Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Dreptul Uniunii Europene, Insolvență, Revista revistelor juridice

Mirela Iovu: Efectele implementării Recomandării Comisiei Europene nr. 135/2014 privind o nouă abordare a eşecului în afaceri şi a insolvenţei

10 martie 2016 | Cosmina SIMA

Drd. Mirela Iovu a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 4/2015 articolul intitulat „Efectele implementării Recomandării Comisiei Europene nr. 135/2014 privind o nouă abordare a eşecului în afaceri şi a insolvenţei”.

În materie de insolvență la nivel unional, reglementarea europeană se prezintă sub forma Regulamentului (CE) nr. 1346/2000 privind procedurile de insolvență. Acesta a fost adoptat pentru a face față aspectelor legate de insolvența transfrontalieră, întrucât se aplică în cazul în care debitorul în insolvență are active sau creditori în mai multe state membre. Sunt reglementate norme privind jurisdicția, legea aplicabilă, coordonarea procedurilor de insolvență deschise în mai multe state membre, măsuri pentru evitarea unor eventuale încercări ale debitorului de a obține o situație juridică mai favorabilă în alt stat membru, etc. În scopul creării unor cadre naționale care să corespundă legislației europene în materie, s-au făcut anumite studii și s-au lansat consultări publice în acest sens.  Mai mult, Uniunea acordă o atenție deosebită IMM-urilor, Comisia considerând că acestea ar trebui să beneficieze de sprijin pentru a face față dificultăților economice, în sensul în care statele membre ar trebui să reducă din costurile privind restructurarea IMM-urilor. Comisia caută să facă o diferență între cei care au dat faliment în mod onest și cei care au dat faliment în mod fraudulos, acordând beneficii celor onești.

În urma consultării din iulie 2013, Comisia Europeană a adoptat, la 12 martie 2014, Recomandarea nr. 135 „privind o nouă abordare a eşecului în afaceri şi a insolvenţei” care are ca scop încurajarea statelor membre să sprijine antreprenorii onești. Experiența statelor membre a dovedit că, atât timp cât pot să se restructureze mai devreme, șansele întreprinderilor de a se salva sunt mult mai mari. Restructurarea timpurie e posibilă în puține țări, iar acolo doar sub condiția unor costuri mari. În alte țări, precum și România, un întreprinzător onest are nevoie de o perioadă foarte lungă de timp pentru a putea să fie descărcat de datoriile vechi și să înceapă o nouă afacere. În țara noastră, un prim pas al implementării Recomandării nr. 135/2014 este reprezentat de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Efectele preconizate ar fi, spre exemplu, restructurarea activității companiilor aflate în dificultate financiară într-un stadiu incipient, restructurarea activății fără a fi necesar să se deschidă oficial procedura judiciară, reducerea impactului negativ pe care falimentul l-ar putea avea asupra șanselor viitoare de a pune bazele unei afaceri, etc.

Implementarea Recomandării nr. 135/2014 a avut efecte asupra mediului de afaceri românesc. Numărul firmelor care au intrat în insolvență în anul 2014 s-a diminuat cu 30% comparativ cu anul 2013. Este posibil ca această reducere să se datoreze aplicării Legii nr. 85/2014. Este îngrijorător, însă, faptul că acele companii care sunt în insolvență iminentă sau în dificultate sunt în număr mai mare decât companiile „sănătoase”. Fenomenul a luat amploare pe plan local în ultimii 5 ani post-criză. În situația de față, băncile au căutat să-și restructureze împrumuturile acordate prin: reeșalonări, acordarea unor perioade de grație, prelungirea scadențelor, etc. Cauzele fenomenului sunt, printre altele: creșterea importanței creditului comercial, pe fondul unei ponderi mai ridicate a creanţelor în active circulante, nivelul încă ridicat al arieratelor şi impactul negativ pe care acestea îl au asupra companiilor care lucrează cu statul, ș.a.m.d. . Astfel, fără intervențiile favorabile pentru debitori din partea băncilor, număr societăților în insolvență ar putea să crească semnificativ.

Recomandarea europeană a avut efect și asupra mediului bancar. Acestea constau, în special, în creșterea ratei creditelor neperformante. Legea nr. 85/2014 creează anumite pârghii de preinsolvență de redresare a companiilor. Bunăoară, la art. 4 din lege se prevede „acordarea unei şanse debitorilor de redresare eficientă şi efectivă a afacerii, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolvenţei, fie prin procedura de reorganizare judiciară.” Acest principiu este pus în aplicare prin prevederile referitoare la mandatul ad-hoc şi la concordatul preventiv. În articol se  estimează că această lege va avea efecte favorabile atât asupra creditării, cât şi asupra posibilităţilor de recuperare a creanţelor, conducând la eficientizarea procedurilor de preinsolvenţă şi insolvenţă.

În concluzie, Uniunea Europeană caută să efectueze o armonizare a legislațiilor naționale în materia insolvenței, astfel încât întreprinderile să poată beneficia de posibilitatea de a se restructura timpuriu, iar întreprinderile care se lovesc de dificultăți din cauze obiective, cu alte cuvinte, antreprenorii onești, să primească sprijin pentru a avea șanse ridicate de redresare cât mai rapidă.

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică