Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Republica Moldova. BBCJ condamnă presiunea exercitată în activitatea mai multor Curți Constituționale Europene


22 martie 2016 | Robert BĂLAȘA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Curtea Constituțională din Moldova a dat publicității luni, 21 martie 2016, un comunicat semnat de Alexandru Tănase, Președinte în exercițiu al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (BBCJ), cu privire la poziția Asociației față de unele ingerințe nejustificate în activitatea mai multor Curți Constituționale Europene.

Comunicatul integral:

”Asociația Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (BBCJ) se raliază poziției Comisiei de la Veneția și își exprimă îngrijorarea în legătură cu blocarea activității Tribunalului Constituțional a Poloniei, presiunile exercitate asupra Curților Constituționale din Georgia și Turcia, precum și în cazul tergiversării proceselor de numire a judecătorilor Curților Constituționale din Croația și Slovacia.

O componentă importantă a statului de drept o reprezintă justiţia constituţională, înfăptuită de Curtea Constituţională. Rolul curţilor constituţionale este esenţial şi definitoriu, reprezentând un adevărat pilon de susţinere a statului şi a democraţiei, garantând egalitatea în faţa legii, libertăţile fundamentale şi drepturile omului.

BBCJ susține Opinia Comisiei de la Veneția privind amendamentele Legii Tribunalului Constituțional al Poloniei adoptată în cadrul celei de-a 106 ședințe plenare, și își exprimă îngrijorarea în legătura cu evenimentele ce se derulează în Polonia care de fapt duc la subminarea democrației, statului de drept și a drepturilor omului și libertăților acestuia.

Declarațiile aduse de unele autorități de stat în adresa Curților Constituționale din Georgia și Turcia, precum și presiunile exercitate asupra acestora, reprezintă o sfidare a independenței instanțelor constituționale fiind inacceptabile în cadrul unui stat de drept democratic.

De asemenea, în partea ce ține de întârzierile ce au loc în cadrul proceselor de numire a judecătorilor Curților Constituționale din Croația și Slovacia, suntem îngrijorați de blocajul legal instituit în cazul numirii judecătorilor constituționali croați și a conflictului instituțional între Curtea Constituțională a Slovaciei și Instituția Prezidențiale slovacă. Numirea neîntârziată a judecătorilor constituționali are ca scop garantarea bunei funcționalități a unei curți constituționale, și prin urmare, asigură dezvoltarea democrației și stabilității statului de drept.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică