TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Alina Ungureanu: În niciun caz nu ne va face să considerăm că debitor de rea credință e un oximoron…
23.03.2016 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Av. Alina Ungureanu, Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii (Parcă) mai rezonabilă atunci când este suspendată: Executarea Silită, organizate de Societatea de Ştiinţe Juridice, la câteva aspecte în cazul contestării executării silite de către debitor.

Alina Ungureanu: „Aș avea și eu aici un comentariu. Situația debitorului și faptul că uneori are interes să conteste executarea și chiar are motive temeinice să conteste executarea, în niciun caz nu ne va face să considerăm că debitor de rea credință e un oximoron, că vorbim despre doi termeni care au aceeași semnificație. Sub nicio formă. Prevederea legală a posibilității contestării în niciun caz nu trebuie să conducă la a-l considera pe cel care o uzitează de rea credință. Din contră, ni s-a întâmplat de foarte multe ori să constatăm că în cadrul contestației la executare au fost remediate situații grave care altfel ar fi prejudiciat în mod evident debitorul. Face doar uz de un drept care este pust la dispoziție. Pe de altă parte, suspendarea executării silite se produce de drept în multe alte situații prevăzute de cod, explicit, deci simpla promovare a contestației la procesul verbal de distribuire sau alte situații în care depunerea cu afectațiune specială se produce de drept suspendarea executării silite, prin simpla promovare a cererii de către debitor, chiar fără a fi soluționată de către instanță. Codul permite aceste măsuri drastice atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Faptul că o instanță clementă ar fi convinsă să dispună măsura suspendării executării, în niciun caz nu poate fi imputat debitorului sau avocatului debitorului care a fost prea persuasiv, ci faptului că decizia a fost luată eventual fără analiza întregului dosar de executare, în ipoteza menționată. Prin urmare, nu văd o problemă din acest punct de vedere. Sunt și alte cazuri în cod în care se poate obține o astfel de măsură cu efect imediat.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate