Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Cristian Paziuc: Răspunderea contractuală și sistemul remediilor pentru neexecutarea obligațiilor contractuale


21 martie 2016 | Alina Maria HAȚEG

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, Revista revistelor juridice

Drd. Cristian Paziuc a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 1/2015 articolul intitulat Răspunderea contractuală și sistemul remediilor pentru neexecutarea obligațiilor contractuale.

Scopul articolului este de a argumenta înțelesul noțiunii de răspundere contractuală precum și de a trata consecințele pe care acest înțeles le are asupra sistemului remediior pentru neexecutarea obligațiilor contractuale. Autorul dorește să demonstreze că trebuie acceptat un sens larg al noțiunii de răspundere contractuală, care înglobează toate remediile pentru neexecutarea obligațiilor contractuale. Totodată autorul încercă să demonstreze că nu există suprapunere între domeniile noţiunilor de neexecutare fără justificare şi de neexecutare culpabilă a obligaţiilor.

În ceea ce privește noțiunea de răspundere contractuală, autorul identifică o contradicție internă între teoriile contemporane. Fiind o executare prin echivalent a obligației contractuale răspunderea contractuală nu poate fi un nou raport de obligaţie, distinct de cel izvorât din contract, în conţinutul căruia intră îndatorirea neexecutată. Răspunderea contractuală este văzută ca fiind un raport obligaţional distinct de cel izvorât din contract şi în conţinutul căruia intră îndatorirea neexecutată.

În opinia autorului, răspunderea contractuală la care se referă art. 1.350 Codul civil ar trebui înţeleasă ca reprezentând ansamblul remediilor puse de lege la dispoziţia creditorului pentru restabilirea interesului vătămat prin neexecutarea obligaţiei de către debitor. Autorul identifică o similaritate de scop şi funcţională dintre ansamblul remediilor pentru neexecutarea contractului şi instituţia răspunderii civile delictuale.

În concluzie autorul arată că a încercat să argumenteze că, în prezentul context legislativ, răspunderea contractuală trebuie înţeleasă ca înglobând toate remediile pentru neexecutarea obligaţiei contractuale, prin care creditorul poate obţine fie realizarea dreptului său (executarea silită în natură şi prin echivalent), fie sustragerea de la executarea obligaţiilor proprii, prin determinarea ineficacităţii totale sau parţiale a contractului (rezoluţiunea sau rezilierea şi reducerea prestaţiei creditorului). Astfel, răspunderea contractuală se suprapune cu elementul de constrângere din structura obligaţiilor cu izvor contractual.

Alina Maria Hațeg

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică