Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Republica Moldova. BBCJ condamnă presiunea exercitată în activitatea mai multor Curți Constituționale Europene
22.03.2016 | Robert BĂLAȘA

Secţiuni: Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea Constituțională din Moldova a dat publicității luni, 21 martie 2016, un comunicat semnat de Alexandru Tănase, Președinte în exercițiu al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (BBCJ), cu privire la poziția Asociației față de unele ingerințe nejustificate în activitatea mai multor Curți Constituționale Europene.

Comunicatul integral:

”Asociația Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (BBCJ) se raliază poziției Comisiei de la Veneția și își exprimă îngrijorarea în legătură cu blocarea activității Tribunalului Constituțional a Poloniei, presiunile exercitate asupra Curților Constituționale din Georgia și Turcia, precum și în cazul tergiversării proceselor de numire a judecătorilor Curților Constituționale din Croația și Slovacia.

O componentă importantă a statului de drept o reprezintă justiţia constituţională, înfăptuită de Curtea Constituţională. Rolul curţilor constituţionale este esenţial şi definitoriu, reprezentând un adevărat pilon de susţinere a statului şi a democraţiei, garantând egalitatea în faţa legii, libertăţile fundamentale şi drepturile omului.

BBCJ susține Opinia Comisiei de la Veneția privind amendamentele Legii Tribunalului Constituțional al Poloniei adoptată în cadrul celei de-a 106 ședințe plenare, și își exprimă îngrijorarea în legătura cu evenimentele ce se derulează în Polonia care de fapt duc la subminarea democrației, statului de drept și a drepturilor omului și libertăților acestuia.

Declarațiile aduse de unele autorități de stat în adresa Curților Constituționale din Georgia și Turcia, precum și presiunile exercitate asupra acestora, reprezintă o sfidare a independenței instanțelor constituționale fiind inacceptabile în cadrul unui stat de drept democratic.

De asemenea, în partea ce ține de întârzierile ce au loc în cadrul proceselor de numire a judecătorilor Curților Constituționale din Croația și Slovacia, suntem îngrijorați de blocajul legal instituit în cazul numirii judecătorilor constituționali croați și a conflictului instituțional între Curtea Constituțională a Slovaciei și Instituția Prezidențiale slovacă. Numirea neîntârziată a judecătorilor constituționali are ca scop garantarea bunei funcționalități a unei curți constituționale, și prin urmare, asigură dezvoltarea democrației și stabilității statului de drept.”

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti