Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: CJUE, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene

CJUE. Tribunalul confirmă că mai multe mențiuni de sănătate referitoare la glucoză nu pot fi autorizate

17 martie 2016 | JURIDICE.ro

Miercuri, 16 martie 2016, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității următorul comunicat:

”Societatea germană Dextro Energy fabrică produse de diferite formate, compuse aproape integral din glucoză, pentru piețele germană și europeană. Cubul clasic este alcătuit din opt tablete de glucoză de 6 grame fiecare.

În 2011, Dextro Energy a solicitat autorizația[1] de a utiliza următoarele mențiuni de sănătate: „glucoza este metabolizată în cadrul metabolismului energetic normal al organismului”, „glucoza contribuie la buna funcționare a metabolismului energetic”, „glucoza susține activitatea fizică”, „glucoza contribuie la buna funcționare a metabolismului energetic în cursul activității fizice” și „glucoza contribuie la o funcție musculară normală în cursul activității fizice”[2].

În pofida avizului pozitiv al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a considerat că se putea stabili o legătură cauză-efect între consumul de glucoză și buna funcționare a metabolismului energetic, Comisia a refuzat[3] să autorizeze aceste mențiuni de sănătate în ianuarie 2015. Astfel, Comisia a considerat că mențiunile de sănătate în cauză transmiteau un mesaj contradictoriu și neclar, deoarece încurajau consumul de zaharuri în timp ce, pe baza avizelor științifice general acceptate, autoritățile naționale și internaționale informează consumatorii că aportul de zaharuri ar trebui redus. Chiar presupunând că aceste mențiuni de sănătate nu ar fi autorizate decât în condiții specifice de utilizare și/sau ar fi însoțite de mențiuni sau avertismente suplimentare, Comisia a considerat că acest lucru nu este suficient pentru a reduce confuzia consumatorului, astfel încât mențiunile nu trebuiau să fie autorizate.

Prin hotărârea de astăzi, Tribunalul Uniunii Europene respinge acțiunea formulată de Dextro Energy și confirmă astfel decizia Comisiei.

Tribunalul subliniază în special că, deși nu a repus în discuție avizul EFSA (această autoritate având doar sarcina de a verifica dacă mențiunile de sănătate se bazează pe dovezi științifice și dacă modul de redactare a mențiunilor corespunde anumitor criterii), Comisia trebuie, în cadrul gestiunii riscurilor, să țină seama de legislația aplicabilă a Uniunii, precum și de alți factori legitimi.”


[1] Potrivit Regulamentului (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare (JO L 404, p. 9, Ediție specială, 15/vol. 18, p. 244), mențiunile de sănătate pe etichete, precum și în prezentarea produselor sau în publicitate sunt interzise, cu excepția cazului în care acestea respectă regulamentul, sunt autorizate în conformitate cu acesta și sunt incluse în listele de mențiuni autorizate. Mențiunile de sănătate astfel autorizate pot fi utilizate de orice operator din sectorul alimentar.
[2] Pentru primele două mențiuni, populația țintă era constituită din populație în general, în timp ce celelalte trei mențiuni aveau drept țintă bărbați și femei active, care au o stare de sănătate bună și sunt bine antrenați pentru anduranță.
[3] Regulamentul (UE) 2015/8 al Comisiei din 6 ianuarie 2015 de refuzare a autorizării anumitor mențiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor (JO L 3, p. 6). Trebuie să se arate că exista un consens în legătură cu acest refuz între reprezentanții statelor membre din cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale. Pe de altă parte, Regulamentul 2015/8 permitea Dextro Energy să continue să utilizeze aceste mențiuni pe o perioadă de șase luni de la intrarea sa în vigoare.


Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică