Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua Dreptului Internațional Umanitar, la a III-a ediție
24.03.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

În acest an, Asociația Română de Drept Umanitar – Filiala Prahova (ARDUPH) sub patronajul Instituției Prefectului, în colaborare cu Consiliul Județean, Primăria Municipiului Ploiești și alte instituții din domeniul educației, științei și culturii, organizează, în conformitate cu prevederile Legii nr. 177/2013, o serie de manifestări cu ocazia celei de-a treia ediții a Zilei Dreptului Internațional Umanitar. Ediția din acest an este dedicată fenomenul migraționist, potrivit unui comunicat al ARDUPH, dat publicități miercuri, 23 martie 2016.

Prin activitățile organizate se propune realizarea unei radiografii a situației actuale a fenomenului migraționist și a statutului refugiaților, analizarea unei serii de probleme cu privire la eficiența prevederilor actuale în cazul refugiaților și identificarea unor situații ca elemente de reflecție într-o eventuală perfecționare a instrumentelor juridice internaționale, referitoare la protecția acestei categorii de persoane; asigurarea cunoașterii și sensibilizarea responsabililor naționali și internaționali, precum și a opiniei publice cu privire la drama refugiaților și a necesității promovării unor politici de soluționare eficientă și durabilă a fenomenului migraționist.

Se va avea în vedere, de asemenea, relevanța prevederilor dreptului internațional umanitar asupra statutului refugiaților: cunoaștere, informare, promovare, difuzare; compatibilitatea prevederilor legislative existente cu situațiile generate de fenomenul migraționist actual; aspecte referitoare la declanșarea unor crize în domeniul securității, protecția frontierelor, domeniului financiar etc; riscuri și consecințe ale fenomenului migraționist; rolul organizațiilor regionale și internaționale guvernamentale și neguvernamentale în protecția refugiaților; responsabilitatea statelor în implementarea legislației cu privire la refugiați; rolul societății civile, mass-media etc. în cunoașterea și aplicarea drepturilor și libertăților fundamentale în cazul refugiaților ș.a.

Principalele activități cuprinse în program sunt:

Lansare de carte „Fenomenul migraționist și statutul refugiaților – considerații teoretice și practice”, coordonatori: Martha-Maria Mocanu, Vasilica Comișel, Elena-Roxana Vișan, Dumitru Codiță;

Vernisarea expoziției și lansarea catalogului de pictură: „Rătăciți în căutarea speranței!” coordonator: prof. Dorel Oprescu.

Concurs de pictură cu tema: „Rătăciți în căutarea speranței!”

Concurs de creație literară cu tema „Drama copiilor refugiați în actualitate.

Expozitie de carteSă cunoaștem și să aplicăm prevederile dreptului internațional umanitar!”

Demersurile ARDUPH au ca obiectiv să conștientizeze instituțiile cu răspunderi și opinia publică națională și internațională cu privire la necesitatea formării unei culturi a păcii, toleranței și înțelegerii între oameni, comunități, etnii și popoare, prin susținerea necesității cunoașterii și aplicării prevederilor dreptului umanitar, stipulate în Convențiile de la Geneva (1949) și Protocoalele lor adiționale (1977).

Manifestările din acest an vor avea loc vineri, 13 mai 2016, începând cu ora 10:00, la Palatul Culturii din Ploiești.

Persoană de contact: Dumitru Codita, președinte ARDUPH, telefon: 0723 343 656, e-mail: dumitru.codita@yahoo.com.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti