. 46 alin. 2 lit. j din Legea nr. 207/2015 privind noul C. proc. fisc.). Înalta Curte a statuat că toate aceste elemente dovedesc atât vătămarea constând în imposibilitatea exercitării dreptului la apărare cu respectarea principiului efectivităţii, cât şi imposibilitatea înlăturării acesteia altfel decât prin anularea actului administrativ-fiscal emis în aceste condiţii. (Decizia nr. 4008 din 28 octombrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare decizie de impunere emisă de AFM)

Corina Cioroabă

 
Secţiuni: Fiscalitate, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD