Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Sonia Florea: Consideraţii privind regimul juridic aplicabil procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată potrivit noului Cod de procedură civilă
14.03.2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

Avocat dr. Sonia Florea a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 5/2013 articolul intitulat ,,Consideraţii privind regimul juridic aplicabil procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată potrivit noului Cod de procedură civilă”.

Prin reglementarea instituției regularizării cererii de chemare în judecată legiuitorul a avut în vedere compunerea corectă a cadrului obiectiv și subiectiv la care se va raporta instanța în vederea stabilirii primului termen de judecată și a soluționării litigiului în cunoștință de cauză. În altă ordine de idei, autoarea este de părere că sancțiunea stabilită pentru nerespectarea procedurii regularizării, constând în anularea cererii, este întemeiată și justificată de cerințele privind eficiența cererii, respectarea contradictorialității, celeritatea litigiului.

Prin art. 194 din noul Cod de procedură civilă legiuitorul reglementează elementele din cuprinsul cererii de chemare în judecată, dintre care elemente esențiale, a caror lipsă atrage nulitatea, sunt: numele, prenumele sau denumirea, obiectul și motivele de fapt ale cererii, semnătura olograf a reclamantului sau a reprezentantului acesteia precum și netimbrarea sau timbrarea insuficientă a cererii de chemare în judecată. Astfel, pentru a nu lipsi de eficiență cererea de chemare în judecată datorită lipsei vreunui element al acesteia, legiuitorul a instituit procedura regularizării. Prin aceasta, i se comunică reclamantului, de către completul căruia i-a fost repartizată aleatoriu cauza, lipsurile din cuprinsul cererii. Acesta având obligația ca în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării să completeze lipsurile sau să modifice neregulile constatate; în caz contrar intervenind nulitatea absolută, întrucât se are în vedere ocrotirea unui interes public.

Derogări exprese de la sancțiunea nulității absolute prevăzute prin aplicarea art. 195 și art. 200 alin. (1) și (3), sunt instituite prin art. 196 alin. (2) din noul Cod de procedură civilă prin care legiuitorul permite acoperirea neregulilor constând în lipsa semnăturii, pe tot parcursul judecății în fața primei instanțe. În mod similar se procedează și în situația nedepunerii actelor de procedură în numărul de exemplare necesar, această neregularitate putând fi suplinită și de către instanța de judecată, din oficiu.

Încheierea prin care se pronunță anularea cererii de chemare în judecată este supusă căii de atac și privește reexaminarea acesteia, la solicitatea motivată a reclamantului, cu excepția cazurilor în care anularea a fost datorată netimbrării sau timbrării insuficiente a cererii. Cererea de reexaminare se formulează în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii de anulare, urmând a fi repartizată unui complet din cadrul aceleiași instanțe și soluționată, prin încheiere definitivă în camera de consiliu, cu citarea reclamantului.

Ioan Dumitru Apachiței


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Sonia Florea: Consideraţii privind regimul juridic aplicabil procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată potrivit noului Cod de procedură civilă”

 1. Amelia FARMATHY spune:

  Mă scuzaţi de întrebare, nu vreau să par, hm, cum să zic eufemistic, nemulţumită, dar unde sunt…..consideraţiile?
  Sau e doar o redarea unor pasaje dintr-un articol mai amplu care cuprinde şi ….consideraţii?
  Ori domnul Apachiţei a fost prea…. selectiv, ori dna Florea prea …succintă.
  Sau nu (mai) înţeleg eu ce înseamnă consideraţii.
  Nu există o a patra variantă.

  • Ioan Dumitru APACHIȚEI spune:

   Buna ziua,

   Articolul redactat de doamna Sonia Florea trece de 40 de pagini, fiind prezentat într-o maiera exhaustivă iar pentru a ma încadra între limite destul de succinte am încercat să selectez ceea era esențial.
   Vă mulțumesc pentru observații, voi ține cont de ele.

 2. Amelia FARMATHY spune:

  E perfect. Mi- am imaginat ca e un rezumat.Dar, poate, prea ” rezumativ”. Chestiunea a fost, asadar, lamurita.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.