Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Corina Scarlat: Rolul activ al aparatorului în respectarea prezumției de nevinovăție a inculpatului
09.03.2016 | Ana Maria ILIESCU

Secţiuni: Drept penal, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Av. drd. Corina Scarlat a publicat în revista Pandectele Române nr. 10/2015 articolul intitulat Rolul activ al apărătorului în respectarea prezumției de nevinovăție a inculpatului.

Prezumția de nevinovăție reprezintă una dintre cele mai importante garanții ale procesului penal, fiind prevăzută în articolul 4, Titlul I din Codul de Procedura Penală. Conform acestuia, orice persoană este considerată nevinovată până la proba contrară, iar orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului. Prezumția de nevinovăție este garantată și de legea fundamentală a statului român, în articolul 23, care statuează că până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana este considerată nevinovată.

Respectarea acestui principiu esențial legalității procesului penal este facilitată, din anumite puncte de vedere, de către avocat. Articolul 24 din Constituție, precum și articolul 89 din C. pr. pen. consacră dreptul suspectului sau inculpatului de a beneficia de asistența juridică a unuia sau a mai multor apărători pe tot parcursul urmăririi penale.

Prezumția de nevinovăție se află în strânsă legătură dreptul la tăcere, prevăzut de articolul 83 din C. pr. pen., conform căruia inculpatul are dreptul de a nu da nici o declarație și care se corelează cu obligația organelor judiciare de a-i atrage acestuia atenția că tăcerea nu va atrage nicio consecință defavorabilă, însă declarațiile sale pot fi folosite ca mijloace de probă în proces. El beneficiază, astfel, și de o garanție împotriva autoincriminării. În cursul urmăririi penale acesta nu poate fi determinat să facă declarații împotriva voinței sale, iar dreptul la neautoincriminare se poate răsfrînge și asupra altor probe pe care acesta ar avea posibilitatea sa le propună, în măsura în care el sau apărătorul său consideră că acestea l-ar putea incrimina.

De asemenea, măsurile preventive se iau pentru motive anume prevăzute de lege și nu ar trebui să privească fondul cauzei supuse judecării. Dacă un asemenea raționament nu ar fi respectat, s-ar aduce atingere prezumției de nevinovăție, care teoretic poate fi răsturnată doar prin hotărârea judecătorească de condamnare.

Prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil sunt garantate și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care în jurisprudența sa a statuat cu vehemență că nici o persoană nu poate fi considerată vinovată în lipsa unei hotărâri pronunțate de instanța de judecată. Mai mult, informarea mass-mediei cu privire la cauze aflate pe rolul instanțelor trebuie făcută cu discreție și cu rezervele impuse de respectarea prezumției.

Ana Maria Iliescu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti