Republica Moldova. BBCJ condamnă presiunea exercitată în activitatea mai multor Curți Constituționale Europene
22 martie 2016 | Robert BĂLAȘA
Curtea Constituțională din Moldova a dat publicității luni, 21 martie 2016, un comunicat semnat de Alexandru Tănase, Președinte în exercițiu al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (BBCJ), cu privire la poziția Asociației față de unele ingerințe nejustificate în activitatea mai multor Curți Constituționale Europene.
Comunicatul integral:
”Asociația Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (BBCJ) se raliază poziției Comisiei de la Veneția și își exprimă îngrijorarea în legătură cu blocarea activității Tribunalului Constituțional a Poloniei, presiunile exercitate asupra Curților Constituționale din Georgia și Turcia, precum și în cazul tergiversării proceselor de numire a judecătorilor Curților Constituționale din Croația și Slovacia.
O componentă importantă a statului de drept o reprezintă justiţia constituţională, înfăptuită de Curtea Constituţională. Rolul curţilor constituţionale este esenţial şi definitoriu, reprezentând un adevărat pilon de susţinere a statului şi a democraţiei, garantând egalitatea în faţa legii, libertăţile fundamentale şi drepturile omului.
BBCJ susține Opinia Comisiei de la Veneția privind amendamentele Legii Tribunalului Constituțional al Poloniei adoptată în cadrul celei de-a 106 ședințe plenare, și își exprimă îngrijorarea în legătura cu evenimentele ce se derulează în Polonia care de fapt duc la subminarea democrației, statului de drept și a drepturilor omului și libertăților acestuia.
Declarațiile aduse de unele autorități de stat în adresa Curților Constituționale din Georgia și Turcia, precum și presiunile exercitate asupra acestora, reprezintă o sfidare a independenței instanțelor constituționale fiind inacceptabile în cadrul unui stat de drept democratic.
De asemenea, în partea ce ține de întârzierile ce au loc în cadrul proceselor de numire a judecătorilor Curților Constituționale din Croația și Slovacia, suntem îngrijorați de blocajul legal instituit în cazul numirii judecătorilor constituționali croați și a conflictului instituțional între Curtea Constituțională a Slovaciei și Instituția Prezidențiale slovacă. Numirea neîntârziată a judecătorilor constituționali are ca scop garantarea bunei funcționalități a unei curți constituționale, și prin urmare, asigură dezvoltarea democrației și stabilității statului de drept.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro