Varia
JURIDICE

Ministerul Justiției lansează proiectul „Educație juridică non-formală”


8 martie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: VARIA
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Ministerul Justiției a oferit publicității luni, 7 martie 2016, un comunicat cu privire la lansarea proiectului „Educație juridică non-formală”, inițiativă adresată tinerei generații care își propune să faciliteze accesul elevilor la cunoștințe elementare de drept și să construiască un parteneriat justiție-școală.

Astfel, tinerii vor avea acces la informații referitor la responsabilitatea civică, drepturile și obligațiile care le revin, statul de drept și democrație, valorile constituționale, într-o manieră adaptată provocărilor și preocupărilor specifice vârstei elevilor cum ar fi interacțiunea în mediul virtual.

Ministerul Justiției va facilita contactul școlilor cu voluntarii magistrați din instanțe și parchete sau din cadrul ministerului, care s-au oferit să participe, alături de elevi și profesorii lor, în activități specifice. Acestea pot include, printre altele, ore de curs pe anumite teme de interes pentru elevi precum: violența domestică, marginalizarea, provocările internetului; dezbateri sau vizionarea de filme educative urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Voluntarii magistrați vor merge în școlile unde există interes pentru acest proiect dar vor putea să și primească în vizită școlile interesate. În măsura disponibilităților, voluntarii pot organiza sesiuni speciale de educație juridică non-formală în funcție de cerințe particulare.

Ministerul Justiției a lansat pe site-ul instituției secțiunea dedicată resurselor pentru educație juridică non-formală.

Programul „Școala Altfel
Pentru pregătirea activităților organizate în cadrul Programului „Școala Altfel”, care se va desfășura în săptămâna 18-22 aprilie, MJ, în parteneriat cu CSM, oferă sprijin unităților de învățământ pentru organizarea de vizite la sedii de instanțe, parchete, precum și la sediile MJ și CSM, pentru grupurile de elevi care doresc să cunoască activitatea specifică în efectuarea sau administrarea actului de justiție.

Informații generale  
În data de 31 octombrie 2013, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public și Ministerul Educației Naționale au semnat „Protocolul de colaborare privind educația juridică în unitățile de învățământ preuniversitar”, pentru realizarea unor expuneri ale practicienilor dreptului pe teme juridice, vizite ale elevilor la instanțe și parchete, organizarea de evenimente dedicate educației juridice și distribuirea în școli și licee a unor materiale cu specific juridic.

Ca urmare a acestui protocol, peste 300 de magistrați s-au oferit voluntari și, în peste 500 de unități de învățământ preuniversitar, au avut loc evenimente cu specific juridic.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro