« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Marius Iosif: Rațiunea clauzei considerate nescrise este de degrevare a instanțelor
31.03.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Av. drd. Marius Iosif, Partner RĂDULESCU & MUȘOI, s-a referit, în cadrul dezbaterii Era pe când nu s-a zărit / Azi o vedem și nu e (clauza considerată nescrisă), organizate de Societatea de Științe Juridice, la rațiunea reglementării clauzei nescrise.

Marius Iosif: ”Cred că, dacă ne-am uita în expunerea de motive a legii sau dacă am lua procesele-verbale care au stat la baza scrierii Codului civil, am putea, poate, să găsim mai multe răspunsuri, nu aș face o acțiune, pentru că consider că rațiunea pentru care, nu neapărat s-a introdus, rațiunea pentru care a apărut din ce în ce mai des în peisajul juridic al nostru circumscris de Codul civil această clauză reputată ca nescrisă este aceea de degrevare a instanțelor și nu neapărat în sensul de degrevare a lor ca și activitate judiciară, ci de lăsare la dispoziția părților posibilitatea de a reglementa o situație potențial litigioasă între ele, în legătură cu această chestiune. Mă refer aici la, și mă întorc la natura juridică a clauzei reputată ca nescrisă, o funcție pe care nu o îndeplinește sau, cel puțin, nu o îndeplinește la fel de bine ca aceasta, a clauzei reputată nescrisă, nu îndeplinesc nulitatea sau teoria inexistenței clauzei, este aceea preventivă, funcția preventivă, părțile sunt puse cumva în temă și sunt informate în legătură cu diferite instituții juridice, în diferite contracte. Atenție, dacă inserați o anumită clauză sau dacă vă atingeți de acest domeniu, acea prevedere a voastră este ab initio lipsită de eficacitate, nu vă puteți baza pe ea în a deduce pretenții împotriva celeilalte părți, lucru pe care, în chestiunea nulitățiilor, această funcție preventivă este mai, să-i spunem așa, mai obscură, dacă îmi este îngăduit. Partea, practic, trebuie să facă apel la instanță, la căile pe care le are, bine, are la dispoziție și alte mijloace în cazul unei sancțiuni de mediu, pact comisoriu de ultim grad sau așa mai departe.

 
Secţiuni: Drept civil, JURIDICE.ro, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD