Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la efectele vreunui principiu al dreptului Uniunii. UPDATE: hotărârea CJUE (dreptul Uniunii se opune)
11.05.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

11 mai 2017 : Curtea declară:

Articolul 14 din Protocolul (nr. 7) privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, anexat la Tratatele UE, FUE și CEEA, precum și dispozițiile din Statutul funcționarilor Uniunii Europene referitoare la sistemul de securitate socială comun instituțiilor Uniunii trebuie interpretate în sensul că se opun unei legislații naționale, cum este cea în discuție în litigiul principal, care prevede ca veniturile funciare realizate într‑un stat membru de un funcționar al Uniunii Europene, care are domiciliul fiscal în acest stat membru, să fie supuse la plata unor contribuții și prelevări sociale care sunt afectate finanțării sistemului de securitate socială al aceluiași stat membru. (s.n. – M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

18 martie 2016: Judecătorul francez se întreabă cu privire la efectele vreunui principiu al dreptului Uniunii. (C-690/15 de Lobkowicz)

Situația de fapt:
1. libera circulație a lucrătorilor
2. necesitatea de a afla dacă un principiu al dreptului Uniunii se opune ca un funcționar al Comisiei Europene să fie supus la plata:
2.1. contribuției sociale generalizate
2.2. a contribuției sociale obligatorii și
2.3. a contribuțiilor suplimentare la această contribuție
3. contribuțiile se calculează în cote de 0,3 % și de 1,1 % din veniturile funciare încasate într-un stat membru al Uniunii Europene
4. cauza se judecă în primă instanță.

Dispoziții incidente: judecătorul nu trimite la nicio dispoziție anume, și nici la vreun principiu anume în dispozitiv

Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Întrebare preliminară cu privire la efectele vreunui principiu al dreptului Uniunii. UPDATE: hotărârea CJUE (dreptul Uniunii se opune)”

  1. Cauza va fi judecată de Marea Cameră. Concluziile AG vor fi disponibile în data de 6 decembrie 2016 (cf. calendar curia).

  2. Avocatul general propune:
    „Principiul unicității legislației aplicabile în domeniul securității sociale, astfel cum rezultă din articolul 14 din Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, anexat la Tratatele UE, FUE și CEEA, și din dispozițiile Regulamentului (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 de stabilire a Statutului funcționarilor Comunităților Europene, precum și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai acestor comunități și de instituire a unor măsuri speciale tranzitorii aplicabile funcționarilor Comisiei, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 1240/2010 al Consiliului din 20 decembrie 2010, trebuie interpretat în sensul că se opune ca un funcționar al unei instituții a Uniunii afiliat în întregime la sistemul comun de asigurări de sănătate prevăzut de regulamentul menționat să fie supus în statul membru în care are domiciliul fiscal la plata unor contribuții și contribuții sociale obligatorii afectate în mod specific și direct finanțării sistemului de securitate socială din acel stat membru corespunzătoare veniturilor funciare încasate în acest stat membru, astfel încât respectivul stat membru nu poate solicita funcționarului respectiv să finanțeze, chiar și numai parțial, propriul sistem de securitate socială, fără nici cea mai mică speranță ca acesta, spre deosebire de ceilalți rezidenți afiliați la sistemul de securitate socială în acest stat membru, să beneficieze de vreun avantaj.”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate