Un week-end de educaţie juridică la Braşov
14 martie 2016 | JURIDICE.ro
În acest sfârşit de săptămână asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie a desfăşurat la Braşov mai multe acţiuni de educaţie juridică destinate elevilor de liceu, dar şi copiilor din centrele de plasament din zonă.
Vineri, 11 martie 2016, la Liceul Tehnologic Silvic „Dr.Nicolae Rucăreanu”, Colegiul Naţional „Unirea” şi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov a fost organizată câte o lecţie de educaţie juridică ţinute de judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM. Elevilor din clasele IX-XII li s-a explicat într-un limbaj accesibil şi cu exemple practice aspecte legate de reguli şi legi, fapte şi sancţiuni, legitima aparare şi răzbunare, violenţă sexuală şi traficul de minori, de libertatea de exprimare şi limitele ei, de vot, de îngrijirea animalelor, de circulaţia pe drumurile publice, de violenţa domestică şi cea şcolară, de fumat, droguri şi etnobotanice, de magistraţi şi procese. Copiilor li s-a distribuit broşura „Unde-i lege nu-i tocmeală” lansată în 2014 de Poliţia Capitalei şi domnul Danileţ, şi manualul „Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid despre drepturi şi justiţie” alcătuit de Cristi Danileţ în cadrul proiectului „Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie – un program de formare cetăţeanească în şcoli” implementat anul acesta de CRPE şi LiderJust. Lecţia de la Liceul Şaguna a fost filmată şi poate fi regăsită AICI.
Sâmbătă, asociaţia a organizat un curs gratuit de instruire pentru predarea educaţiei juridice în şcoli şi licee. Este al cincilea astfel de curs care se ţine, după cele din Iaşi, Craiova, Bucureşti, Galaţi. Aproape 60 de studenţi şi absolvenţi de drept au participat la un curs intensiv de dobândire a unor tehnici şi metode necesare implementării acestui proiect. Voluntarii au primit certificate de participare din parea asociaţiei VeDemJust şi, până la sfârşitul anului, fiecare va susţine cel puţin trei întâlniri de educaţie juridică în două unităţi de învăţământ preuniversitar din mediul urban şi în una din mediul rural. În aceaşi zi judecătorul Danileţ a dat un interviu pentru Global Cultural TV despre apariţia şi dezvoltarea proiectului, despre întâlnirile cu elevii şi necesitatea de a îmbunătăţi curriculumul şcolar, despre voluntariat şi întărirea statutului de jurist, despre videoclipul „Stai, că nu mai merge-aşa!” care se va face pentru promovarea proiectului de educaţie juridică.
Duminică, judecătorul Danileţ şi preşedintele VeDemJust, Checheriţă Lucian, au participat la câte o lecţie de educţie juridică pentru copiii cu nevoi speciale. Este vorba de Centrul de reabilitare de la Brădet (deschis în anii `70) unde se află acum 76 de copii şi tineri abandonaţi şi/sau cu dificultăţi mentale şi de Căsuţa de tip familial „Lizuca” de la Complexul de plasament pentru copii de la Tărlungeni unde se află 21 de copii luaţi de urgenţă din familiile lor din cauza abuzurilor comise asupra lor. În aceste centre ajută la educarea şi îngijirea copiilor Asociaţia Lindenfeld care, prin Proiectul Ajungem MARI extins la 24 de prin care voluntarii se implică în educarea şi, sper, vindecarea acestor copii.
VeDem Just va continua anul acesta organizarea unor evenimente similare la Oradea în perioada 18-19 martie, Cluj-Napoca în 1-2 aprilie, Constanţa 15-16 aprilie, Timişoara 22-23 aprilie, Sibiu 13-14 mai, Bacău 20-21 mai.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro