Cornel Popa: Mi se pare că e teza profesorului Marian Nicolae…
30 martie 2016 |
JURIDICE.ro


Av. Cornel Popa, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii Era pe când nu s-a zărit / Azi o vedem și nu e (clauza considerată nescrisă), organizate de Societatea de Științe Juridice, la sancțiunea în cazul clauzelor considerate nescrise.
Cornel Popa: ”Problema este că, pe măsură ce citeam materiale și analize pe această temă și aveam impresia că am ajuns la un răspuns, deodată îmi dădeam seamă că răspunsul, de fapt, e de natură să genereze mai multe probleme. Și exemplu pe care l-ați dat este exact o situație tipică de acest gen. Mie mi s-a părut cumva, mi se pare că e teza profesorului Marian Nicolae, întemeiată distincția pe care o făcea dânsul, în sensul că am vorbi de o nulitate care poate să fie absolută sau relativă, în funcție de natura interesului ocrotit. Dacă aleg, însă, acest răspuns, iată, am o problemă de acest tip. Pe de altă parte, dacă accept doar ideea că pot să am numai o nulitate absolută, în cazul acela ne întoarcem la lista de clauze reputate nescrise, sunt vreo 40 și ceva de situații în noul Cod civil unde se vorbește de asemenea clauze, și vedem, eu văd în foarte multe locuri chestiuni care mi se pare că țin, mai degrabă, de un interes privat al părților. Nu văd unde este interesul public, de exemplu, și vorbesc din experiență, în materie de rezoluțiunea unui contract, fie el civil sau comercial, nomina odiosa în momentul de față.”
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro