Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Curtea de Apel Craiova a formulat o trimitere preliminară în materia ajutoarelor stat. UPDATE: Hotărârea Curții
23.05.2017 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Energie, Jurisprudență Curți de Apel
JURIDICE - In Law We Trust

18 mai 2017: Curtea de Justiție s-a pronunțat prin hotărârea din 18 mai 2017:

1) În împrejurări precum cele din cauza principală, decizia unei societăți deținute în majoritate de un stat membru de a accepta, cu scopul stingerii unei creanțe, o dare în plată a unui activ care este proprietatea altei societăți al cărei unic acționar este acest stat membru și de a achita o sumă corespunzătoare diferenței dintre valoarea estimată a acestui activ și cuantumul acestei creanțe este de natură să constituie un ajutor de stat în sensul articolului 107 TFUE dacă
– această decizie constituie un avantaj acordat direct sau indirect prin intermediul resurselor de stat și este imputabilă statului,
– întreprinderea beneficiară nu ar fi obținut facilități comparabile de la un creditor privat și

– decizia menționată este de natură să afecteze schimburile comerciale dintre statele membre și să denatureze concurența.

 

Revine instanțelor naționale sarcina de a verifica dacă aceste condiții sunt îndeplinite.

 

2) În cazul în care o instanță națională califică drept ajutor de stat decizia unei societăți deținute în majoritate de un stat membru de a accepta, cu scopul stingerii unei creanțe, o dare în plată a unui activ care este proprietatea altei societăți al cărei acționar unic este acest stat membru și de a achita o sumă corespunzătoare diferenței dintre valoarea estimată a acestui activ și cuantumul acestei creanțe, autoritățile statului membru menționat au obligația de a notifica acest ajutor Comisiei Europene înainte de punerea sa în aplicare, în temeiul articolului 108 alineatul (3) TFUE.

*

2 august 2016: Cauza a fost înregistrată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: C-150/16, Fondul Proprietatea.

*

21 martie 2016: Curtea de Apel Craiova a formulat o trimitere preliminară în materia ajutoarelor stat care, potrivit încheierii din 3 martie 2016, are următorul conţinut:

În baza dispoziţiilor art. 267 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare cu privire la următoarele întrebări:

„1. Hotărârea Adunării generale a acţionarilor prin care s-a acceptat stingerea unei datorii a SC E.G. SA, în valoare de 28.709.475,13 lei, către C.E.O. SA, prin darea în plată a unui activ, reprezentând bunurile întabulate în Cartea Funciară sub nr. 70301 a localităţii Chişcani, judeţul Brăila şi, totodată, s-a hotărât şi plata către SC E.G. SA a diferenţei dintre valoarea de piaţă a activului şi valoarea creanţei C.E.O. SA, adoptată prin votul Statului Român, prin Ministerul Economiei – Departamentul pentru Energie, în calitate de acţionar deţinând 77,17 % din capitalul social al C.E.O.SA, constituie ajutor de stat în înţelesul art. 107 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, respectiv (i) este o măsură finanţată de stat sau prin intermediul resurselor de stat; (ii) are caracter selectiv; (iii) poate afecta schimburile comerciale între statele membre?

2. În cazul unui răspuns afirmativ la întrebarea nr. 1, ajutorul de stat era supus notificării prevăzute de art. 108 alin. (3) din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene?”

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Mihai Șandru

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti