« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Control judiciar
23.03.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Control judiciar. 

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor:
– R. T. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală (224 acte materiale), complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală (49 acte materiale), spălare a banilor (două infracțiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (15 acte materiale);
– H. A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare a banilor;
– M. M. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală (125 acte materiale), complicitate la infracțiunea de spălare a banilor (două infracțiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 acte materiale);
– C. G. I. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală (28 acte materiale), complicitate la infracțiunea de spălare a banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale);
– L. P. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală (13 acte materiale) și de complicitate la infracțiunea de spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul R. T., în calitate de administrator al SC R. I. SRL şi SC R&F I. SRL, a înregistrat în documentele financiar contabile și în documentele justificative fiscale un număr total de 224 de facturi fiscale, reprezentând operaţiuni nereale de achiziții de bunuri și de prestări servicii, facturi emise în perioada 2007-2013 de societăți comerciale, unele  cu comportament de tip „fantomă”, cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozitul pe profit și TVA. În acest fel, societatea s-a  sustras de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciul produs bugetului de stat fiind de 3.393.386 lei.
În aceeaşi perioadă, inculpatul a dispus efectuarea de transferuri bancare din conturile celor două societăţi pe care le administra în conturile altor societăţi a sumei totale de 11.149.137 lei, reprezentând contravaloarea facturilor fiscale fictive înregistrate în evidențele contabile ale societăților al cărei administrator era, cunoscând că banii provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în scopul disimulării originii ilicite al acestora, încercând astfel să dea o aparență de legalitate achizițiilor efectuate și să realizeze o „albire” a respectivelor sume de bani, care au fost apoi ridicate în numerar.
Totodată, inculpatul a întocmit şi semnat în fals contracte care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale, deşi cunoştea lipsa intenţiei părţilor de a se obliga contractual, precum şi fictivitatea obiectului convenţiilor. Aceste înscrisuri au fost folosite ulterior în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.
În esenţă, inculpatul R. T., în scopul prejudicierii bugetului de stat, pe lângă taxa pe valoarea adăugată deductibilă înregistrată pe baza unor facturi care conţineau mărfuri  care au fost achiziţionate în mod real de la diverşi furnizori, a înregistrat în contabilitatea celor două societăţi comerciale în mod nejustificat şi taxa pe valoarea adăugată deductibilă în baza unor facturi fiscale emise de alte societăţi  care nu conţineau operaţiuni reale, mărfurile înscrise în facturile respective sau serviciile menţionate nefiind achiziţionate sau prestate.
Practic, în cauză este vorba  de cheltuieli inexistente faptic şi juridic, dar transpuse în realitatea scriptică prin facilitarea înregistrării documentelor de evidenţă primară care nu atestă operaţiuni reale în contabilitatea celor două societăţi, operaţiune efectuată de către inculpatul R. T. care a procedat la punerea acestora la dispoziţia persoanelor care se ocupă strict cu ţinerea şi organizarea contabilităţii societăţilor.

Inculpatul R. T. a fost sprijinit în activitatea sa infracţională de ceilalţi patru inculpaţi, respectiv H. A., M. M., C. G. I. şi L. P.care erau fie administratori, fie reprezentanţi ai societăţilor cu care acesta derula operaţiuni economice fictive.

În cauză, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.393.386 lei reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

De menţionat faptul că sumele supuse procesului de spălare a banilor și care formează obiectul infracţiunilor de spălare a banilor sunt de 8.014.916 lei în cazul S.C. R. I. S.R.L., respectiv 3.134.221 lei în cazul SC R&F I. SRL.

În vederea recuperării prejudiciului, prin ordonanţa din 13 februarie 2015 s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a 9 bunuri imobile aparţinând inculpatului R. T.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Caraş Severin.

Etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD