Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Maria şi Traian Băsescu au cerut cetățenia Republicii Moldova. UPDATE: Lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetăţenia. Proces. Instanţa competentă. Suspendare temporară. Recuzare
18.05.2017 | Robert BĂLAȘA

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 16 mai 2017, la prima înfățisare a procesului, președintele Republicii Moldova a formulat o cerere de recuzare care a dus la înlocuirea magistratului Viorica Puica, potrivit ziare.com.

Andrei Bivol, avocat: „Astăzi, 16 mai 2017, a avut loc prima ședință de judecată în cauza intentată de Traian Băsescu împotriva lui Igor Dodon privind anularea decretului de retragere a cetățeniei Republicii Moldova. În ședinta de judecată, reprezentantul lui Igor Dodon a înaintat o cerere de recuzare a magistratului de caz, Viorica Puica.

Pârâtul a invocat faptul ca prin admiterea cererii de suspendare a decretului, la 20 martie 2017, judecătorul de caz s-ar fi antepronunțat asupra fondului cauzei. De asemenea, au fost reclamante anumite încălcari, la primirea în procedura a cererii fiind anexată si o plângere adresată în acest sens CSM-ului de către președintele Igor Dodon.

Considerăm că recuzarea magistratului Viorica Puica a fost admisă într-un mod abuziv și neîntemeiat. Sau, nu a fost întrunit nici unul dintre temeiurile de recuzare prevăzute de lege„.

Cauza urmează a fi repartizată spre examinare unui alt magistrat care va stabili următorul termen de judecată.

***

Luni, 20 martie 2017, magistrații Judecătoriei Chișinău au suspendat temporar decretul prin care Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu, informează ziare.com.

Primul termen de judecata între actualul președinte al Republicii Moldova și Traian Băsescu este în data de 16 mai.

Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu: „La 20 martie 2017 Judecătoria Chişinău a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea de chemare în judecată, a obligat pârâtul să prezinte referinţa şi probele în sprijinul acesteia până la 2 mai 2017 fixând primul termen de judecată pentru 16 mai 2017 orele 10:00. Şedinţa de judecată va avea loc în incinta Judecătoriei Chişinău (sediul central) biroul nr. 1, Str. N. Zelinschi 13, Mun. Chişinău (…)

Judecătoria Chişinău a decis şi suspendarea „decretului contestat, în scopul prevenirii consecinţelor iremediabile care pot fi aduse reclamantului (…)

În baza acestei încheieri Decretul Preşedintelui Igor Dodon nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 încetează să mai producă efecte juridice până la soluţionarea cauzei prin emiterea hotărârii judecătoreşti. Încheierea de suspendare produce efect imediat, dar poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău”

***

Joi, 26 ianuarie 2017: Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu, a demarat astăzi procedura de contestare a Decretului de retragere a cetățeniei, potrivit agora.md.

Andrei Bivol: „Azi a fost depusă o cerere de chemare în judecată la Curtea Supremă de Justiție în modul expres prevăzut de Legea cu privire la cetățenie, care prevede că Decretul semnat de șeful statului se contestă la CSJ în termen de șase luni. Având în vedere normele de procedură, cererea depusă de noi urmează să fie repartizată spre examinare în termen de 24 de ore, după care în cinci zile ar urma să fie emisă o încheiere de procedură în privința punerii litigiului pe rol și stabilirea datei ședinței următoare. Deci, în șase zile ar trebui să avem un prim act de procedură pe caz”.

Andrei Bivol activează în calitatea de Managing Partner în cadrul biroului de avocați „Hanganu, Tănase & Partenerii” și este cunoscut pentru reprezentarea unor companii transnaționale în proiecte și litigii în fața autorităților naționale, dar și pentru reprezentarea în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului.

***

10 ianuarie 2017: Curtea Constituţională a Republicii Moldova indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 prevede explicit procedura de contestare a decretelor Preşedintelui Republicii Moldova în problemele cetăţeniei: „Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare„, potrivit constcourt.md.

Prin urmare, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătorești, iar sesizarea deputatului Grigore Cobzac a fost restituită întrucât aceasta a fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea cetăţeniei Republicii Moldova.

***

6 ianuarie 2017: Traian Băsescu se va judeca cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care i-a retras cetățenia moldovenească, potrivit ziare.com.

Caut cel mai bun avocat din Republica Moldova. Am termen șase luni. Decretul produce efecte după șase luni și caut avocat și o să mă judec cu Dodon„, a spus Traian Băsescu, rugat să comenteze gestul lui Igor Dodon.

Am semnat decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Basescu„, a scris pe Facebook Igor Dodon, care a susținut că cetățenia i-a fost acordată în mod ilegal fostului președinte român.

Documentul semnat de Igor Dodon nu face însă precizari și la soția fostului președinte al României, care are și ea cetățenie moldovenească.

***

3 ianuarie 2017: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a semnat decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu, potrivit president.md.

La baza decretului a stat informația oferită de Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Informații și Securitate, adresarea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și Hotărârea Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova prin care a fost constatat temeiul de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, prevăzut de art. 23, al.1, lit. a) a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000, conform căreia cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit cetățenia RM în mod fraudulos prin informație falsă sau ascunderea unui fapt pertinent.

Astfel s-a constatat că atât în momentul examinării cererii lui Traian Băsescu, cât și în prezent existau impedimente în obținerea cetățeniei Republicii Moldova în baza art. 20 al. 1 lit. c) a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 și anume – Traian Băsescu, fiind supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzație în România, a ascuns acest fapt esențial ceea ce constituie temei de retragere a cetățeniei în baza normei legale expuse mai sus.

***

25 martie 2016: Traian Băsescu a declarat că nu are de gând să candideze la Preşedinţia Republicii Moldova şi a precizat că a cerut cetăţenia Republicii Moldova pentru a-şi respecta promisiunea pe care a făcut-o atunci când era preşedintele României şi ca semn de solidaritate cu cetăţenii Republicii Moldova, potrivit unimedia.info.

”Până la urmă, în timpul meu s-au dat 500.000 de cetăţenii româneşti cetăţenilor Republicii Moldova. Mi s-a părut un gest de respect pentru moldoveni să cer şi eu cetăţenia Republicii Moldova la rându-mi”, a mai declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.

***

21 martie 2016: Fostul preşedinte Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au depus cerile pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova în 8 martie, iar în prezent se află în etapa de examinare conform procedurilor legale, informează agora.md.

De-a lungul timpului, Traian Băsescu a spus de mai multe ori că, după ce îşi va încheia al doilea mandat de şef al statului, ar putea depune cerere pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti.

Robert Bălașa

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti