Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Alina Ungureanu: În niciun caz nu ne va face să considerăm că debitor de rea credință e un oximoron…


23 martie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Av. Alina Ungureanu, Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii (Parcă) mai rezonabilă atunci când este suspendată: Executarea Silită, organizate de Societatea de Ştiinţe Juridice, la câteva aspecte în cazul contestării executării silite de către debitor.

Alina Ungureanu: „Aș avea și eu aici un comentariu. Situația debitorului și faptul că uneori are interes să conteste executarea și chiar are motive temeinice să conteste executarea, în niciun caz nu ne va face să considerăm că debitor de rea credință e un oximoron, că vorbim despre doi termeni care au aceeași semnificație. Sub nicio formă. Prevederea legală a posibilității contestării în niciun caz nu trebuie să conducă la a-l considera pe cel care o uzitează de rea credință. Din contră, ni s-a întâmplat de foarte multe ori să constatăm că în cadrul contestației la executare au fost remediate situații grave care altfel ar fi prejudiciat în mod evident debitorul. Face doar uz de un drept care este pust la dispoziție. Pe de altă parte, suspendarea executării silite se produce de drept în multe alte situații prevăzute de cod, explicit, deci simpla promovare a contestației la procesul verbal de distribuire sau alte situații în care depunerea cu afectațiune specială se produce de drept suspendarea executării silite, prin simpla promovare a cererii de către debitor, chiar fără a fi soluționată de către instanță. Codul permite aceste măsuri drastice atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Faptul că o instanță clementă ar fi convinsă să dispună măsura suspendării executării, în niciun caz nu poate fi imputat debitorului sau avocatului debitorului care a fost prea persuasiv, ci faptului că decizia a fost luată eventual fără analiza întregului dosar de executare, în ipoteza menționată. Prin urmare, nu văd o problemă din acest punct de vedere. Sunt și alte cazuri în cod în care se poate obține o astfel de măsură cu efect imediat.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii