Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

Sonia Florea: Consideraţii privind regimul juridic aplicabil procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată potrivit noului Cod de procedură civilă


14 martie 2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

UNBR Caut avocat

Avocat dr. Sonia Florea a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 5/2013 articolul intitulat ,,Consideraţii privind regimul juridic aplicabil procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată potrivit noului Cod de procedură civilă”.

Prin reglementarea instituției regularizării cererii de chemare în judecată legiuitorul a avut în vedere compunerea corectă a cadrului obiectiv și subiectiv la care se va raporta instanța în vederea stabilirii primului termen de judecată și a soluționării litigiului în cunoștință de cauză. În altă ordine de idei, autoarea este de părere că sancțiunea stabilită pentru nerespectarea procedurii regularizării, constând în anularea cererii, este întemeiată și justificată de cerințele privind eficiența cererii, respectarea contradictorialității, celeritatea litigiului.

Prin art. 194 din noul Cod de procedură civilă legiuitorul reglementează elementele din cuprinsul cererii de chemare în judecată, dintre care elemente esențiale, a caror lipsă atrage nulitatea, sunt: numele, prenumele sau denumirea, obiectul și motivele de fapt ale cererii, semnătura olograf a reclamantului sau a reprezentantului acesteia precum și netimbrarea sau timbrarea insuficientă a cererii de chemare în judecată. Astfel, pentru a nu lipsi de eficiență cererea de chemare în judecată datorită lipsei vreunui element al acesteia, legiuitorul a instituit procedura regularizării. Prin aceasta, i se comunică reclamantului, de către completul căruia i-a fost repartizată aleatoriu cauza, lipsurile din cuprinsul cererii. Acesta având obligația ca în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării să completeze lipsurile sau să modifice neregulile constatate; în caz contrar intervenind nulitatea absolută, întrucât se are în vedere ocrotirea unui interes public.

Derogări exprese de la sancțiunea nulității absolute prevăzute prin aplicarea art. 195 și art. 200 alin. (1) și (3), sunt instituite prin art. 196 alin. (2) din noul Cod de procedură civilă prin care legiuitorul permite acoperirea neregulilor constând în lipsa semnăturii, pe tot parcursul judecății în fața primei instanțe. În mod similar se procedează și în situația nedepunerii actelor de procedură în numărul de exemplare necesar, această neregularitate putând fi suplinită și de către instanța de judecată, din oficiu.

Încheierea prin care se pronunță anularea cererii de chemare în judecată este supusă căii de atac și privește reexaminarea acesteia, la solicitatea motivată a reclamantului, cu excepția cazurilor în care anularea a fost datorată netimbrării sau timbrării insuficiente a cererii. Cererea de reexaminare se formulează în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii de anulare, urmând a fi repartizată unui complet din cadrul aceleiași instanțe și soluționată, prin încheiere definitivă în camera de consiliu, cu citarea reclamantului.

Ioan Dumitru Apachiței

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică