Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Festivitatea de decernare a titlului Profesor Honoris Causa a Universității Petru Maior din Târgu Mureș profesorului Mihai Șandru


14.03.2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Aula Magna a Universității “Petru Maior” din Tîrgu Mureş a găzduit în ziua de vineri, 11 martie, şedinţa festivă a Senatului Universităţii consacrată decernării titlului de Profesor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Daniel-Mihail Şandru, de la Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, membru al Institutului de Cercetări Juridice “Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, informează Mureș Zi de Zi.

UPM Mureș, Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative, Departamentul de Drept şi Administraţie Publică a acordat titlul în semn de recunoaştere a excelenţei sale ştiinţifice şi profesionale în domeniul cercetării, teoretizării şi aprofundării ştiinţelor juridice şi pentru contribuţia nemijlocită la dezvoltarea instituţională a Universităţii “Petru Maior” din Tîrgu Mureş. Evenimentul a fost onorat de prezența prof. dr Daniel-Mihail Șandru, Universitatea Creștină ”Dimitrie Cantemir”, București, membru al Institutului de Cercetări Juridice ”Academia Andrei Rădulescu” al Academiei Române, alături de prof. univ. dr. ing. Liviu Modovan, prorector științific, conf. univ. dr. Olimpiu Sabău- Pop, prodecan Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rector UPM Mureș, prof. univ. dr. Tatiana Dănescu, prorector didactic UPM Mureș și prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, președintele Senatului.

Mihai-Sandru-Petru-MaiorPotrivit discursului Laudatio prezentat de conf. univ. dr. Eugen Hurubă, Daniel-Mihail Şandru s-a născut la 1 martie 1975, la Ploiești, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București în anul 1998. Atras fiind de operele lui Kant, Hegel și Popper și înțelegând că filosofia stă la baza valorilor dreptului, s-a înscris în anul 1998 la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, pe care a absolvit-o în anul 2002. Aprofundarea tezelor filosofice asimilate pe băncile facultății l-au ajutat ulterior să înțeleagă conceptele din spatele literei și spiritului legii.

Din anul 1998 și-a început activitatea profesională, ca preparator la disciplinele drept comercial și dreptul comerțului internațional urcând pas cu pas fiecare treaptă profesională, în anul 2011 devenind profesor universitar în cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din București, calitate pe care o deține și în prezent.

În anul 2008, şi-a început cariera ştiinţifică, la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” din cadrul Academiei Române, în prezent fiind coordonatorul Centrului de Studii de Drept European.

În activitatea de cercetare, Daniel-Mihail Șandru s-a impus ca unul dintre cei mai competenţi cercetători români în domeniul Dreptului European, abordând cu clarviziune, spirit inovator și creativitate ştiinţifică teme de cercetare, întotdeauna de maximă actualitate şi interes ştiinţific din sfera interpretării şi aplicării dreptului Uniunii Europene de către instanţele şi autorităţile naţionale, dreptului european al societăţilor comerciale, dreptului european al contractelor, arbitrajului comercial internaţional, interpretării şi aplicării Convenţiei de la Viena asupra contractelor de vânzare internaţională de mărfuri de către instanţele naţionale, a înţelegerilor între asociaţii societăţilor comerciale etc., prin cele peste 25 de studii, articole şi lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate şi cele peste 20 de cărţi şi volume publicate în calitate de autor sau coautor.

După părerea noastră, Domnia Sa este unul dintre cei mai buni specialiști români în domeniul Dreptului European. Predă Dreptul Uniunii Europene, Dreptul Comerţului Internaţional, Drept Societar, Dreptul Concurenței și  Instituții de drept material şi procesual european în cadrul programelor de studii de licență și de master la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” și la Universitatea „Titu Maiorescu” ambele din București. Aprofundarea dreptului societar, cu precădere în materia pactelor societare, rămâne însă, una dintre marile pasiuni, ale Domniei Sale, dedicându-i pe lângă monografia și numeroasele articole scrise pe acest subiect, inclusiv un site unde publică noutăți apărute în domeniu” declară conf. univ. dr. Eugen Hurubă.

Din acest an, Daniel-Mihail Şandru susține un curs denumit ,,Dreptul afacerilor Uniunii Europene’’ la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, ajutându-i pe studenți să înțeleagă regulile pieții interne în Uniunea Europeană.

Este membru a numeroase societăţi ştiinţifice şi profesionale. Astfel, în cadrul proiectelor editoriale este redactor-şef al Revistei Române de Drept European, face parte din comitete ştiinţifice ale unor reviste importante din România (Dreptul, Studii şi Cercetări Juridice, Revista de note şi studii juridice, JurisClasor CEDO, Revista de Drept Maritim, Synergies Roumaine, Revista Forumul Judecătorilor, Revista Medierea, Afaceri juridice europene), este colaborator principal al Revistei Române de Arbitraj şi este, de asemenea raportor naţional al European Public Law.

Este referent de specialitate la editurile Oxord University Press, C. H. Beck şi Editura Universitară. Personalitatea complexă a Cercetătorului, Profesorului şi Juristului Daniel-Mihail ŞANDRU se manifestă în mod strălucit şi în responsabilităţile publice pe care le-a onorat şi le onorează cu profesionalism, în asociaţii profesionale, organisme şi societăţi ştiinţifice din ţară şi străinătate (L’Association Franco-Roumaine de Juristes, Uniunea Juriştilor din România, EuroAcademia, Asociaţia română pentru studiul dreptului comparat şi a dreptului internaţional privat, Asociaţia internaţională de filosofie a dreptului şi filosofie socială, membru fondator al Societăţii Române de Drept European), este președinte al ARDAE – Asociația română de drept și afaceri eutopene și al Societății de Științe Juridice, care coordoneaza portal-ul juridice.ro .

Din anul 2009, este arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, iar din anul 2014, judecător ad-hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

”Cunoașterea domeniului juridic este dificilă și trebuie realizată cu un simț al răspunderii la care Universitatea Petru Maior participă obiectiv și direct prin manifestările științifice și volumele pe care le publică” a declarat prof. univ. dr. Daniel-Mihail Şandru.

Profesorul este un apropiat al Universității Petru Maior, pe care o sprijină necondiționat ori de câte ori are ocazia. În acest sens, a participat de-a lungul timpului la o serie de conferințe naționale și internaționale organizate de universitatea Petru Maior  abordând în permanență teme juridice de actualitate pe care le-a adus spre dezbatere încercând alături de studenți și profesori să găsească răspunsuri.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro