Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova. Un parteneriat academic remarcabil: Craiova – Fribourg
14.03.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

În perioada 12-16 martie 2016, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova în colaborare cu Facultatea de Drept a Universităţii din Fribourg organizează Seminarul comun de drept penal şi criminologie Craiova – Fribourg, ediţia a XI-a, cu tema „Concursul şi pluralitatea de infracţiuni”, potrivit unui comunicat al Universității din Craiova.

Parteneriatul academic construit în timp de cele două facultăţi este remarcabil şi include, alături de Seminarul comun, organizarea de manifestări ştiinţifice comune, participarea cadrelor didactice din cele două facultăţi în programe de studii universitare de licenţă şi mater, teze de doctorat în cotutelă, un program de mobilităţi, proiecte comune de cercetare ştiinţifică.

Istoria acestui proiect academic ambiţios începe în anul 2005, prin încheierea unei convenţii de colaborare între cele două facultăţi în baza căreia se decide organizarea unor întâlniri anuale care să reunească, deopotrivă, profesori-studenţi, masteranzi, doctoranzi, cercetători. S-a convenit ca aceste dezbateri academice să se desfăşoare anual, prin rotaţie, la Craiova şi la Fribourg.

Prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova, este iniţiatorul acestui parteneriat academic, fiind în perioada semnării primului acord de colaborare prodecan cu activitatea didactică al facultăţii. După 11 ani, vorbeşte cu emoţie despre rezultatele obţinute şi cu multă încredere despre proiectele academice aflate în curs de desfăşurare sau care vor fi iniţiate. A coordonat în timp multe din activităţile specifice de cooperare academică asumate de cele două facultăţi şi acum aşteaptă studenţii şi profesorii Facultăţii de Drept din Friburg pentru ediţia 2016 a seminarului comun.

Prof. univ. dr. Sevastian Cercel: ”Prof. univ. dr. Nicolas Queloz este iniţiatorul şi coordonatorul parteneriatului nostru academic din partea Facultăţii de Drept a Universităţii din Fribourg. Domnia sa este o personalitate marcantă a învăţământului juridic elveţian şi un prieten devotat al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova.”

Absolvent a două facultăţi, de drept şi sociologie, având conducere de doctorat în drept la Universitatea din Fribourg, cu o activitate de cercetare laborioasă (cercetător postdoc la UNICRI şi la Universitatea din Sapienza – Italia, director a mai multor granturi de cercetare în materii precum – politica penală şi sancţiunile penale, justiţia pentru minori, criminalitatea economică şi finaciară), profesorul Nicolas Queloz se impune ca o figură importantă în domeniul dreptului penal internaţional. În perioada 2007-2009, a avut funcţia de decan al Facultăţii de Drept din Fribourg, iar în prezent este Directorul Departamentului de Drept Penal.

Prof. univ. dr. Sevastian Cercel: ”Prima întâlnire cu prof. Nicolas Queloz a avut loc în anul 2003, când am participat la o conferinţă internaţională organizată de Facultatea de Drept a Universităţii din Fribourg. L-am invitat să vină la Craiova, să cunoască facultatea noastră. A acceptat, iar un an mai târziu, în 2004, era oaspetele nostru. În perioada 2009-2011, a susţinut cursul de Politici Penale la un program de master. În timp, am avut şansa să-i cunosc şi calităţile umane şi morale excepţionale.”

Facultatea de Drept a Universităţii din Fribourg a devenit treptat un partener internaţional fidel şi eficient al facultăţii craiovene, iar rezultatele nu au întârziat să apară în beneficiul studenţilor şi profesorilor celor două instituţii.

Seminarul comun are o tradiţie şi o continuitate care reflectă, pe de o parte, raporturi instituţionale excelente, iar, pe de altă parte, motivaţia întâlnirii anuale determinate de analiza comparată a reglementărilor penale din dreptul român şi dreptul elveţian. Ediţia din acest an are obiective clare: să analizeze dificultăţile pe care le ridică în practică noile reglementări penale în materia sancţionării concursului de infracţiuni, iar din perspectiva dreptului comparat, să propună soluţii de îmbunătăţire a legislaţiei.

Analiza comparată a reglementărilor din cele două sisteme de drept este interesantă, dar mai ales utilă, nu numai studenţilor, dar şi specialiştilor, indiferent de implicarea doctrinară sau practică a acestora în domeniul dreptului.

Participă studenţi, masteranzi şi doctoranzi din cele două facultăţi, însoţiţi, de fiecare parte de cadre didactice ale fiecărei facultăţi. Cei 7 oaspeţi elveţieni vor sosi la Craiova sâmbătă, 12 martie 2016, şi vor avea multe întâlniri şi surprize într-un program organizat minuţios de gazde.

Prof. univ. dr. Sevastian Cercel: ”Derularea acestui parteneriat academic a fost posibilă pentru că am avut alături o veritabilă echipă de profesionişti, colegii mei din facultate, care au înţeles că relaţiile internaţionale sunt esenţiale pentru un învăţământ juridic de calitate.” 

Un mecanism colegial care funcţionează ca un veritabil ceas elveţian şi reuşeşte să adune o pasiune oltenească benefică a susţinut mai bine de un deceniu un parteneriat academic remarcabil.

Dezbaterile organizate de cele două facultăţi vor continua multă vreme de aici înainte şi vor reprezenta şansa unui schimb constructiv de idei cu privire la probleme juridice sensibile şi proba unei comunicări profesionale excelente.

Departamentul de relaţii internaţionale al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova a semnat recent primele acorduri de colaborare cu facultăţi de drept din Polonia. Primii studenţi şi profesori din această ţară vor ajunge în acest an la Craiova. În curând un Seminar comun Craiova-Cracovia se va desfăşura în Aula Magna din noul sediul al Facultăţii de Drept, de această dată în limba engleză, asumată de partenerii academici.

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova se dovedeşte a fi un partener de succes în colaborarea cu centre universitare de prestigiu din străinătate şi îşi propune să menţină şi să dezvolte permanent cooperările internaţionale actuale, dar şi să construiască temeinic altele noi, totul în beneficiul studenţilor şi absolvenţilor, dar şi al perfecţionării cadrelor didactice.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti