TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Bazil Oglindă: Clauzele considerate nescrise reprezintă o formă de justiţie privată
29.03.2016 | JURIDICE.ro

 
Competition Law

Av. dr. Bazil Oglindă, Managing Partner OGLINDĂ & PARTNERS, Vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, s-a referit, în cadrul dezbaterii Era pe când nu s-a zărit / Azi o vedem și nu e (clauza considerată nescrisă), organizate de Societatea de Științe Juridice, la natura juridică a clauzelor considerate nescrise.

Bazil Oglindă: ”Clauzele considerate nescrise reprezintă un pic altceva cu care, în primul rând, jurisprundenţa va trebui să se obişnuiască şi să se fixeze – în momentul acesta, este inexistentă – şi, poate că, nici n-ar trebuie să fie foarte multă jurisprudenţă, pentru că, vă spuneam, cel puţin în opinia mea, clauzele considerate nescrise reprezintă o formă de justiţie privată, ele ar trebui tranşate prin atitudinea părţilor – ideal amiabil, dacă nu, prin comportament – probabil, consultând un avocat de foarte multe ori, partea care ar vrea să execute o clauză considerată nescrisă îi spune că nu are şanse şi ar cheltui banii inutil; şi cred că cele mai multe clauze considerate nescrise n-ar trebui să ajungă în faţa judecătorului, de aceea nu prevăd, în viitor, o jurisprudenţă bogată. Dar, oricum, mai devreme de patru, cinci ani, nu cred că, la nivel de hotărâri definitive şi importante în materia aceasta, vor fi în măsură să le tranşeze regimul juridic. Cu toate acestea, se pun, în continuare, probleme procedurale şi mi-aş permite să vă atrag atenţia asupra uneia: dacă, totuşi, o parte se comportă în sensul că ignoră clauza considerată nescrisă, iar cealaltă parte solicită executarea clauzei considerate nescrisă – problemă procedurală aparent simplă, dar, totuşi, ridică o dilemă. Apărarea de fond este suficientă sau cerere reconvenţională?”


Aflaţi mai mult despre , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.