Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal

PT Suceava. Înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, emitere a unei file CEC fără a avea disponibil la tras. Trimitere în judecată

24 martie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

PT Suceava. Înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, emitere a unei file CEC fără a avea disponibil la tras. Trimitere în judecată.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
M. N., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi emitere a unei file CEC fără a avea disponibil la tras;
V. M. M.şi Ș. D., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune;
A. L. E., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
La data de 11 iunie 2011, lucrătorii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că inculpatul M. N., în calitate de director la o agenţie a unei bănci comerciale din Vatra Dornei, a sustras din conturile clienţilor băncii diferite sume de bani pe care le-a împrumutat unor alţi clienţi ai băncii care intrau în imposibilitate de plată.
În vederea sprijinirii acelor clienţi (persoane juridice) care aveau dificultăţi în achitarea ratelor restante sau a debitelor către furnizori, inculpatul M. N. a procedat la ridicarea, transferul sau depunerea de sume de bani din conturile mai multor persoane fizice sau juridice, fără a fi întocmite documente în acest sens.
În prima fază, inculpatul M. N. a avut acordul verbal al persoanelor fizice sau juridice din conturile cărora se ridicau sumele de bani, dar ulterior a procedat la ridicarea sumelor de bani fără ştirea acestora.
Inculpatul M. N. a procedat în acest mod, pe de o parte pentru a salva afacerile unor persoane juridice (cunoscuţi de ai săi) şi, pe de altă parte, pentru ca aceştia să nu mai apară cu restanţe în evidenţele băncii.
În perioada 2009-2011, inculpatul M. N. le-a cerut inculpatelor V. M. M. şi Ș. D. (ambele operatoare ghişeu universal) să întocmească documente bancare contrar normelor interne, motivat de faptul că inculpatul M. N. avea o relaţie foarte bună cu toţi clienţii băncii. Astfel, acesta discuta cu clienţii doar în biroul său, fără să fie de faţă şi inculpatele V. M. M. şi Ș. D., iar ulterior le cerea acestora să efectueze anumite operaţiuni în contul clienţilor respectivi. Dacă aceşti clienţi erau plecaţi sau nu fuseseră în bancă, inculpatul M. N. le spunea celor două inculpate că avea acordul lor, la sfârşitul zilei prezentând documentele semnate.
Prin activitatea infracţională desfăşurată în cazul retragerilor neautorizate de numerar, atât inculpatul M. N., cât şi inculpatele V. M. M. şi Ș. D. au indus în eroare mai multe persoane şi au întocmit „în fals” documente bancare.
Referitor la radierea nelegală a ipotecilor, conform politicii de garanţii a băncii, pentru angajamentele rambursate integral garanţiile se vor stinge, urmând sa se radieze şi înscrierile din Registrele specifice.
Radierea ipotecilor s-a făcut la iniţiativa inculpatului M. N., acesta dorind să sprijine societăţile comerciale care aveau dificultăţi financiare. Toate cele şase adrese de radiere înaintate Biroului de Carte Funciară Vatra Dornei au fost semnate de către inculpatul M. N., două din ele fiind semnate şi de către inculpata A. L. E.
Prin întocmirea acestor documente a fost creat băncii un prejudiciu în cuantum de 2.659.544 lei, 124.290 euro şi 220 USD. Până la începerea cercetărilor au fost recuperate sumele de 2.339.820 lei, 47.015 euro, rămânând nerecuperată suma de 461.174 lei, 77.275 euro şi 220 USD.

În cauză a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor inculpatului M. N. pentru recuperarea prejudiciului rămas nerecuperat.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership