Willem C. VIS (EAST) International Commercial Arbitration Moot, 5-13 martie 2016, Hong Kong, SAR
22 martie 2016 | Angela MÎȚĂ-BACIU
Am fost invitata sa fac parte din juriul competitiei. Fiecare intrecere a fost evaluata de un tribunal arbitral format din 3 arbitri. Am prezidat in trei asemenea sesiuni, runde, pledoarii finale si am facut parte din tribunalul arbitral atat in rundele generale, cat si in eliminatorii pana la finala. Juriul a hotarat care din echipe se califica.
Am evaluat si acele memorandumuri pe care partile (reclamant si parat) le-au depus in sprijinul sustinerii exceptiilor si argumentarii chestiunilor de fond.
Competitia de nivel international C. Willem VIS (EAST) Moot are drept scop stimularea studiului dreptului comertului international si a arbitrajului comercial international ca modalitate de solutionare a litigiilor in afacerile comerciale internationale. De asemenea, promoveaza aplicarea cunostintelor teoretice in cazuri practice, un caz concret al unei companii care are afaceri la nivel international. Are drept scop pregatirea viitorilor practicieni ai dreptului pentru aplicarea dreptului material uniform, mai cu seama a instrumentelor juridice internationale, iar ca metoda de solutionare a litigiilor ce se nasc intre parteneri, propune metodalitatea alternativa de soluţionare a litigiilor si anume arbitrajul.
Domeniul competitiei a fost determinat de preferinta comunitatii internationale de afaceri in a opta pentru solutionarea litigiilor comerciale internationale pe calea arbitrajului.
La concurs participa echipe de pledanti din universitati de pe intreg globul. Astfel, au au fost selectati studentii (masteranzi, doctoranzi) de la facultatile de drept ale prestigioaselor universitati de pe mapamond.
Participarea presupune doua faze cruciale: redactarea memorandum-ului (de maxim 35 de pagini) pe cazul concret oferit spre dezbatere (atat pentru reclamant, cat si pentru parat), si, dupa expedierea si evaluarea memorandum-ului, se deruleaza faza orala, cea care are loc in fata Tribunalului arbitral. Au fost audiate pledoariile – ambele etape fiind evaluate de profesori de drept, avocati, arbitri.
Speta/Cazul concret a vizat obligatiile partilor izvorate dintr-un contract international de vanzare-cumparare – obligatii ce au decurs dintr-o tranzactie referitoare la vanzarea de bunuri, aplicabile fiind prevederile Conventiei Natiunilor Unite privind pentru Vanzarea Internationala de Marfuri (CISG), dar si de alte reguli uniforme din dreptul comercial international ca de exemplu UNCITRAL Model Law on International Commercial Arbitration, IBA Rules, Principiile Unidroit.
Cadrul procesual a fost anul acesta asigurat de regulile de procedura ale VIAC (Vienna International Arbitral Center). Au participat 120 echipe din toate sistemele de drept – civil law si common law – totalizand peste 700 de studenti, indrumatori si arbitri – judecatori din intreaga lume. Competitia a avut loc la Hong Kong si a fost gazduita de City University Hong Kong si de Chartered Institute of Arbitrators (CIArb) Asia.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro