Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua Dreptului Internațional Umanitar, la a III-a ediție


24 martie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În acest an, Asociația Română de Drept Umanitar – Filiala Prahova (ARDUPH) sub patronajul Instituției Prefectului, în colaborare cu Consiliul Județean, Primăria Municipiului Ploiești și alte instituții din domeniul educației, științei și culturii, organizează, în conformitate cu prevederile Legii nr. 177/2013, o serie de manifestări cu ocazia celei de-a treia ediții a Zilei Dreptului Internațional Umanitar. Ediția din acest an este dedicată fenomenul migraționist, potrivit unui comunicat al ARDUPH, dat publicități miercuri, 23 martie 2016.

Prin activitățile organizate se propune realizarea unei radiografii a situației actuale a fenomenului migraționist și a statutului refugiaților, analizarea unei serii de probleme cu privire la eficiența prevederilor actuale în cazul refugiaților și identificarea unor situații ca elemente de reflecție într-o eventuală perfecționare a instrumentelor juridice internaționale, referitoare la protecția acestei categorii de persoane; asigurarea cunoașterii și sensibilizarea responsabililor naționali și internaționali, precum și a opiniei publice cu privire la drama refugiaților și a necesității promovării unor politici de soluționare eficientă și durabilă a fenomenului migraționist.

Se va avea în vedere, de asemenea, relevanța prevederilor dreptului internațional umanitar asupra statutului refugiaților: cunoaștere, informare, promovare, difuzare; compatibilitatea prevederilor legislative existente cu situațiile generate de fenomenul migraționist actual; aspecte referitoare la declanșarea unor crize în domeniul securității, protecția frontierelor, domeniului financiar etc; riscuri și consecințe ale fenomenului migraționist; rolul organizațiilor regionale și internaționale guvernamentale și neguvernamentale în protecția refugiaților; responsabilitatea statelor în implementarea legislației cu privire la refugiați; rolul societății civile, mass-media etc. în cunoașterea și aplicarea drepturilor și libertăților fundamentale în cazul refugiaților ș.a.

Principalele activități cuprinse în program sunt:

Lansare de carte „Fenomenul migraționist și statutul refugiaților – considerații teoretice și practice”, coordonatori: Martha-Maria Mocanu, Vasilica Comișel, Elena-Roxana Vișan, Dumitru Codiță;

Vernisarea expoziției și lansarea catalogului de pictură: „Rătăciți în căutarea speranței!” coordonator: prof. Dorel Oprescu.

Concurs de pictură cu tema: „Rătăciți în căutarea speranței!”

Concurs de creație literară cu tema „Drama copiilor refugiați în actualitate.

Expozitie de carteSă cunoaștem și să aplicăm prevederile dreptului internațional umanitar!”

Demersurile ARDUPH au ca obiectiv să conștientizeze instituțiile cu răspunderi și opinia publică națională și internațională cu privire la necesitatea formării unei culturi a păcii, toleranței și înțelegerii între oameni, comunități, etnii și popoare, prin susținerea necesității cunoașterii și aplicării prevederilor dreptului umanitar, stipulate în Convențiile de la Geneva (1949) și Protocoalele lor adiționale (1977).

Manifestările din acest an vor avea loc vineri, 13 mai 2016, începând cu ora 10:00, la Palatul Culturii din Ploiești.

Persoană de contact: Dumitru Codita, președinte ARDUPH, telefon: 0723 343 656, e-mail: dumitru.codita@yahoo.com.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii