Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

Sonia Florea: Consideraţii privind regimul juridic aplicabil procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată potrivit noului Cod de procedură civilă
14.03.2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

Secţiuni: Procedură civilă, Revista revistelor juridice, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Avocat dr. Sonia Florea a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 5/2013 articolul intitulat ,,Consideraţii privind regimul juridic aplicabil procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată potrivit noului Cod de procedură civilă”.

Prin reglementarea instituției regularizării cererii de chemare în judecată legiuitorul a avut în vedere compunerea corectă a cadrului obiectiv și subiectiv la care se va raporta instanța în vederea stabilirii primului termen de judecată și a soluționării litigiului în cunoștință de cauză. În altă ordine de idei, autoarea este de părere că sancțiunea stabilită pentru nerespectarea procedurii regularizării, constând în anularea cererii, este întemeiată și justificată de cerințele privind eficiența cererii, respectarea contradictorialității, celeritatea litigiului.

Prin art. 194 din noul Cod de procedură civilă legiuitorul reglementează elementele din cuprinsul cererii de chemare în judecată, dintre care elemente esențiale, a caror lipsă atrage nulitatea, sunt: numele, prenumele sau denumirea, obiectul și motivele de fapt ale cererii, semnătura olograf a reclamantului sau a reprezentantului acesteia precum și netimbrarea sau timbrarea insuficientă a cererii de chemare în judecată. Astfel, pentru a nu lipsi de eficiență cererea de chemare în judecată datorită lipsei vreunui element al acesteia, legiuitorul a instituit procedura regularizării. Prin aceasta, i se comunică reclamantului, de către completul căruia i-a fost repartizată aleatoriu cauza, lipsurile din cuprinsul cererii. Acesta având obligația ca în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării să completeze lipsurile sau să modifice neregulile constatate; în caz contrar intervenind nulitatea absolută, întrucât se are în vedere ocrotirea unui interes public.

Derogări exprese de la sancțiunea nulității absolute prevăzute prin aplicarea art. 195 și art. 200 alin. (1) și (3), sunt instituite prin art. 196 alin. (2) din noul Cod de procedură civilă prin care legiuitorul permite acoperirea neregulilor constând în lipsa semnăturii, pe tot parcursul judecății în fața primei instanțe. În mod similar se procedează și în situația nedepunerii actelor de procedură în numărul de exemplare necesar, această neregularitate putând fi suplinită și de către instanța de judecată, din oficiu.

Încheierea prin care se pronunță anularea cererii de chemare în judecată este supusă căii de atac și privește reexaminarea acesteia, la solicitatea motivată a reclamantului, cu excepția cazurilor în care anularea a fost datorată netimbrării sau timbrării insuficiente a cererii. Cererea de reexaminare se formulează în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii de anulare, urmând a fi repartizată unui complet din cadrul aceleiași instanțe și soluționată, prin încheiere definitivă în camera de consiliu, cu citarea reclamantului.

Ioan Dumitru Apachiței

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti