JURIDICE MOLDOVA
Despre proiect ⁞ Manageri proiect: Vlad Bercu, Cristian OnicaEchipaEvenimente MD
 
JURIDICE MOLDOVA
Coordonator ştiinţific
Prof. univ. dr. Tudorel TOADER
Rector Univ. "Al.I. Cuza" din Iaşi, Ministrul Justiţiei

Maria şi Traian Băsescu au cerut cetățenia Republicii Moldova. UPDATE: Lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetăţenia. Traian Băsescu: Caut cel mai bun avocat și o să mă judec cu Igor Dodon. Curtea Constituţională moldoveană a decis ce instanţa va soluţiona legalitatea retragerii. Avocatul lui Traian Băsescu a demarat procedura de contestare a Decretului de retragere a cetățeniei


10 ianuarie 2017 | Robert BĂLAȘA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drepturile omului, Flux informații, REPUBLICA MOLDOVA

Joi, 26 ianuarie 2017: Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu, a demarat astăzi procedura de contestare a Decretului de retragere a cetățeniei, potrivit agora.md.

Andrei Bivol: „Azi a fost depusă o cerere de chemare în judecată la Curtea Supremă de Justiție în modul expres prevăzut de Legea cu privire la cetățenie, care prevede că Decretul semnat de șeful statului se contestă la CSJ în termen de șase luni. Având în vedere normele de procedură, cererea depusă de noi urmează să fie repartizată spre examinare în termen de 24 de ore, după care în cinci zile ar urma să fie emisă o încheiere de procedură în privința punerii litigiului pe rol și stabilirea datei ședinței următoare. Deci, în șase zile ar trebui să avem un prim act de procedură pe caz”.

Andrei Bivol activează în calitatea de Managing Partner în cadrul biroului de avocați „Hanganu, Tănase & Partenerii” și este cunoscut pentru reprezentarea unor companii transnaționale în proiecte și litigii în fața autorităților naționale, dar și pentru reprezentarea în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului.

***

10 ianuarie 2017: Curtea Constituţională a Republicii Moldova indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 prevede explicit procedura de contestare a decretelor Preşedintelui Republicii Moldova în problemele cetăţeniei: „Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare„, potrivit constcourt.md.

Prin urmare, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătorești, iar sesizarea deputatului Grigore Cobzac a fost restituită întrucât aceasta a fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea cetăţeniei Republicii Moldova.

***

6 ianuarie 2017: Traian Băsescu se va judeca cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care i-a retras cetățenia moldovenească, potrivit ziare.com.

Caut cel mai bun avocat din Republica Moldova. Am termen șase luni. Decretul produce efecte după șase luni și caut avocat și o să mă judec cu Dodon„, a spus Traian Băsescu, rugat să comenteze gestul lui Igor Dodon.

Am semnat decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Basescu„, a scris pe Facebook Igor Dodon, care a susținut că cetățenia i-a fost acordată în mod ilegal fostului președinte român.

Documentul semnat de Igor Dodon nu face însă precizari și la soția fostului președinte al României, care are și ea cetățenie moldovenească.

***

3 ianuarie 2017: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a semnat decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu, potrivit president.md.

La baza decretului a stat informația oferită de Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Informații și Securitate, adresarea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și Hotărârea Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova prin care a fost constatat temeiul de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, prevăzut de art. 23, al.1, lit. a) a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000, conform căreia cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit cetățenia RM în mod fraudulos prin informație falsă sau ascunderea unui fapt pertinent.

Astfel s-a constatat că atât în momentul examinării cererii lui Traian Băsescu, cât și în prezent existau impedimente în obținerea cetățeniei Republicii Moldova în baza art. 20 al. 1 lit. c) a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 și anume – Traian Băsescu, fiind supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzație în România, a ascuns acest fapt esențial ceea ce constituie temei de retragere a cetățeniei în baza normei legale expuse mai sus.

***

25 martie 2016: Traian Băsescu a declarat că nu are de gând să candideze la Preşedinţia Republicii Moldova şi a precizat că a cerut cetăţenia Republicii Moldova pentru a-şi respecta promisiunea pe care a făcut-o atunci când era preşedintele României şi ca semn de solidaritate cu cetăţenii Republicii Moldova, potrivit unimedia.info.

”Până la urmă, în timpul meu s-au dat 500.000 de cetăţenii româneşti cetăţenilor Republicii Moldova. Mi s-a părut un gest de respect pentru moldoveni să cer şi eu cetăţenia Republicii Moldova la rându-mi”, a mai declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.

***

21 martie 2016: Fostul preşedinte Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au depus cerile pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova în 8 martie, iar în prezent se află în etapa de examinare conform procedurilor legale, informează agora.md.

De-a lungul timpului, Traian Băsescu a spus de mai multe ori că, după ce îşi va încheia al doilea mandat de şef al statului, ar putea depune cerere pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti.

Robert Bălașa

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică