Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

OUG privind măsurile pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal


16 martie 2016 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Noutăți legislative, SELECTED

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 190 din data de 14 martie 2016 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.

Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată ca urmare a faptului că la data de 16 februarie 2016, prin Decizia nr. 51/2016, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală.

Ordonanţa de urgenţă conţine texte de modificare și completare a următoarelor acte normative:
– Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală;
– Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară;
– Legea nr. 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism;
– Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcționarea Serviciului Român de Informații.

1. Modificări și completări ale Codului de procedură penală

Întrucât prin Decizia nr.51/2016 din 16 februarie 2016, Curtea Constituțională a constatat că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispoziţiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală este neconstituţională, această sintagmă a fost eliminată.
Astfel, în noua reglementare,  textul art. 142 alin. (1) din C. proc. pen., are următorul cuprins: „Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei.”

De asemenea, se introduce un alineat nou după alin.(1) al art.142 din C. proc. pen., care stipulează că pentru realizarea activităţilor de supraveghere prevăzute de art. 138 alin. (1) lit. a)-d), procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei folosesc nemijlocit sistemele tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea şi confidenţialitatea datelor şi informaţiilor colectate.

La alin.(2) al art. 142 din C. proc. pen., sintagma „cu organele de urmărire penală, cu autorităţile prevăzute la alin. (1)” se înlocuieşte cu sintagma „cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției” . Texul modificat prevede că furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligaţi să colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică.

O ultimă modificare vizează introducerea unui nou alineat la art. 57, potrivit căruia organele de cercetare speciale efectuează, în cazul infracţiunilor contra securităţii naţionale şi infracţiunilor de terorism, punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.

2. Completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară

Se introduce prevederea că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau unul dintre judecătorii anume desemnaţi de către acesta verifică, semestrial sau ori de câte ori este nevoie, modul de punere în aplicare în cadrul Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor prevăzut de Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmărire penală. Verificarea se face în condiţiile prevăzute prin Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Se reformulează art. 66 din Legea nr. 304/2004, în vederea asigurării unui temei legal pentru toate unitățile de parchet în baza căruia acestea să-și poată asigura mijloacele tehnice necesare realizării nemijlocite a punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.

Se introduc prevederi care reglementează cadrul legal al detașării ofițerilor și agenților de poliție judiciară în structurile Ministerului Public. Astfel, în vederea desfăşurării activităţilor prevăzute de art. 142 alin. (1) din Cod, în cadrul Ministerului Public pot funcţiona, prin detaşare, ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, sub directa conducere şi controlul nemijlocit al procurorilor, în limita posturilor aprobate potrivit legii.
Detaşarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se dispune, la solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către ministrul afacerilor interne, pe o perioadă de cel mult 3 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani, cu acordul acestora.
Detașarea nu afectează statutul, drepturile și obligațiile agenților și ofițerilor de poliție judiciară, aceștia păstrându-și salarizarea avută la data detașării.

3. Modificarea Legii nr. 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism

În vederea aplicării dispozițiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală actul normativ instituie posibilitatea detașării în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a unor ofițeri și agenți de poliție judiciară. Detaşarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se dispune la solicitarea procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de către ministrul afacerilor interne, pe o perioadă de cel mult 3 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani, cu acordul acestora.

4. Completarea Legii nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii

Se introduc prevederi care stipulează că, pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor din cadrul Serviciului Român de Informaţii este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale. La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi independent al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute la art. 138 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală. Verificarea modului de punere în aplicare în cadrul Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a executării acestor supravegheri tehnice se realizează potrivit art. 301 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Condiţiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare încheiate de Serviciul Român de Informaţii cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea organe de cercetare penală speciale.

De asemenea, actul normativ modifică şi textul art. 13 din Legea nr.14/1992, în sensul că se prevede că, prin excepţie de la regula conform căreia organele Serviciului Român de Informaţii nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest, organele Serviciului Român de Informaţii pot fi desemnate organe de cercetare penală speciale conform art. 55 alin. (5) şi (6) din Codul de procedură penală pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, conform prevederilor art. 57 alin. (2) teza finală din Codul de procedură penală.

Corina Cioroabă

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică