Întrebare preliminară cu privire la efectele vreunui principiu al dreptului Uniunii. UPDATE: hotărârea CJUE (dreptul Uniunii se opune)
11.05.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL

11 mai 2017 : Curtea declară:
Articolul 14 din Protocolul (nr. 7) privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, anexat la Tratatele UE, FUE și CEEA, precum și dispozițiile din Statutul funcționarilor Uniunii Europene referitoare la sistemul de securitate socială comun instituțiilor Uniunii trebuie interpretate în sensul că se opun unei legislații naționale, cum este cea în discuție în litigiul principal, care prevede ca veniturile funciare realizate într‑un stat membru de un funcționar al Uniunii Europene, care are domiciliul fiscal în acest stat membru, să fie supuse la plata unor contribuții și prelevări sociale care sunt afectate finanțării sistemului de securitate socială al aceluiași stat membru. (s.n. – M.M.-B.)
***
18 martie 2016: Judecătorul francez se întreabă cu privire la efectele vreunui principiu al dreptului Uniunii. (C-690/15 de Lobkowicz)
Situația de fapt:
1. libera circulație a lucrătorilor
2. necesitatea de a afla dacă un principiu al dreptului Uniunii se opune ca un funcționar al Comisiei Europene să fie supus la plata:
2.1. contribuției sociale generalizate
2.2. a contribuției sociale obligatorii și
2.3. a contribuțiilor suplimentare la această contribuție
3. contribuțiile se calculează în cote de 0,3 % și de 1,1 % din veniturile funciare încasate într-un stat membru al Uniunii Europene
4. cauza se judecă în primă instanță.
Dispoziții incidente: judecătorul nu trimite la nicio dispoziție anume, și nici la vreun principiu anume în dispozitiv
Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova