Rolul mediatorului în procesul de mediere
17 martie 2016 | Ilie DORIN

Partile dintr-un conflict discuta solutii la problema lor doar daca ele doresc rezolvarea problemei. Rezolvarea problemei pe cale amiabila intre persoanele intre care a intervenit tine de initiativa lor de a pune capat acelei dispute.
Cand insa disputa este de o intensitate mare, cand disputa este intre persoane cu interese mari, cand disputa are o conotatie sociala/juridica deosebita (un conflict ce ia si forma unui dosar penal, un conflict ce ia si forma unui dosar civil, etc), cand disputa este greu de gestionat din cauza complexitatii sale (multe drepuri ori bunuri ce fac obiectul conflictului, multe persoane implicate in conflict), interventia unui mediator nu numai ca este oportuna, ci este necesara. In toate aceste cazuri, gestionarea conflictului nu mai poate fi facuta de partile din conflict, iar mediatorul este chemat sa modereze toate discutiile si sa preia controlul situatiei conflictuale.
Din momentul in care persoanele dintr-o disputa realizeaza ca ele însele nu mai pot gestiona conflictul si ca interventia unui tert este absolut necesara alegand sa isi solutioneze conflictul prin mediere, mediatorul preia conflictul spre solutionare.
Rolul mediatorului din momentul în care partile decid sa medieze situatia conflictuala si isi aleg persoana care sa le faciliteze discutiile este unul foarte important. De îndeplinirea acestui rol depinde in buna masura finalizarea cu succes a medierii. Vom vedea in cele ce urmeaza ca în spatele principiilor de neutralitate, confidentialitate si impartialitate mediatorul nu este un asistent pasiv al discutiilor si nici un tert pus la masa discutiilor doar ca sa dirijeze mecanic un proces de negociere. Rolul mediatorului trebuie sa fie pe cat se poate de activ si mediatorul trebuie sa fie foarte implicat in discutii petru a sti sa canalizeze discutiile si sa faciliteze discutarea zonelor de interes.
Rolul mediatorului este unul cat se poate de activ, desi in aparenta acest lucru uneori nu prea se observa. A fi activ ca mediator nu înseamna a da din maini ori a discuta nu stiu ce teorie cu incidenta în cazul respectiv. A fi activ inseamna in mediere a urmari in detaliu orice discutie si orice idee pusa in discutii de catre fiecare din partile din mediere. A fi activ în mediere inseamna a asculta activ orice spune o parte, pentru ca din aceste discutii ale fiecareia ies la iveala problemele si punctul de vedere al fiecareia. In subsolul acestor probleme si în spatele acestor puncte de vedere, mediatorul trebuie sa contureze nevoile si interesele fiecaruia din mediere.
Despre nevoi si interese s-a scris si se scrie mult. De la nevoi si interese la modul general, la nevoi si interese la nivel particular, mediatorul trebuie sa identifice si sa reliefeze in mediere nevoile personale ale fiecaruia si sa le devoaleze, adica sa le puna in vedere fiecarei parti. Sa le explice, sa le identifice, sa le fixeze, sa le defineasca, sa le analizeze. Este un moment foarte important in mediere identificarea acestor nevoi. Acest lucru deoarece noi, oamenii, credem ca stim ce vrem, insa in mod concret, la o situatie data, deseori omitem esentialul si ne fixam pe general, mai concret nu stim exact ce vrem in mod explicit. Deseori cand intreb oamenii in mediere ce vor, cu greu imi raspund la obiect. Aceasta analiza a nevoilor din spatele unui conflict face partile sa constientizeze esenta conflictului si modul in care ele vor trebui sa se repozitioneze in solutionarea disputei in functie de aceste nevoi concrete.
Rolul mediatorului este sa exploreze aceste zone obscure din spatele declaratiilor partilor. Sa faciliteze dialogul pe problemele de fond si nu pe chestiunile de aparenta sau pe care partile le pun in discutie, asta deoarece uneori partile muta centrul de greutate de pe central pe marginal, ori mediatorul are rolul de a echilibra zona de discutii. Rolul mediatorului este de a stabili centrul de greutate pe miezul problemei, pe fondul conflictului, astfel partile vor fi la obiect. A fi la obiect inseamna a discuta chestiuni pertienente si concludente.
Rolul mediatorului este de a face partile sa detalieze anumite chestiuni ori intamplari, ori de a rezuma anumite fapte care nu interfereaza mult cu obiectul conflicului lor. Identificarea zonelor prolifice sau a zonelor neprolifice este de datoria mediatorului, ca in functie de aceste zone unele discutii se vor amplifica sau simplifica.
Rolul mediatorului este de a fi impartial, sau mai bine zis la fel de partial cu fiecare din partile din disputa. A fi impartial inseamna a fi obiectiv cu fiecare din partile din conflict. Mediatorul trebuie sa fie neutru fata de interesele fiecarei parti din disputa. Atunci cand un mediator nu mai poate fi obiectiv, acesta tinde sa fie de partea uneia sau alteia din parti si astfel iese din rolul de mediator si intra in rol de avocat, de aparator al intereselor unei parti din mediere, ori acest lucru conduce inevitabil la esuarea medierii.
Rolul mediatorului este de a fi pe linia de mijloc a disputei, analizand cu persoanele din conflict tocmai aceasta zona unde se poate gasi numitorul comun la situatie. Mediatorul trebuie sa fie activ in identificarea punctelor de interes comune, pentru a largi sau restrage sfera de negociere a solutiilor la conflict, in functie de caz.
Printre obligatiile mediatorului este aceea de a mentine treaz interesul pentru mediere (in faza de pregatire a medierii, mediatorul are rolul de a determina partile din conflict spre mediere, deci de a trezi interesul de a media conflictul). Mediatorul mentine interesul pentru mediere pe parcursul discutiilor daca aceste discutii sunt vii si antreneaza persoanele de mediere. Medierea nu este cum cred unii: un dialog sec pe ”ce ai?”, ”ce faci?”, ”ce-mi dai?”. Nicidecum. Medierea este un dialog viu si o analiza ampla ce are ca obiect conflictul si solutiile la acel conflict.
Aceasta analiza se face de catre profesionistul in dialog si negociere – mediatorul. Mediatorul este un analist de relatii si situatii si acest rol al sau de analist este un rol destul de dificil necesitand aptitudini solide de comunicare si negociere.
In timpul discutiilor, mediatorul are si un rol de generator de idei si tematici corelative la conflict si la solutiile la conflict. Daca mediatorul nu poate si nu are dreptul sa impuna solutii, acesta are insa posibilitatea sa propuna solutii daca acestea se intrezaresc si partile nu sunt apte sa le numeasca sau sa le identifice cu usurinta. Mediatorul, in mod discret, propune o solutie si propune ca anumite chestiuni sa fie discutate si puse in analiza, doar partile sunt cele care vor decide daca ceea ce a propus mediatorul este sau nu potrivit pentru ele si le multumeste sau nu. Mediatorul doar pune in fata o anumita varianta de lucru, dar nu decide daca este varianta convenabila partilor. Dar acestea accepta sau resping propunerea lui.
Mediatorul mai are un rol principal in procedura, si anume acela de conducator al discutiilor. Mediatorul conduce medierea si discutiile insa nu intr-un mod totalitar sau autoritar, ci in consens si de comun acord cu partile. Este liderul medierii si nu sef peste procesul de mediere. Mediatorul discuta si se pune de acord cu partile in ce priveste ziua si ora in care se va desfasura procedura de mediere, ordinea discutiilor, prioritati in discutii, necesitatea unor experti externi, asistenti ai partilor, chestiuni mai importante, etc.
Rezumand cele de mai sus, as putea spune ca mediatorul are un rol activ in mediere, un rol de analist al situatiei conflictuale in ansablul ei, un rol de conducator al procedurii prin consens si nu prin impuneri, un rol de facilitator al negocierii solutiilor. Facilitarea unei negocieri incepe cu explorarea obiectului negocierii si largirea plajei de posibile solutii. Asta trebuie sa faca si mediatorul, insa nu de unul singur, pentru ca nu este judecator ori arbitru in speta, ci doar impreuna cu partile si doar daca acestea consimt aceasta analiza si explorare. Se prezuma ca daca au acceptat medierea vor consimti aceasta explorare a conflictului lor si tocmai aceasta incursiune in conflict face ca medierea sa capete viata si determina partile din conflict sa fie active si implicate in discutii.
Dorin Ilie
Mediator