Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Daniel Stăncescu: Îmi doresc să fac avocatură de top


15.03.2016 | Alin TODIRICĂ
Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Alin Todirică: Bună seara, Daniel! Mă bucur că ai acceptat să acorzi acest interviu pentru #Studentladrept. Pentru început, spune-mi, te rog, când te-ai gândit pentru prima oară să urmezi această facultate? A fost un vis din copilărie?Captură de ecran din 2016.02.28 la 00.45.57

Daniel Stăncescu: Bună seara, Alin! Eu îți mulțumesc mult pentru oportunitatea de a vă acorda un interviu, este o plăcere pentru mine!

Povestea mea cu Dreptul nu este una clasică. Trebuie să recunosc că nu a fost un vis din copilărie și nici nu m-am imaginat în acest domeniu până înspre sfârșitul liceului, însă sunt în momentul în care aș putea afirma cu tărie că mi-am găsit locul.

M-am gândit pentru prima oară să urmez Facultatea de Drept în clasa a XI-a, când a trebuit să aleg între două domenii complet opuse: Medicina și Dreptul, alegându-l pe cel din urmă, după ce am avut ocazia de a merge în instanță de câteva ori și de a participa la câteva cursuri în cadrul facultății. Poate că nu ar fi deplasat să spun că a fost oarecum un pas firesc către Drept, dar un pas despre care mi-am dat seama relativ târziu, în ultimul ceas.

Am realizat că îmi place și că mă văd făcând asta pentru mulți ani, cu pasiune și în încercarea de a excela și de a ajunge tot mai sus. Sunt foarte mulțumit de decizia mea, oportunitățile pe care le oferă Dreptul fiind numeroase și, cel puțin, promițătoare.

Alin Todirică: Cum era adolescentul Daniel Stăncescu? Același tip serios de astăzi sau un puști ludic, pus mereu pe șotii?

Daniel Stăncescu: Nu pot să nu îți spun că această întrebare mă determină să ies din zona de confort și să fac un exercițiu plăcut de memorie. Adolescentul Daniel Stăncescu era diferit de cel care este Daniel Stăncescu astăzi. Nu era deloc un om pus pe șotii, era tot un tip serios, însă mult, mult mai timid, retras, care rareori spunea lucrurilor pe nume.

Schimbarea s-a produs natural, undeva la mijlocul perioadei liceului, atunci când am descoperit voluntariatul, iar de aici, o poveste frumoasă care mă face să fiu mândru de fiecare dată și care stă la baza persoanei care sunt astăzi.

Alin Todirică: Astăzi ești președintele ASD București. Cum ai descrie într-un singur cuvânt această experiență?

Daniel Stăncescu: Mi-ar fi greu să descriu într-un singur cuvânt o experiență atât de complexă. ASD este pentru mine un mod de a-mi trăi studenția, este o stare de spirit și un amestec de seriozitate și pasiune. Dacă ar fi să mă limitez la un singur cuvânt, probabil aș spune: ”extraordinară.” Este o experiență pe care o doresc oricui, o experiență care pe zi ce trece simt că mă face să cresc și să mă îndrept înspre obiectivele pe care mi le-am stabilit. Poate că sintagma care îmi definește această experiență este un citat din Steve Jobs: “Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci”.

Alin Todirică: Un președinte de asociație studențească, trebuie să recunoaștem, conduce o echipă. Cum ți se pare rolul de lider? Este împovărător?

Daniel Stăncescu: Împovărător? Din contra! Pentru mine este o reală plăcere și profit de faptul că m-ai prins la doar câteva zile după ce am avut un training pe tema leadership-ului, alături de colegii din Consiliul Director ASD.

Rolul de lider mi se pare o uriașă responsabilitate, dar profit de sprijinul constant al colegilor mei, alături de care fac o echipă extraordinară și alături de care am șansa să coordonez o asociație precum ASD. Pentru mine, este o onoare să pot fi la cârma ASD-ului și să pot să dau, alături de colegii mei, tot ceea ce este mai bun spre a duce asociația mai sus, mai sus și mai sus. Aș putea sintetiza spunând că găsesc rolul de lider ca fiind o responsabilitate, o onoare, alături de o obligație constantă de a inova și de a motiva echipa, acestea din urmă fiind motorul succesului nostru.

Alin Todirică: Am văzut tot mai multe evenimente ASD promovate pe evenimente.juridice.ro. Ce ne pregătiți pe viitor?

Daniel Stăncescu: Mă bucură mult faptul că ai remarcat “avalanșa” de evenimente ASD și că ne sunteți alături în promovarea lor. ASD este, așa cum îmi place mie să spun, pe val. Nu îmi este deloc teamă să afirm că suntem mai sus ca niciodată și că vom continua să creștem.

Ca să îți răspund punctual și să dau puțin “din casă”, pregătim o serie de conferințe care să îi familiarizeze pe studenți cu oportunitățile de după facultate, despre cum pot urma masterul în străinatate, dar și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu proaspăt-admișii la INM sau în cadrul Baroului. Vom avea și activități ce presupun vizite la mari societăți de avocatură, dar și la instituții publice de rang înalt, dintre care vreau doar să dezvălui vizita la Palatul Cotroceni, în cadrul Administrației Prezidențiale.

Totodată, am lansat deja procesele simulate de drept civil, penal, comercial, financiar și constituțional, dar pe lângă acestea dorim să le oferim studenților oportunitatea de a participa la un concurs de procese simulate și pe ramurile dreptului familiei, dreptului muncii și, în premieră, pe ramura dreptului roman.

Mai avem multe evenimente pregătite prin care sperăm să vă surprindem și nu aș vrea să dezvăluim totul, însă nu mă pot abține de la a nu dezvălui și schimbul de experiență pregătit de colegii din Departamentul “Relații externe”: “Autostrada de Drept”, în cadrul căreia studenții vor putea pleca pentru o săptămână în marile centre universitare sau proiectul la care lucrează cei din Departamentul “Practică juridică” – “De umbrae justitiae”, proiect pe care l-am coordonat și eu în anul anterior și presupune o zi desfășurată în umbra unui avocat sau judecător, pentru a înțelege ce presupune profesia acestora.

 Alin Todirică: Când intră în Facultatea de Drept, studentul habar n-are pe ce lume se află. Îl ajută ASD în vreun fel? Care ar fi avantajele pentru un student să facă parte din această asociație?

Daniel Stăncescu: Da, ASD vine în sprijinul studenților din Facultatea de Drept chiar înainte ca aceștia să o înceapă propriu-zis, iar aici îmi vine în minte cel mai important proiect al nostru: “Învață să fii student!” (ISFS), un proiect la care anul trecut au participat 400 de studenți de anul I și 100 de voluntari din cadrul ASD. În cadrul ISFS, le prezentăm studenților tot ceea ce trebuie să cunoască despre facultate, dar și despre asociația noastră, astfel încât ziua de 1 octombrie nu îi surprinde nepregătiți de ceva complet nou, așa cum este etapa facultății. De asemenea, tot pe 1 octombrie le distribuim studenților o publicație tradițională editată de către noi: “Ghidul Bobocului”.

Avantajele pe care ASD le poate oferi unui student sunt numeroase și trebuie să spun că este o experiență pe care niciun student nu ar trebui să o rateze. Implicarea în ASD simulează foarte bine o mică corporație și ne pregătește pentru viața de după facultate, dar mai presus de aceasta, oferă mari satisfacții. Acel feeling de după un proiect de succes este greu de descris, dar este un feeling pe care îmi place să cred că majoritatea membrilor noștri ajung să îl simtă pe parcursul experienței ASDiste.

Alin Todirică: Lipsa timpului poate fi, totuși, o problemă. Tu cum ai reușit să păstrezi un echilibru între facultate și activitatea de voluntariat?

Daniel Stăncescu: Facultatea și voluntariatul sunt două activități complementare, iar eu nu mi-aș putea imagina viața de student fără să știu că parte din timpul meu este dedicat activității de voluntariat. Sunt de părere că dacă dorești să îți găsești timp pentru ceva anume îți vei găsi întotdeauna, dar mai presus de aceasta, trebuie să îți găsești timp pentru voluntariat. Este ceva care nu trebuie ratat în facultate, este acel ceva care face experiența de student completă. M-am preocupat întotdeauna să găsesc timp pentru ceea ce trebuie să fac pentru mine, așadar trebuie să spun ca nu mi-a fost greu să împart învățatul cu voluntariatul și timpul liber. Cele trei se pot îmbina perfect, trebuie doar să vrei.

Alin Todirică: Știu ce presupune activitatea de voluntariat într-o asociație studențească și următoarea întrebare vine oarecum firesc. Munciți foarte mult, dar de distracție mai aveți timp?

Daniel Stăncescu: Da, colegii mei din Departamentul “Activități sociale” pregătesc constant evenimente informale pentru toți studenții, așa cum este Serata Primăverii, ce va avea loc pe 24 martie și va fi prima petrecere de după lunga sesiune de iarnă, o petrecere devenită tradiție în rândul studenților și care an de an se bucură de un real succes.

Pe lângă acestea, organizăm diverse evenimente interne prin care încercăm să ne apropiem cât mai mult, iar ultimul asemenea eveniment care îmi vine în minte este petrecerea internă pe care colegii mei au organizat-o la sfârșitul sesiunii de iarnă. Deseori încurajăm directorii să convoace ieșiri informale, pentru că am observat că este o foarte mare dorință a membrilor spre acest gen de activități. Totodată, pregătim o serie de competiții interne care să stimuleze comunicarea și competiția interdepartamentală, așa că aș putea să îți răspund că întotdeauna vom găsi timpul necesar pentru a ne și distra. Poate nu eu, propriu-zis, dar cu siguranță o fac majoritatea colegilor mei, iar atunci cand iau și eu parte nu pot decât să mă simt foarte bine alături de colegii pe care sunt norocos că îi am.

Alin Todirică: Care e cea mai mare realizare a ta până acum?

Daniel Stăncescu: Întrebare grea, care mă pune pe gânduri, dar cred că poți intui ușor răspunsul meu. Cea mai mare realizare de până acum este activitatea mea din ASD, activitate de care sunt foarte mândru și pe care încerc să o îmbunătățesc zilnic cu multă pasiune pentru ceea ce fac.

Alin Todirică: De curând ASD a încheiat un parteneriat cu JURIDICE.ro. Cum vezi colaborarea cu noi pe viitor? De ce ați ales JURIDICE și nu alt site?

Daniel Stăncescu: Am ales JURIDICE.ro pentru seriozitatea de care dați dovadă și pentru vizibilitatea pe care o asigurați tuturor partenerilor voștri. Sunteți cel mai cunoscut site de profil, astfel încât am considerat că JURIDICE.ro trebuie să fie unul dintre partenerii noștri media principali. Văd această colaborare ca pe un sprijin reciproc, iar noi suntem foarte mulțumiți de cum a funcționat până în prezent parteneriatul nostru.

Alin Todirică: Ne apropiem de sfârșitul interviului și cred că sunt multe persoane curioase încotro te îndrepți. Ce îl așteaptă în viitor pe Daniel Stăncescu? Profesional, desigur. Ce carieră ți-ai dori să urmezi?

Daniel Stăncescu: Cel mai probabil, mă așteaptă o carieră în avocatură, fiind destul de sigur că acesta este domeniul către care vreau să mă îndrept. Îmi doresc să fac avocatură de top și să ajung într-una dintre cele mai bune societăți din România, ambiție pe care încerc să o realizez prin parcursul meu academic, dar mai ales prin ceea ce fac în voluntariat.

Alin Todirică: Este accesat JURIDICE.ro de către colegii tăi? Găsiți informațiile necesare?

Daniel Stăncescu: Da, categoric. JURIDICE.ro este unul dintre cele mai accesate site-uri de către studenții de la Drept și nu încetează să ne surprindă prin calitatea informației oferite. Apreciem foarte mult articolele voastre și faptul că nu căutați senzaționalul, ci încercați să expuneți lucrurile obiectiv și într-un mod pozitiv.

Alin Todirică: Îți mulțumesc pentru timpul acordat, Daniel. În final, un mesaj pentru cei care urmăresc seria interviurilor juridice de pe Student la drept, te rog!

Daniel Stăncescu: Mulțumesc și eu, Alin! Îi invit pe toți să citească aceste interviuri și să urmărească informațiile care îi privesc pe studenți.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro