Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Dominic Alexandru Gidro: Acțiunea directă a subdobânditorului împotriva primului vânzător în contextul Noului Cod Civil
24.03.2016 | Ioana-Bianca TOFAN

Secţiuni: Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

 

Drd. Dominic Alexandru Gidro a publicat, în Revista Română de Drept Privat nr. 6/2015, articolul intitulat „Acțiunea directă a subdobânditorului împotriva primului vânzător în contextul Noului Cod Civil”.

Acțiunile directe în garanție sau în răspundere sunt acele acțiuni care se află la dispoziția subdobânditorului unui anumit bun sau unor bunuri pentru a obține repararea prejudiciilor cauzate prin nerespectarea obligației de garanție de către vânzătorii anteriori. Acțiunile au rolul de a spori protecția subdobânditorului prin extinderea obligației de garanție succesiv de la primul vânzător la ultimul vânzător. Acestea sunt existente, în special, în cadrul contractelor succesive, iar fundamentul acestora se regăsește în noțiunea de grup de contracte.

Se disting două tipuri de acțiuni în garanție contractuală, respectiv acțiunea directă în garanție pentru evicțiune și acțiunea directă în garanție pentru vicii ascunse, aflate la dispoziția subdobânditorului unui bun mobil sau imobil.

În ceea ce privește obligația de garanție pentru evicțiune, vânzătorul trebuie să asigure cumpărătorului liniștita folosință și posesia utilă a bunului predat.

Vânzătorul are obligația să îl apere pe cumpărător împotriva terțului învingător. Evicțiunea poate să provină și dintr-un fapt personal al vânzătorului, astfel se consideră că subdobânditorul poate formula o acțiune directă în garanție pentru evicțiune împotriva unui vânzător anterior în măsura în care tulburarea se datorează acestuia din urmă. Vânzătorul este obligat să garanteze  indiferent dacă dobândirea este cu titlu oneros ori cu titlu gratuit.

Orice subdobânditor poate beneficia de garanția pentru evicțiune datorată de către un vânzător anterior, dacă tulburarea cu care se confruntă dobânditorul subsecvent este datorată unui act sau fapt al vânzătorului anterior sau provine de la o terță persoană.

Acțiunea directă a subdobânditorilor a fost fundamentată și pe ideea potrivit căreia garanția pentru evicțiune este datorată acestora, chiar dacă sunt succesori cu titlu particular și cu titlu gratuit.

Efecte generale ale acțiunii în garanție pentru evicțiune sunt aplicabile și subdobânditorului. Situația specială în care vânzătorul a fost exonerat de garanție privește în mod direct și subdobânditorul. Codul civil instituie, cu titlu de regulă generală, imposibilitatea exonerării de garanție pentru evicțiune a vânzătorului care este de rea-credință.

În ceea ce privește acțiunea directă în garanție pentru vicii ascunse, adiacent obligației de garanție pentru evicțiune, vânzătorului îi incumbă și obligația de  garanție pentru vicii ascunse. Vânzătorul nu poate să garanteze doar liniștita folosință fără a garanta și posesia utilă sau conformitatea acestuia.

Potrivit dispozițiilor legale, în temeiul obligației vânzătorului de garanție contra vicii ascunse, cumpărătorul poate obține, după caz, înlăturarea viciilor, înlocuirea bunului vândut cu un bun de același fel, reducerea corespunzătoare a prețului sau rezoluțiunea vânzării. Dacă vânzătorul cunoștea existența viciilor la momentul perfectării contractului, acesta este obligat, pe lângă, restituirea prețului și cheltuielile suportate cu prilejul vânzării, să plătească și daune-interese.

Noul cod civil nu reglementează acțiunea directă a subdobânditorului împotriva vânzătorului anterior sau primului vânzător în ceea ce privește garanția pentru vicii ascunse, cum se prevede în cazul evicțiunii.

Ioana-Bianca TOFAN

 

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti