Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Reglementări privind deţinerea şi utilizarea armelor şi muniţiilor în sistemul administraţiei penitenciare


10 martie 2016 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr.  174 din data de 8 martie 2016 a fost publicată Legea nr. 23/2016 privind regimul deţinerii şi utilizării armamentului din dotare şi operaţiunile cu arme şi muniţii în sistemul administraţiei penitenciare.

Noua lege reglementează deţinerea, portul, folosirea armelor, dispozitivelor militare şi a muniţiilor aferente acestora, în sistemul administraţiei penitenciare.

Potrivit actului normativ, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate acesteia sunt autorizate să procure, să înstrăineze, să deţină şi să folosească arme letale, arme neletale, dispozitive militare, precum şi muniţia corespunzătoare, pentru înarmarea personalului propriu, conform statelor de organizare, programelor de înzestrare şi responsabilităţilor pe care le au, potrivit reglementărilor specifice.

Armele, dispozitivele militare şi muniţiile sunt destinate instruirii şi exercitării atribuţiilor de serviciu stabilite potrivit legii, având caracteristici tehnico-tactice care să permită realizarea obiectivelor stabilite, cu respectarea reglementărilor internaţionale, europene şi naţionale.

Folosirea armelor, a muniţiei şi dispozitivelor militare pentru instruire de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este permisă doar în poligoanele special destinate, omologate şi autorizate în acest scop.

Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sunt dotaţi cu arme letale şi/sau arme neletale şi pot face uz de armă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în caz de legitimă apărare sau în stare de necesitate, în condiţiile legii.

Folosirea mijloacelor prevăzute mai sus se face în conformitate cu prevederile legale, în mod gradual şi proporţional, în raport de circumstanţe, după somaţia prealabilă, atunci când timpul permite, cu acordarea timpului necesar pentru încetarea acţiunilor şi pentru executarea dispoziţiilor funcţionarului public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, dacă nu s-au putut folosi alternative eficiente şi mai puţin vătămătoare.
Folosirea armelor se face în baza unei pregătiri prealabile şi cu stabilirea controlului operaţiunilor desfăşurate.

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro