Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Republica Moldova. Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti (ed. 20). Câștigătorii
17.03.2016 | Irina RÎMARU

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 4 martie 2016, la Facultatea de Drept a USM şi-a desfăşurat lucrările Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti, ediţia a XX-a, organizată cu prilejul aniversării a 70 ani de la fondarea Universităţii de Stat din Moldova, etapa I, potrivit drept.usm.md.

Evenimentul a debutat cu alocuţiunea de salut a domnului Sergiu Băieşu, doctor în drept, profesor universitar, decanul Facultăţii de Drept a USM, care a salutat participanţii, încurajându-i şi îndemnându-i să păşească ferm pe calea provocărilor spre idealul profesiei de jurist. Ulterior, moderatorii, Mariana Grama, doctor în drept, conferenţiar universitar, prodecan al Facultăţii de Drept a USM, şi Dumitru Rusu, student, anul II, au dat startul prezentării rapoartelor ştiinţifice.

Juriul a apreciat nivelul prezentării fiecărui participant ţinând cont de mai multe criterii, printre care: noutatea ştiinţifică; actualitatea şi importanţa temei abordate; expunerea logică şi argumentată a conţinutului; legătura cu problemele sau realităţile social-politice şi ştiinţifice ale Republicii Moldova, ale trecutului istoric; modalitatea de expunere a comunicării (gradul de argumentare; expunerea aspectelor teoretice; respectarea principiilor de exemplificare; concluzii, deducţii, generalizări; viziuni proprii, sugestii, propuneri); prezentarea grafică a comunicării, utilizând mijloace tehnice moderne; activitatea de implicare activă a fiecărui participant în cadrul dezbaterilor.

La sesiunea din 4 martie 2016 au participat 25 de studenţi şi masteranzi. În rezultatul desfăşurării lucrărilor sesiunii, au fost desemnaţi următorii învingători:
1. Soltan Vasile, anul II, locul I – premiat cu 500 lei;
2. Sandu Sanda, anul III, locul II – premiat cu 300 lei;
3. Gurămultă Renat, anul IV, locul II – premiat cu 300 lei;
4. Deşcan Veronica, anul I, locul III – premiat cu 200 lei;
5. Cebotărean Dionisie, anul III, locul III, premiat cu 200 lei.

Totodată, au fost desemnate şi următoarele menţiuni:
1. Gasan Iulian, anul II;
2. Mişcoi Mihail, anul II;
3. Digori Irina, anul III.

Toate persoanele menţionate mai sus au fost înaintate pentru participarea în următoarea etapă a Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice studenţeşti, etapa II, care se va desfăşura la nivel de universitate. Tematicile comunicărilor câştigătoare au fost de o actualitate şi importanţă teoretico-practică incontestabilă, şi anume:
1. Soltan Vasile, „Probleme teoretice şi practice ale regimului utilizării dronelor„;
2. Sandu Sanda, „Implicaţiile corupţiei asupra securităţii naţionale„;
3. Gurămultă Renat, „Problemele aplicării articolului 108 al Codului Muncii„;
4. Deşcan Veronica, „Republica Moldova – stat de drept„;
5. Cebotărean Dionisie, „Protecţia dreptului la viaţă în contextul incriminării eutanasiei„;
6. Gasan Iulian, „Mecanismele europene de interzicere a implicării copiilor în conflicte militare, racordate la mecanismele internaţionale„;
7. Mişcoi Mihail, „Persoana juridică – subiect a infracţiunii: aspect comparat şi propuneri de lege ferenda„;
8. Digori Irina, „Obligativitatea efectuării expertizei psihologice în vederea stabilirii stării de afect„;

În cele din urmă, putem remarca că şi dacă de această dată au participat cei mai buni studenţi dintre cei buni, iar subiectele abordata nu au putut să nu impresioneze prin varietatea tematică şi actualitatea problemei. Raportorii au dat dovadă de o pregătire adecvată şi o tratare profundă a chestiunii puse în discuţie.

Fiind convinşi că fiecare şi-a primit pe bună dreptate ceea ce merită, toţi participanţii au susţinut unanim că implicare în atare competiţii ale minţii reprezintă o piatră durabilă la temelia lor profesională ca viitori jurişti.

Irina Rîmaru

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.